Nașterea Domnului celebrată în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca

Publicat pe: 29 decembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Cu ocazia marii Sărbători a Nașterii Domnului, în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a celebrat două Sfinte Liturghii solemne, având alături pe Mons. Mihai Todea, Vicar general; pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I; pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții și viața consacrată și rector al Catedralei; pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, și alți preoți. În cadrul celebrării din seara de Ajun, 24 decembrie 2015, conform tradiției, a fost primit în mod simbolic Pruncul Isus nou-născut și depus, în cânt de colind, în ieslea pregătită în fața Altarului, după obiceiul inițiat la începutul mileniului trecut de către Sfântul Francisc. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de rugăciune "Triumful Inimii Neprihănite".

A doua zi, în 25 decembrie 2015, în Catedrală s-a celebrat Sfânta Liturghie a sărbătorii, cu răspunsurile liturgice date de Corul gazdă "Magnificat", dirijor prof. Alexandru Suciu. La predică, PS Florentin și-a prezentat Scrisoarea pastorală cu titlul "Izvorul Milostivirii", adresată, cum se obișnuiește, "onoratului cler împreună slujitor, cuvioaselor persoane consacrate statornic rugătoare, iubiților creștini greco-catolici și tuturor credincioșilor creștini, de Dumnezeu iubitori". În același timp, în cadrul Sfintelor Liturghii celebrate în toate bisericile și capelele de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla în Sărbătoarea Nașterii Domnului, Scrisoarea Episcopului eparhial a fost prezentată credincioșilor de către toți preoții celebranți.

imagine

Atât în seara de Ajun, cât și în ziua marii sărbători, la încheierea Sfintelor Liturghii arhierești din Catedrala greco-catolică clujeană, credincioșii au fost invitați să treacă prin Poarta Milostivirii, pentru a primi harurile mijlocite de către Sfântul Părinte Francisc în Anul Milostivirii. Totodată, s-a făcut rugăciunea de dezlegare la încheierea Postului Crăciunului, precum și rugăciunile rânduite urmate de binecuvântare pentru obținerea indulgenței plenare. În cadru sărbătoresc, Ierarhul de Cluj-Gherla a urat tuturor, din partea Curiei Episcopale, din partea vicarilor, consilierilor și personalului Episcopiei de Cluj-Gherla "Sărbători binecuvântate cu haruri bogate, întru mulți ani cu sănătate!"

imagine

Mai înainte de a primi câte o imagine cu Nașterea Domnului, credincioșii au fost invitați să se apropie de ieslea "în care, a venit deja pentru noi Cel care ne aduce cel mai mare cadou la fiecare Crăciun, cadoul mântuirii" și, cu toții, Episcop, preoți și credincioși, au cântat colindul tradițional «O ce veste minunată». În bucuria sărbătorii, PS Florentin a adresat preoților și credincioșilor un cuvânt de mulțumire pentru susținere și pentru participarea lor la viața Bisericii, reamintind: "Domnul s-a întrupat pentru a ne aduce marele cadou al mântuirii, al înfierii. Acest An al Milostivirii ne propune să-l cunoaștem pe Tatăl nu ca pe un stăpânitor sau legiuitor, ci să-l cunoaștem ca pe un Tată milostiv, iubitor, un Tată care poartă și chipul mamei care-și iubește fiii".

"Anul Milostivirii ne invită să medităm asupra milostivirii Tatălui, să o primim prin Sfintele Sacramente, dar și să o trăim și să o oferim, prin faptele milei sufletești și ale milei trupești. De asemenea, în acest an, Sfântul Părinte ne invită și prin rugăciuni și pelerinaje, să dobândim cât mai mult iertarea lui Dumnezeu. El dorește să ne ofere această iertare!" "Permiteți-mi ca la încheierea acestui an, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra Eparhiei noastre de-a lungul anului. Îi mulțumim pentru Sfintele Taine administrate poporului, pentru binecuvântarea unor locașuri de cult, pentru proiectele de construcție în derulare, pentru activitățile pastoral-spirituale din Anul dedicat Vieții Consacrate, îi mulțumim pentru bunul mers al Instituțiilor de învățământ și formare de pe teritoriul Eparhiei noastre."

"De asemenea, îi mulțumim pentru încheierea cursului de formare permanentă cu preoții – în doi ani și jumătate au trecut circa 174 de preoți prin acest curs -, mulțumim în mod particular Domnului pentru buna desfășurare a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, pentru finalizarea cu succes a ciclului al II-lea de construcție a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea, prin punerea crucii pe cupola cea mică a catedralei, precum și pentru inaugurarea Hiperclinicii MedLife, adresând mulțumiri tuturor acelora care ne-au susținut spiritual sau material din țară sau din străinătate".

În final, a îndemnat Preasfinția Sa, "să ne îndreptăm din nou gândul spre Maria, Mama Bisericii și ‘Izvorul Milostivirii’, cea care ‘a pătruns în sanctuarul Milostivirii Divine’ și să o rugăm să ne dezvăluie mereu mai profund Milostivirea Tatălui, să ne arate pe Fiul ei. Cu suflete pline de bucurie, să ducem și noi împreună cu colindătorii vestea cea bună a Nașterii Domnului, vestea Milostivirii Tatălui din neam în neam:

Astăzi s-a născut Hristos / Să ne fie cu folos / Și de-acum până-n vecie / Mila Domnului să fie,
De această bucurie / Și o nouă veselie (Colindă din Ardeal, "Maria").

"La mărita Sărbătoare a Nașterii Domnului, să trecem cu suflet curat pragul Porții Sfinte a Jubileului Milostivirii, preamărindu-l pe Tatăl Milostiv care, din iubire, l-a trimis pe Fiul Său pentru a lua asupra Sa păcatele noastre și a ne înveșmânta cu harul milostivirii Sale. Fie ca Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria, ‘Izvorul Milostivirii’, să ne mijlocească harul de a deveni vestitori ai iubirii și milostivirii Tatălui în lume! Sărbători binecuvântate cu daruri bogate! Mulți ani sfinți cu sănătate!"

imagine