Festivalul de muzică religioasă "Armonii sacre" – ediția a XII-a
Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, s-a desfășurat la Catedrala Schimbarea la Față, din Cluj-Napoca, o reuniune corală reprezentând prima parte a celei de-a XII-a ediții a Festivalului de muzică religioasă "Armonii sacre". Evenimentul de rugăciune prin cântec, organizat de prof. Alexandru Suciu, dirijorul Corului "Magnificat" al Catedralei clujene, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a reunit și în acest an coruri din orașe transilvane venite pentru a împărtăși și dărui bucuria muzicii în lumina Sărbătorii Crăciunului care se apropie.
Au luat parte la acest înălțător concert PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla; pr. Ioan Frișan, protopop de Bistrița; pr. Iosif Irimie, asistent spiritual la catedrală, cel care a prezentat momentele artistice; și un numeros public. Programul a cuprins frumoase colinde și lucrări de muzică religioasă din repertoriul național și internațional și, în continuare, un recital cameral cu lucrări din compoziția marilor clasici ai muzicii.
Au participat corurile: Corul "Astra" al Casei de Cultură "Ionel Floașiu" din Câmpia Turzii, dirijor Rodica Trandafir; Corul "Sanctus Spiritus" al bisericii Buna Vestire din Bistrița, dirijor Floarea Sfechiș; Corul "Sf. Familie" din Zalău, dirijor Grigore Grigoruț; Corul de cameră "Psalmodia Transylvanica" al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, dirijor pr. Vasile Stanciu; Corul "Angeli" al bisericii Bob din Cluj-Napoca, dirijor Angela David; și soliștii: Alice Bacalu, Alexandru Suciu jr., Beatrice Mureșan (flaut) și la pian, Cornelia Cuteanu.
În calitate de gazdă, PS Florentin a adresat protagoniștilor manifestării un cuvânt de mulțumire, mulțumind mai întâi dlui Alexandru Suciu, "inițiatorul, organizatorul și continuatorul acestui festival, care în primul rând este o rugăciune, un moment de rugăciune în cadrul Postului Crăciunului, menit să ne aducă deja în suflete bucuria colindelor. Al doilea aspect este cel al împlinirii tradiției noastre românești, al întoarcerii repetate spre acele rădăcini care ne fac să intrăm în profunzimea cântărilor ce trec dincolo de timp și rămân, ca o afirmare a identității noastre".
"Nu în ultimul rând", a subliniat Preasfinția Sa, "acest Festival coral care este o întâlnire a corurilor parohiale este îmbogățit și de prezența fraților noștri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, cu pr. decan Vasile Stanciu. Le mulțumesc în mod deosebit pentru prezența lor aici și ca semn de comuniune – deoarece colindele și tradițiile românești sunt mai presus de confesiune, ele ne oferă un moment în care ne putem uni cu toții în cântările către Dumnezeu, în rugăciune".
PS Florentin a mulțumit deopotrivă tuturor participanților, tuturor corurilor, reamintind și invitând la rugăciunea în suflete prin audierea acestor cântări. Totodată, Ierarhul de Cluj-Gherla a înmânat corurilor și dirijorilor diplome omagiale, cu mulțumiri pentru participare și în semn de apreciere deosebită "a celor care ne-au încântat auzul". Festivalul "Armonii sacre" se va încheia în Catedrala greco-catolică clujeană (B-dul Eroilor, nr. 10), sâmbătă, 12 decembrie 2015, printr-un Concert de colinde susținut de Corul "Magnificat" al catedralei, dirijat de prof. Alexandru Suciu, cu participarea soliștilor Alice Bacalu și Alexandru Suciu jr., la pian Cornelia Cuteanu.