Vizite pastorale în Protopopiatul Rodna – Năsăud și Runcu-Salvei

Publicat pe: 2 septembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

În Sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, zi de post și rugăciune pentru Biserică, sâmbătă, 29 august 2015, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a vizitat parohii din Protopopiatul Rodna. Primul popas a fost la Năsăud, oraș cu veche tradiție în învățământ mai cu seamă prin Gimnaziul Grăniceresc Năsăudean, denumit, între 1863-1891, "Gimnaziul superior greco-catolic românesc", în prezent Colegiul Național "George Coșbuc", pe băncile căruia au studiat oameni de marcă ai culturii române precum George Coșbuc sau Liviu Rebreanu.

Parohie veche de peste trei secole înființată din timpul unirii cu Roma, parohia greco-catolică din Năsăud a fost redeschisă în 1 septembrie 1992 și se află în grija pr. Login Ioan Ceuca, administrator parohial, alături de care slujește pr. Teofil Bembea, vicar parohial. După ce, vreme de mai mulți ani, programul liturgic s-a desfășurat în fosta popicărie a orașului, din anul 2000 a început construirea unei noi biserici, în vecinătatea Casei de Cultură din centrul orașului. În fața acestui sfânt lăcaș dedicat Înălțării Domnului, păstorii parohiei împreună cu credincioșii au întâmpinat Ierarhul de Cluj-Gherla, în frumoasa zi de început de toamnă. Sfânta Liturghie a sărbătorii a fost celebrată apoi în biserică de către PS Florentin, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, pr. Login și pr. Teofil, răspunsurile liturgice fiind date de studenți teologi și de enoriași.

Pr. Login Ioan Ceuca, păstorul Parohiei din Năsăud întâmpinând Episcopul eparhial

În predică, PS Florentin a prezentat sărbătoarea, "o sărbătoare împreunată cu post și rugăciune" fiindcă este comemorată tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul la porunca lui Irod. "Ioan se naște pentru cer, devine un martir pentru credință. Ioan este cel mai mare între cei din vechea lege. Și în prezent Biserica îl pomenește pe Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul, la Proscomidie, și în cadrul liturgic, cel de-al doilea după Preasfânta Fecioară Maria, pentru a pune în evidență perseverența sa pe drumul credinței".

"Ce ne învață Evanghelia despre tăierea capului Sf. Ioan, pe noi, cei de astăzi, recitind evenimente de peste 2000 de ani: adeseori și în lumea de azi tentația spre așa-zisa libertate este foarte mare și frica de oameni este mult mai mare decât frica de Dumnezeu. Frica față de onoarea pe care o avem, frica pentru puterea pe care o avem prin funcțiunile la care ținem este mai mare, din nefericire, decât frica de Dumnezeu. Preferăm să devenim sclavii acestei lumi decât să fim slujitori ai lui Dumnezeu."

"Se pune întrebarea: de ce frica de Dumnezeu? Cuvântul din Cartea Înțelepciunii spune Timor Domini principium sapientiae – frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii’. Nu este vorba despre o frică ce blochează sau constrânge, ce apasă sau izolează pe om, ci este acea reverență cu care te apropii de un părinte pe care îl iubești, la care nu poți merge cu țigara aprinsă și cu pantaloni scurți pentru că-ți este rușine, ci mergi cu capul plecat, făcând o închinăciune. Acest Părinte este Dumnezeul nostru iar frica vine tocmai pentru a pregăti iubirea, pentru că El este mult milostiv, îndelung-răbdător și iubitor de oameni. Spune Sf. Ioan Scărarul: ‘prima treaptă a apropierii de Dumnezeu este teama iar ultima treaptă este iubirea’, dar fără acea teamă reverențială greu se poate ajunge la iubire adevărată – nu o iubire sentimentală, nu simplu sentiment declarativ, ci iubirea trăită."

"Sf. Antonie cel Mare, în clipa morții sale, a putut spune: ‘acum nu-mi mai este frică de Dumnezeu’, mergând să se identifice cu acea iubire pe care o purta în suflet. Iubiți credincioși, lecția Evangheliei de astăzi este tocmai această teamă reverențială față de Dumnezeu, față de ceea ce este sfânt, sacru, sfințit".

Predica PS Florentin

În încheiere credincioșii au primit, fiecare, binecuvântarea arhierească și câte o iconiță, ocazie de a schimba și câteva cuvinte cu Păstorul eparhial.

În aceeași după-amiază, s-a făcut un popas de rugăciune la Spitalul orășenesc "Dr. George Trifon" din Năsăud, unde PS Florentin și pr. protopop Nicolae au fost întâmpinați de pr. Claudiu Sorășan, capelan la spital și administrator parohial la Runcu-Salvei. În capela spitalului a urmat un timp de rugăciune pentru bolnavi, în prezența personalului sanitar și a preotului ortodox, care împreună cu cel greco-catolic se preocupă de sănătatea sufletească a bolnavilor într-o atmosferă ecumenică, de colaborare. PS Florentin a fost condus apoi în câteva saloane pentru a oferi bolnavilor încurajare și binecuvântare.

Pr. Claudiu Sorășan a fost gazda și pentru vizita care a urmat, primindu-l pe Episcopul eparhial la mica biserică monument istoric, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, din Runcu-Salvei, alături de credincioșii acestei pitorești localități montane. Este o bisericuță din lemn, ca o arcă încărcată cu spiritualitate și călătoare prin timp, ce a fost adusă aici în 1757. După primirea Episcopului și oficierea Vecerniei în biserică, PS Florentin a mulțumit lui Dumnezeu pentru rugăciunea "în această frumoasă biserică – monument istoric din secolul al XVIII-lea, care ne amintește de începuturile Bisericii noastre și pe care trebuie să-l păstrăm cu bucurie și cu vrednicie ca pe o tradiție a înaintașilor noștri".

Preasfinția Sa a vorbit despre frumusețea Creației, "darul lui Dumnezeu pentru noi", frumusețe care poate fi admirată în mod special în pitorescul ținut de la Runcu-Salvei, reamintind că mai presus de aceasta, "noi suntem creați după chipul lui Dumnezeu, chipul lui Isus și al Preasfintei Fecioare Maria, Mama lui Isus, sunt chipurile sfinte pe care le purtăm în noi! Noi am primit de la Dumnezeu nu numai natura, ci și tezaurul pe care-l purtăm în noi, scânteia divină pe care El a pus-o, pentru ca la ceasul rânduit să ne putem prezenta cu candelele aprinse să-i ducem bogăția pe care ne-a dat-o la ceasul cercetării (cf. pildei evanghelice cu talanții). Dumnezeu ne cheamă să înmulțim darul pe care l-a sădit în noi, darul minunat al sufletului uman care ne apropie de El, care ne aseamănă cu Dumnezeu. Chipul îl mai avem, dar asemănarea am pierdut-o și trebuie să o recuperăm în această viață – după cum ne spune și Sf. Maxim mărturisitorul".

imagine

Părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale Florentin și pr. protopop Nicolae, pr. Login și tuturor celor care au venit la rugăciune. În cuvântul său a mărturisit că a primit o mare încurajare când a găsit în peretele bisericuței un bilețel semnat cu numele de Ioan Pop, în care acesta ruga pe Dumnezeu să-i ierte păcatele și să aibă grijă de familia lui. "Bilețelul se păstrează în peretele din partea de sud a bisericii de mai bine de 100 de ani! Era un om care știa carte și care și-a lăsat rugăciunea în peretele acestei biserici" – este un semn care i-a dat părintelui putere să învingă greutățile întâmpinate și să continue munca de restaurare, "pentru că acest sfânt lăcaș poartă peste timp rugăciunea înaintașilor, reprezintă o prețioasă moștenire spirituală". Pr. Claudiu a ținut să precizeze că de curând a reactivat în parohia Runcu-Salvei Reuniunea Mariană, "14 membri ai parohiei au depus adeziunea la această Asociație a Bisericii care are puterea de a mobiliza oamenii și a-i chema în fața lui Dumnezeu și a Preacuratei Fecioare Maria".

Biserica din Runcu-Salvei, pictată în întregime, păstrează nealterată amprenta strămoșilor deoarece nu a fost încălzită pe timp de iarnă, ceea ce a dus la o bună conservare a culorilor. Ea a fost pictată în mai multe etape: în 1760, 1784 (pictura murală din absida altarului), la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Sunt adăpostite aici multe icoane vechi, lucrări valoroase din punct de vedere artistic.

Prezentând lăcașul de cult, în care se află și o mică expoziție de cărți bisericești în limba română vechi de sute de ani, pr. Claudiu a oferit și câteva detalii despre pictură: "pe boltă se află o reprezentare a lui Aron despre care cercetătorii afirmă că este un unicat în Europa". În picturi sunt îmbinate scene din Vechiul Testament, precum Cain și Abel, Izgonirea din Rai ș.a., cu reprezentarea unor pilde evanghelice, între care Femeia Samarineancă, Duminica Tomii, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Intrarea în Ierusalim, Învierea lui Lazăr, Judecata de Apoi. "Bisericuța este în întregime acoperită cu astfel de reprezentări, deoarece prin imagini, credincioșii care nu știau carte, citeau’ Scripturile. Avem aici o bogăție fără de margini pentru că ea reprezintă trecutul, prezentul și viitorul nostru. De aceea suntem obligați să o păstrăm, să o îngrijim și să o oferim mai departe celor care vor veni".

În încheiere, PS Florentin a invitat pe cei prezenți la sărutarea crucii, pentru a primi binecuvântarea arhierească împreună cu "un chip cu Măicuța Sfântă".

imagine