Încheierea, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Anului dedicat Vieții Consacrate în Biserica Catolică
Călugării și călugărițele din Ordinele și Congregațiile religioase de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla se reunesc într-un program comun, în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2016, cu ocazia încheierii Anului dedicat Vieții Consacrate de către Sfântul Părinte Francisc – an instituit de Suveranul Pontif între 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016. Pr. Anton Crișan, Vicar eparhial cu preoții și persoanele consacrate, a anunțat momentele acestui timp dedicat rugăciunii, meditației și privirii retrospective.
Sâmbătă 30 ianuarie 2016, de la ora 16, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca, a fost programată o seară de rugăciune cu participarea persoanelor consacrate din diferitele ordine și congregații. În cadrul întâlnirii din capela Mănăstirii CMD, frații și surorile au împărtășit ce a însemnat pentru ei Anul Vieții Consacrate, rememorând acțiunile pastorale la care au participat și experiențele vieții lor de rugăciune și apostolat. O prezentare video a ilustrat activități organizate în perioada menționată de către fiecare ordin, congregație sau institut de viață consacrată.
Pentru surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului, un motiv în plus de bucurie este aniversarea celor 95 de ani de la fondarea acestei prime Congregații feminine din Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, înființată la Blaj, în 2 februarie 1921, de către Mitropolitul Vasile Suciu, care încă de la început a dorit "o instituție chemată să concurgă (…) în cea mai largă măsură la rezolvarea problemei mari și ardente de a apropia Neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie", punând "această primă Congregație română sub scutul Preasfintei de Dumnezeu Născătoare și Pururea Fecioare Maria".
Momentul aniversar este ocazie a rememorării istoriei CMD – exemplu viu de viață consacrată și mărturie grăitoare de credință, rezistență și jertfă sub prigoana comunistă, de slujire a săracilor, îngrijire a bolnavilor, educare a tinerilor. De-a lungul aproape a unui veac, surorile CMD s-au implicat cu generozitate în împlinirea misiunii primite și asumate, indiferent de condiții și de prețul acestei implicări – uneori trecând prin urmăriri, anchete, închisori și până la o moarte senină, oferire totală a sufletului în mâinile lui Cristos.
Încheierea solemnă a Anului Vieții Consacrate la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, în comuniune cu Sfântul Părinte Francisc și cu întreaga Biserică Catolică, se va face la Catedrala episcopală Schimbarea la Față (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca), prin celebrarea liturgică de la ora 10.30, marți 2 februarie 2016, în Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templu – Jubileul Vieții Consacrate. Persoanele consacrate din diferitele ordine și congregații religioase vor intra în procesiune în catedrală, fiind invitate în primele rânduri, ca semn vizibil al prezenței lor discrete în mijlocul credincioșilor. În continuare, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, va celebra Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu preoți și preoți-călugări.
Dumnezeu îi cheamă pe toți oamenii la credință și prin credință, la bucurie.
Credința este un har care trebuie cerut, căutat, însușit. Persoana consacrată este menită să fie, după modelul Mântuitorului, lumină în lume, ea are putința de a aprinde flacăra credinței în sufletele aflate în întuneric, de a le conduce în razele iubirii lui Dumnezeu. Instituind Anul Vieții Consacrate, Sfântul Părinte a dorit să deștepte în societatea contemporană credința și a dat persoanelor consacrate o misiune: "Treziți lumea!" – o trezire la viața de credință și har. Călugării și călugărițele au fost trimiși în lume pentru a vesti bucuria trăirii credinței, astfel încât, în sufletele deschise prin credință, razele iubirii lui Dumnezeu să poată pătrunde.
Ca răspuns, pe parcursul Anului Vieții Consacrate, persoanele consacrate au participat la numeroase acțiuni pastorale, au organizat programe publice de rugăciune, întâlniri, conferințe, s-au implicat în viața parohiilor. De fapt, călugării și călugărițele și-au împlinit apostolatul obișnuit din fiecare an, doar că, de această dată, toate le-au făcut într-un mod mai expresiv, mai vizibil.
În ultima (cea de-a treia) Scrisoare adresată lor cu ocazia instituirii acestui An Jubiliar, Sfântul Părinte îndemna persoanele consacrate: "Orice consacrată și consacrat este chemat să contemple și să dea mărturie despre chipul lui Dumnezeu ca fiind Cel care pătrunde și înțelege slăbiciunile noastre (cf. Psalm 102) pentru a vărsa balsamul apropierii pe rănile oamenilor, contrastând cinismul indiferenței" (Contemplați, 59).
O varietate de manifestări legate de încheierea Anului Vieții Consacrate la nivelul Bisericii Catolice se desfășoară între 28 ianuarie și 2 februarie 2016, în Roma, și se așteaptă să participe peste patru mii de persoane consacrate din lumea întreagă. Evenimentele se vor încheia în 2 februarie, dimineața, cu pelerinajul jubiliar și celebrarea euharistică pentru a XX-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, cu Papa Francisc (cf. www.catholica.ro).
VS-DIRMM