Sărbătoare la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj – "Oază de lumină spirituală din care iradiază flacăra iubirii"

Publicat pe: 11 septembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Marți, 8 septembrie 2015, în Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD), a sărbătorit hramul Mănăstirii Maicii Domnului de pe str. Romul Ladea nr. 6, Cluj-Napoca. O primă parte a serbării hramului a fost seara de rugăciune de luni, 7 septembrie, când, în capela mănăstirii, cu participarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, s-a celebrat slujba Vecerniei și rugăciunea Acatistului Maicii Domnului.

A doua zi, de la ora 9, procesiunea prin oraș, cu Episcopul, preoți, persoane consacrate și credincioși, de la Catedrala Schimbarea la Față (B-dul Eroilor nr. 10) până la Mănăstire, în cântec și rugăciune, a dat mărturie clujenilor despre bucuria credinței și a invocat peste oraș binecuvântarea Preasfintei Fecioare Maria. În curtea Mănăstirii CMD – "adevărată mică grădină a Maicii Domnului" – a urmat Sfânta Liturghie arhierească, cu zeci de preoți și sute de credincioși, în acordurile răspunsurilor liturgice date de surorile CMD și de Corul "Angeli", dirijat de prof. Angela David.

Un moment deosebit a fost la Împărtășanie, când s-a înălțat vocea răsunătoare a solistei Sava Negreanu Brudașcu, care, participând la bucuria sărbătorii, a dorit să cânte și totodată să înalțe rugăciune pentru întreg neamul românesc, de ziua Maicii Sfinte. Cuvântul de învățătură a adus în fața ochilor sufletului Icoana Preasfintei Fecioare Maria. PS Florentin a spus: "Această sărbătoare nu este numai momentul contemplării Nașterii Maicii Domnului ca și persoană, nu este numai o naștere miraculoasă, este și o naștere cu totul specială, pentru că Dumnezeu a dorit să o păzească pe Mama Sa mai înainte de naștere, de la zămislire, pentru a fi neprihănită".

"Întotdeauna în sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria ascultăm aceste Evanghelii de la Luca (10,38-42; 11,27-28). Primul fragment este cel cu surorile lui Lazăr, Marta și Maria, în care suntem puși în fața a două atitudini diferite: Marta este proprietara casei, probabil sora mai mare care îl primește pe Isus în casa sa. Ea este cea care pune masa, se ostenește cu toate, pentru că vrea să-l slujească pe Isus, și, spunem noi, bine face. Atâta doar că nu se întreabă cum ar dori Isus să fie slujit. Este clasica formulă: ‘Te slujesc, Doamne, dar te slujesc așa cum vreau eu!’ Maria, sora ei, a înțeles că Isus nu a venit pentru un ospăț, nu a venit pentru a fi slujit, ci a venit pentru ca El să-și împlinească misiunea de slujire, pentru a putea aduce Cuvântul Tatălui și harul în sufletele celor care îl ascultă și au timp să stea cu El. De aceea, Isus îi spune Mariei că a ales calea cea bună: a asculta cuvântul, a căuta să cunoască mai mult pentru a împlini voința lui Dumnezeu."

"Exemplul Preasfintei Fecioare Maria a fost mult mai mult decât atât, pentru că Preasfânta Fecioară și-a oferit nu numai voința și viața lui Dumnezeu, ci chiar și trupul și sufletul ei întreg, o jertfă deplină, totală, adusă lui Dumnezeu. Pentru că suntem în Anul dedicat Vieții Consacrate, se cuvine să oferim acest exemplu al Preasfintei Fecioare Maria: început de la nașterea ei, consacrată prin Neprihănita Zămislire, apoi oferindu-și întreaga viață: ‘Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău’, și, mergând alături de Cristos, fizic și spiritual, până dincolo de moartea pe Cruce, la așezarea în mormânt, împărtășind pe deplin destinul Său, așa cum bătrânul Simeon prevestise."

"Preasfânta Fecioară Maria rămâne între Apostoli ca Mamă a Bisericii, ea este, putem afirma, Persoana Consacrată prin excelență, nu numai prin modelul ei de viață consacrată, ci și pentru că prezența Mântuitorului, prezența lui Dumnezeu astăzi pe masa sfintelor altare, nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost acel fiat mihi secundum verbum tuum (Luca 1,38) al Preasfintei Fecioare Maria." Meditația despre Preasfânta Fecioară Maria s-a încheiat cu invitația de a-i urma exemplul: "Să intrăm pe poarta cea strâmtă, dar nu mâine, nu mai târziu, ci imediat, să alegem calea urmării lui Cristos și a Preasfintei Fecioare Maria!"

Preasfinția Sa a continuat: "Se cuvine să mulțumim Bunului Dumnezeu la această Sfântă Jertfă Liturgică pentru toate persoanele consacrate, care sunt darul lui Dumnezeu pentru Biserica Sa. În această zi de sărbătoare ne amintim data de 8 septembrie 2003, ziua memorabilă în care a fost sfințită această Mănăstire cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Liturghia a fost prezidată atunci de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Lucian Mureșan, astăzi Preafericitul Părinte Cardinal Lucian. Demersurile construirii acestui locaș mănăstiresc au început în 1995 iar piatra de temelie a fost binecuvântată de către Arhiereul nostru de vrednică pomenire, Arhiepiscop ad personam, Înalt Preasfințitul George Guțiu, în 8 septembrie 1997. De atunci și până astăzi acest locaș de cult reprezintă o oază de lumină spirituală din care iradiază flacăra iubirii asupra întregii Biserici Catolice și asupra neamului nostru."

"Aici este o oază de rugăciune pentru orice suflet creștin, de aceea, împreună, astăzi, am venit să cinstim acest loc binecuvântat și să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să dăruiască acestei comunități a surorilor CMD mulți ani sfinți în misiunea pe care o îndeplinesc cu bucurie ‘în sprijinul celor săraci, bolnavi și neînvățați’, așa cum le invita, la fondare, în 1921, Mitropolitul Vasile Suciu". După celebrarea liturgică, Maica Paula, superioară generală a CMD, a oferit Preasfinției Sale Florentin un buchet de flori, în numele surorilor CMD, pentru cei 25 de ani de preoție aniversați de el în 9 septembrie 2015.

Un cuvânt final de mulțumire l-a rostit pr. Cristian David, capelanul mănăstirii CMD și cancelar episcopal, aducând, mai întâi, "un omagiu Preasfinției Sale Florentin, pentru aniversarea jubileului împlinit de la primirea Tainei Sfintei Preoții din mâinile Înalt Preasfinției Sale George Guțiu, de binecuvântată memorie. Dorim să vă mulțumim, Preasfințite Părinte Episcop, pentru dăruirea și slujirea pe care le-ați adus Bisericii noastre, vă mulțumim pentru cei 25 de ani de slujire la Sfântul Altar și ne rugăm în continuare, de aici, din Mănăstirea CMD, Bunului Dumnezeu, ca, prin mijlocirea Maicii Sfinte, să reverse asupra Sfinției Voastre haruri cerești, binecuvântare și sănătate, mulți ani sfinți de slujire preoțească și arhierească".

Au fost apoi amintiți toți participanții, cu o mulțumire specială pentru efortul și rugăciunea fiecăruia: Mons. Mihai Todea, Vicar general; Mons. Florian Virgil, prelat papal și decanul de vârstă al celebrării; preoții vicari Anton Crișan și Ioan Mătieș; preoții consilieri Romulus Silaghi, Marius Cerghizan, Călin Bot, Vasile Lăcan și Daniel Avram; preoții protopopi Marius Ungureșan și Nicolae Jarda; pr. Iosif – un preot croat din Dieceza de Zagreb; pr. Ioan Zbona, din parohia Târșolț – Maramureș; pr. ieromonah Laurian Daboc, protoegumenul Ordinului Călugărilor Sfântului Vasile cel Mare; ceilalți 16 preoți, cei 3 diaconi, surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, studenții teologi ai Seminarului Teologic eparhial; o caldă mulțumire a fost pentru d-na Sava Negreanu Brudașcu. De asemenea, au fost amintite asociații și grupuri prezente: Asociația Reuniunea Mariană din cartierele Mănăștur și Grigorescu, împreună cu păstorii lor, Asociația Cercetașii Munților, grupul de tineri de la Sângeorz-Băi și colaboratorii Episcopiei: Primăria Cluj-Napoca, Poliția, Jandarmeria, Serviciul de Ambulanță, Compania de Salubritate.

Pr. Cristian a mulțumit totodată postului Radio Maria, care a transmis în direct întreg programul – astfel comuniunea spirituală a cuprins mulți credincioși din întreaga Biserică -, precum și tuturor pelerinilor, care au venit de aproape sau de departe, pentru a se bucura de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

imagine

imagine

imagine

imagine