Colindători clujeni la Sfântul Părinte în numele Mântuitorului Isus Hristos, în cinstea Bisericii și a neamului românesc

Publicat pe: 5 decembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Un grup de 70 de credincioși greco-catolici clujeni, membri ai parohiei "Andrei Mureșanu", grupați în jurul copiilor din Corul "Allegria" al Capelei "Sf. Iosif" din Piata Cipariu, însoțiți de pr. Mircea Marțian, paroh, pr. Florin Isac, vicar parohial și diaconul Claudiu Tuțu, au fost pelerini în Cetatea Eternă a Romei unde a curs sângele Părinților Bisericii creștine, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În cadrul audienței generale de miercuri, 2 decembrie 2015, pelerinii l-au colindat și au primit binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, purtând vestea Nașterii Mântuitorului și onorând prețioasa Cetate Eternă și, în contextul Sărbătorii Naționale a României, întreaga națiune.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, ei au pornit duminică, 29 noiembrie 2015, într-un suflet și o inimă și au parcurs lungul drum spre Episcopul Romei, urmașul Sfântului Apostol Petru. La plecare, Preasfinția Sa le-a transmis: "Domnul să însoțească fiecărui pelerin un înger al luminii Sale ocrotitoare! Duceți și dorul nostru în Cetatea Eterna și aduceți-ne sfânta binecuvântare de la Sfântul nostru Părinte."

Ziua Unirii tuturor românilor a fost sărbătorită purtând în suflet cuvintele "Vestitorului Unirii", Episcopul Iuliu Hossu: "De acum o Românie Mare…"

Momente emoționante au fost trăite de pelerini marți, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, când, purtând eșarfe tricolore, au făcut un popas la Columna lui Traian, "Certificatul de naștere al Poporului Român", cum a explicat unul dintre pelerini, prof. Maria Rițiu, care a împărtășit pașii ce au condus la momentul Marii Uniri, citând și cuvintele rostite de Cronicarul Grigore Ureche și apoi de Dimitrie Cantemir: toți de la Râm ne tragem." Ziua Unirii tuturor românilor a fost sărbătorită purtând în suflet cuvintele "Vestitorului Unirii", Episcopul Iuliu Hossu: "De acum o Românie Mare întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său".

Adunați în jurul prețiosului monument, pelerinii au intonat o strofă din Imnul României, dar și frumoasele colinde pregătite de copii pentru Suveranul Pontif. "România!", a fost strigătul care a răsunat, în 1 dec. 2015, pe străzile Romei, în fața "Columnei Sufletului Românesc", cum frumos a denumit pr. Mircea Marțian monumentul realizat în anul 113 pentru a comemora victoriile Împăratului Traian în Dacia. Toți pelerinii s-au bucurat vizitând apoi obiective spirituale și turistice din Roma, precum Colegiul Pontifical Român "Pio Romeno", Piazza Garibaldi care oferă o frumoasă perspectivă asupra Romei, Bazilica "Santa Maria in Trastevere" din sec. III-IV – cea mai veche biserică din Roma dedicată Sfintei Fecioare Maria, Panteonul – biserica închinată Sfintei Fecioare Maria a Martirilor, Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Piazza del Popolo, Colosseumul, fiind descoperită astfel Cetatea Romei în toată splendoarea și măreția ei, sub razele soarelui care de aici luminează spiritual întreaga lume. Diaconul Claudiu Tuțu, doctorand la Roma, prin explicațiile date, a condus pelerinii nu doar prin spațiu, ci și în timp, însuflețind marile personalități ale Bisericii și ale artei universale.

Viva il Papa!

Miercuri, 2 decembrie 2015, a sosit momentul așteptat cu emoție: audiența papală, în care Sfântul Părinte a împărtășit experiența recentei vizite pastorale pe continentul african, subliniind ideea martiriului pentru Hristos și pregătind inimile pentru deschiderea Anului Milostivirii. La intrarea în Piața San Pietro, Papa a primit un cadou din partea pelerinilor clujeni, o icoană pe sticla reprezentând pe Sfântul Francisc de Assisi și a binecuvântat o altă icoană pe sticlă a Nașterii Domnului, ambele icoane fiind realizate de Ioana Rusu, responsabilă a cercului parohial de artă. Icoana Nașterii Domnului va rămâne la Cluj spre amintire și venerare.

Glasul copiilor s-a înălțat, cu entuziasm și bucurie, dintre miile de credincioși prezenți, prin colindele pregătite special pentru acest moment, vocea și bucuria lor ajungând până la Sfântul Părinte, care a venit din nou să îi binecuvânteze la finalul audienței. Un moment memorabil a fost îmbrățișarea și sărutul pe care Pontiful Roman le-a dăruit celui mai mic membru al grupului, Alexandru Isac, gest care simbolizează iubirea și stima pe care capul Bisericii Universale o are fața de Biserica Greco-Catolică din România.

După amiază a fost vizitată Bazilica San Pietro – inima Bisericii Catolice, mama tuturor bisericilor, locul unde a fost înmormântat Sfântul Petru. Credincioșii clujeni s-au închinat în fața "Catedrei lui Petru", au admirat frumusețea marilor capodopere ale artei care împodobesc bazilica, au venerat moaștele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, cel care a numit Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, "Biserica Martirilor și Mărturisitorilor".

O bucurie sfântă

Participanții reprezentanți ai parohiei greco-catolice clujene, păstrează în suflet mulțumirea împlinirii scopului acestui pelerinaj, realizat în numele Mântuitorului Isus Hristos, care va rămâne o amintire de neuitat, primind binecuvântarea apostolică, onorându-și Biserica și neamul, fiind fideli continuatori a frumoasei tradiții a colindatului la români.

VS, redactor DIRMM,
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

imagine

2 Comments

  1. Ana Gabrian 5 decembrie 2015 at 12:55 - Reply

    Minunat. Domnul sa primeasca mesajul vostru. Va imbratisez pe toti.

  2. Tutu Gheroghe 5 decembrie 2015 at 14:58 - Reply

    Este un eveniment ce va ramane consemnat in multe documente… Impresionant este interesul si atitudinea pozitiva a PAPEI fata de pelerinii romani, cu toate ca n-a vizitat inca tara noastra…