Încheierea Întâlnirii Naţionale a Tinerilor Catolici în Capitala căutătorilor de fericire, Cluj-Napoca

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) s-a încheiat duminică, 26 iulie 2015, în prezenţa şi cu binecuvântarea a 7 dintre cei 11 Episcopi ce au însoţit tinerii în cele 4 zile la Cluj: PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi; PS Cornel Damian, Episcop romano-catolic de Bucureşti; PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea; PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj; PS Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureş; PS Mihai Frăţilă, Episcop greco-catolic de Bucureşti; şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Tinerii participanţi la INTC pot spune că s-a împlinit idealul propus de refrenul Imnului ce a însoţit aceste zile: "Fericiţi cei curaţi cu inima, pe Domnul viu, cu ochii noştri-l vom vedea! În preajma Lui, asemenea copiilor, trăim acum, sfinţenia". Cu adevărat, în preajma lui Isus Cristos, Emmanuel – Dumnezeu cu noi (cf. Matei 1,23), mii de tineri au trăit la Cluj sfinţenia în curăţia inimii, în bucuria întâlnirii, în lumina credinţei.

De la prima oră a dimineţii de duminică, la fel ca în fiecare zi a INTC, tinerii au plecat de la locurile de cazare, căminele UBB, şi au început să sosească în punctul principal al întâlnirii – curtea Episcopiei de Cluj-Gherla. Într-un prim moment, moderat de pr. Mircea Marţian, responsabil al departamentului de prezentare, s-a proiectat un scurt film cu instantanee de la activităţile celor 4 zile intense şi pătrunse de bucuria miilor de tineri. Sunt "poze care scriu istoria INTC, o istorie compusă din atâtea amintiri frumoase: să ni le reamintim!", a invitat pr. Mircea.

După acest mic memento, gazda întâlnirii, Preasfinţitul Florentin, a prezentat delegaţiile din străinătate: tinerii veniţi din Italia, din partea Conferinţei Episcopilor Italieni, tinerii din Ucraina şi din Republica Moldova, grupul de tineri din Comunitatea Jeunesse Lumiere care l-a însoţit pe pr. Daniel Ange, precum şi încă un grup de 50 de francezi sosiţi în aceeaşi dimineaţă. Au fost prezentaţi şi tinerii din Polonia – grupul din comitetul de organizare a Zilei Mondiale a Tineretului Cracovia 2016 – care au proiectat un scurt film despre ZMT, invitând tinerii la Cracovia între 26-31 iulie 2016.

imagine

S-au prezentat în continuare concluziile discuţiilor pe grupuri din Parcul Mare, în urma ultimei cateheze a pr. Daniel Ange, invitatul special al INTC 2015, care a spus: "Catolicii din România sunt, cu adevărat, o profeţie pentru întreaga Europă. Sunt viitorul întregii Europe. Să fiţi mândri şi bucuroşi că sunteţi români, mândri şi bucuroşi de curajul martirilor voştri! Amin" – sunt cuvinte cu adevărat emoţionante care responsabilizează tinerii români. După rugăciunea de dimineaţă şi intonarea Imnului INTC, Sfânta Liturghie în rit bizantin a fost celebrată, în această zi de încheiere, de Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Angeli" (autorul Imnului), alături de care au fost şi copii din Corul "Allegria".

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, care i-a numit pe tineri "florile Bisericii", îndemnându-i să aibă curajul de a fi fericiţi, de a găsi adevărata fericire: "Dragi tineri şi tinere, iubiţi ascultători ai Radio Maria, suntem aici, adunaţi la Cluj, cu un puternic dor, dorul după fericire – exprimând în atâtea forme această foame şi această dorinţă profundă. Cred şi suntem cu toţii fericiţi că ceea ce aţi descoperit aici, ascultând pe distinsul părinte spiritual, adevăratul maestru al sufletelor, pr. Daniel Ange, şi urmărindu-i pe cei care v-au prezentat cu dăruire reflecţiile lor, aţi înţeles că există doar Unul, Cel care s-a jertfit şi a murit pentru toţi: pentru noi, pentru voi, dragi tineri, şi că doar El vă poate răspunde la problemele şi întrebările voastre."

"Cel care vă hrăneşte sufletul vostru căutător de fericire este un Prieten unic, care nu e numai un om, ci un adevărat Dumnezeu, Cristos, care cunoaşte sufletul şi inima omului, inima voastră, adevăratul vostru însoţitor de fiecare zi, adevăratul vostru soare, care vă împarte fără încetare, în mod gratuit, darurile Sale, reţeta fericirii, Cuvântul Său, Trupul şi Sângele Său, iubirea Sa. Credem că tot ceea ce aţi primit aici în sufletul vostru dornic de fericire, prin întâlnirea cu cuvântul lui Dumnezeu şi prin primirea Sfintelor Sacramente ce au curăţat toate întinările păcatului, a devenit marea voastră împlinire, a mărit bucuria adevărată a sufletului vostru curat, care numai aşa îl va putea vedea pe Dumnezeu, după declaraţia lui Isus, Mântuitorul nostru, de pe Muntele Fericirilor: ‚Fericiţi cei curaţi cu inima, căci numai ei îl vor vedea pe Dumnezeu’!"

imagine

"Ştiu, ştim cu toţii că voi căutaţi fericirea. Că vă place cu adevărat să vă bucuraţi, şi e firesc, acest lucru îl vor toţi, dar nu trebuie să uitaţi unde se află adevărata fericire… De aceea, acum, la sfârşit, noi, Episcopii, cu toţi cei care vă dau asistenţă, părinţii, spiritualii voştri, cu oaspeţii noştri care v-au ţinut aşa de frumoase cateheze, reflecţii şi gânduri, vă spunem ceea ce Papa Francisc vă scria în mesajul său, invitându-vă la întâlnirea, aşa cum am revăzut astăzi, din 2016, la Cracovia: ‘Să aveţi curajul de a fi fericiţi. Noi avem încredere în voi şi ne vom ruga pentru voi. Să aveţi curajul de a merge în contra curentului pentru a găsi adevărata fericire! Amin’."

După Sfânta Liturghie a avut loc festivitatea de încheiere a INTC, ocazie pentru PS Florentin de a mulţumi tinerilor pentru că au acceptat invitaţia "de a veni la Cluj, în Alma Mater Napocensis, şi a petrece împreună în bucurie câteva zile de rugăciune, cateheză, dezbateri pe diferite subiecte, dar şi de comuniune, cunoaştere, împărtăşire, prietenie, relaxare, distracţie. Datorită prezenţei voastre luminoase la Cluj, oraşul nostru s-a împodobit cu florile tinereţii, datorită zâmbetelor voastre, Clujul a devenit mai frumos, datorită strălucirii fericirii voastre, Clujul a devenit oraşul luminilor – vă amintiţi lampioanele fericirii care se înălţau spre cer ieri seară la Festivalul Tineretului -, datorită elanului vostru tineresc, Clujul a devenit cu adevărat un oraş al bucuriei. Într-un cuvânt, datorită rugăciunilor, comuniunii şi mărturiei voastre, capitala Transilvaniei a devenit ‚Capitala căutătorilor de fericire’, şi pentru aceasta doresc să vă mulţumesc vouă, tuturor".

Ierarhul de Cluj-Gherla a reamintit apoi că "misiunea fiecăruia dintre voi, ca tineri catolici, este să împărtăşiţi şi lumii fericirea, să le demonstraţi practic că fericirea adevărată se poate găsi chiar şi acum, începând din această viaţă, dacă este trăită după voinţa Domnului. Fericirea nu este o promisiune pentru o altă lume şi o altă dimensiune. Fericirea veşnică devine prezentă atunci când lumina lui Cristos este prezentă cu harul ei sfinţitor în sufletele noastre". Preasfinţia Sa a încheiat aducând mulţumiri "în primul rând lui Dumnezeu, care, prin mijlocirea îngerilor şi a sfinţilor Săi, ne-a oferit buni consilieri, organizatori şi colaboratori", pe care i-a numit, mulţumind fiecăruia în parte, mulţumind şi voluntarilor care au ajutat cu disponibilitate organizatorii întâlnirii.

A mulţumit totodată Conferinţei Episcopale din România "pentru încrederea acordată Eparhiei de Cluj-Gherla de a organiza INTC 2015 la Cluj", a mulţumit şi Episcopilor care au luat parte la Întâlnire. O mulţumire specială a fost adresată tinerilor Asociaţiei ASTRU Cluj, care s-au preocupat, cu un an şi jumătate înainte, de partea de planificare – etapizare a organizării. A mulţumit, de asemenea, colaboratorilor din structura care s-a organizat pentru INTC, precum şi sponsorilor din ţară şi din străinătate, autorităţilor locale şi centrale, partenerilor media, corurilor, formaţiilor muzicale, tuturor participanţilor, în direct sau on-line, la aceste zile.

imagine

Într-un ultim moment al festivităţii, pr. Mircea Marţian a pus întrebarea: "Unde va avea loc următoarea ediţie, a XIV-a, a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic?" şi în faţa scenei a fost desfăşurat un banner pe care se aflau însemnele şi numele Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. În acordurile Corului Angeli care a cântat "Biserică, o casă pentru toţi" şi în aplauzele tinerilor, o delegaţie a Eparhiei de Cluj-Gherla şi o delegaţie din Dieceza de Satu Mare s-au întâlnit, Crucea INTC a fost predată, ediţia a XIII-a a INTC s-a încheiat.

Dumnezeu este Creatorul, Cel ce dă viaţă şi tot El o protejează, o face să crească şi înflorească. Tinerii sunt un frumos semn al dumnezeirii prin frumuseţea şi vitalitatea lor, prin capacitatea de a visa şi spera. Chiar fără să conştientizeze, ei îl trăiesc şi reflectă pe Dumnezeu, ce au de făcut este să păstreze fărâma de dumnezeire din ei şi să o facă să strălucească, să o dăruiască mai departe. Este ceea ce organizatorii INTC 2015 şi-au propus să îi ajute să facă – să caute şi să găsească fericirea! "Putem pleca de aici, din urbea de pe malul Someşului Mic, întrebându-ne: am găsit fericirea? Poate ar fi mai potrivit să afirmăm că am aflat unde trebuie să căutăm în continuare fericirea, pentru că, de fapt, rămânem pentru întreaga noastră viaţă ‘căutători de fericire’! Vă doresc succes în căutarea adevăratei fericiri din voi!" – este urarea de bun-rămas a Preasfinţitului Florentin adresată tinerilor la încheierea celei de-a XIII-a ediţii INTC, în 2015. (VS-DIRMM)