Spectacolul extraordinar "Requiem Parastas" la Opera Română din Cluj

Publicat pe: 2 noiembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a organizat duminică, 1 noiembrie 2015, un eveniment deosebit, Spectacolul extraordinar Requiem Parastas, de Marțian Negrea, în memoria tuturor celor care au slujit arta și teatrul liric clujean de-a lungul istoriei sale, precum și, în contextul zilelor de doliu național, a victimelor incendiului din clubul "Colectiv" din București. Manifestarea culturală a avut și un alt scop nobil, prin faptul că Florin Estefan, manager general al Operei din Cluj-Napoca, a stabilit ca toate donațiile colectate cu această ocazie să fie destinate construcției Catedralei greco-catolice din Piața Cipariu, dedicată memoriei tuturor Martirilor și Mărturisitorilor din sec. al XX-lea.

imagine

Alături de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, în sala Teatrului Național din Cluj-Napoca s-au aflat Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, preoți, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, tineri din Asociația Tineretului Român Unit, ASTRU – Cluj, și un mare număr de clujeni. Reprezentația de înaltă ținută artistică a fost susținut de Orchestra și Corul Operei Naționale din Cluj-Napoca, dirijat de Gabriel Bebeșelea, împreună cu patru soliști: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorul Cristian Mogoșan și basul Cristian Hodrea.

În încheiere, în timp ce toți spectatorii, la invitația organizatorilor, au aprins lumânări, studenții seminariști din Corul Schola cantorum al Facultății de Teologie Greco-Catolică, Oradea, conduși de dr. Radu Mureșan, au înaintat solemn spre scenă purtând și ei lumânări aprinse și au interpretat ultimele arii muzicale ale spectacolului, ca o încununare a serii prin rugăciunea izvorâtă din creația artistică.

Requiem Parastas este o capodoperă lirică, aceasta fiind recunoscută drept un omagiu adus celor trecuți la cele veșnice. Compozitorul român Marțian Negrea a lucrat la partitura acestei opere timp de aproape douăzeci de ani, de altfel fiind considerată și cea mai importantă lucrare a sa. Spectacolul extraordinar a fost transmis în direct de postul național de televiziune TVR1, în toată țara, fiind astfel o rugăciune în comuniune cu toată țara cutremurată și îngenuncheată de incendiul teribil din acel club din București în care, în mod nedrept și crud, forța răului a frânt destinele atâtor tineri.

În lumina credinței creștine, momentul spiritual-artistic din Teatrul clujean evocă faptul că Mântuitorul a murit din nou împreună cu ei, poartă împreună cu ei chinurile lor și prin Isus înviat din morți ei devin motiv de solidaritate între oameni, de invocare a puterii lui Dumnezeu în România și în afara ei – în lumina credinței, focul mistuitor aducător de moarte devine flacără a speranței că puterea lui Dumnezeu învinge moartea și poate transforma un rău mare într-un bine și mai mare!

Pentru toți cei care au trecut la cele veșnice: Odihna cea veșnică dă-le-o lor, Doamne, și Lumina cea fără de sfârșit să le strălucească lor, să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu!

imagine

imagine

imagine