Binecuvântarea capelei și a noului sediu al Centrului de Zi "Sfânta Maria"

Publicat pe: 21 martie 2016|Secțiunea: Ştiri|

Una dintre acțiunile consacrate Anului Milostivirii în Eparhia de Cluj-Gherla este organizarea lunară a unei Zile Sociale, o zi în care practicarea faptelor milei trupești și sufletești să se intensifice, o zi care să aducă dar și binecuvântare acolo unde este cea mai mare nevoie de acestea, în casele celor aflați în nevoie, în locurile unde ei se află și stau în așteptare.

O astfel de zi a fost joi, 17 martie 2016, când a fost binecuvântat pentru tinerii din APAHNP Cluj (Asociația pentru protejarea și ajutorarea persoanelor cu dizabilități neuro-psihice din Cluj) un dar al lui Dumnezeu: un nou sediu al Centrului de Zi "Sf. Maria" și capela Buna Vestire din incinta centrului – o casă nouă, primitoare, special concepută și amenajată pentru ca acești tineri să trăiască aici ca o mare familie unită în jurul lui Dumnezeu. A fost o zi de mare bucurie pentru beneficiarii centrului și familiile lor, pentru personal și binefăcători și în mod deosebit pentru inițiatoarea proiectului, președinta Ana Mariana Ilieș.

Clădirea în care Centrul de Zi "Sf. Maria" și-a desfășurat până acum activitatea a fost retrocedată, centrul urmând să fie evacuat. Astfel, din dorința de a nu abandona aceste persoane, coordonatorii centrului au fost puși în situația de a se gândi la construirea unui alt sediu. În 2011 a început construcția, iar anul acesta, în 2016, a fost dată în folosință. Prin inaugurarea noului sediu al Centrului, un nou punct liturgic s-a deschis în Cluj-Napoca, un altar pe care Isus coboară și se jertfește la fiecare Sfântă Liturghie, pentru a rămâne cu Trupul și Sângele Său cu noi, oamenii.

imagine

Ceremonia sfințirii capelei Buna Vestire și Sfânta Liturghie au fost celebrate de Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, împreună cu pr. Cristian Capătă, capelan al centrului, și alți 12 preoți, între care pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I; pr. Marius Cerghizan și pr. Romulus Silaghi, consilieri pastorali și foști capelani ai Centrului. Au fost de față la eveniment tinerii beneficiari ai Centrului, părinții lor, personalul terapeutic precum și numeroși credincioși. În masa sfântului altar s-au așezat moaștele fericiților Vladimir Ghika și Anton Durcovici.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru acest mare dar, "acest edificiu care devine casa noastră de acum înainte și putem spune că ziua de astăzi este o sărbătoare a credinței împlinite". Adresându-se tinerilor beneficiari ai Centrului, le-a spus: "Spiritul Sfânt a coborât astăzi aici și va rămâne cu voi întotdeauna".

Preasfinția Sa și-a exprimat "aprecierea deosebită pentru cea care a avut curajul speranței, care a avut puterea rugăciunii și a crezut că poate duce un vis la bun sfârșit, doamna Ana Mariana Ilieș, cea care nu a renunțat să spere atunci când nu mai era nicio speranță. Dumnezeu lucrează prin oameni și Evanghelia zilei spune: ‘Cereți și vi se va da, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide’ (Matei 7,7). Este ceea ce d-na Ilieș face din anul 1990, când a obținut o clădire în Piața Cipariu, pe care a amenajat-o și a cerut să fie binecuvântată. Aici s-a binecuvântat, în anul 1997, capela Buna Vestire, unde s-a celebrat zilnic Sfânta Liturghie. Au celebrat în această capelă un lung șir de preoți, începând cu pr. Ioan Mătieș, în prezent Vicar cu laicii".

Preasfinția Sa a propus ca "de acum înainte să privim spre viitor: casa aceasta devine casa voastră, este o casă în care voi trebuie să zidiți, în care voi prin rugăciune trebuie să puneți câte o cărămidă la edificiul sufletului vostru".

imagine

Pr. capelan Cristian Capătă a rostit la rândul său câteva cuvinte de bucurie, mulțumind Ierarhului de Cluj-Gherla pentru susținere și binecuvântare, precum și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor care au ajutat la construirea noului centru și la amenajarea capelei. Din partea Centrului de Zi, pr. Cristian a dăruit Preasfinției Sale o icoană cu Învierea Domnului, "pentru ca sufletele noastre să îl primească pe Cristos înviat. Este o icoană pe care au realizat-o tinerii din cadrul Centrului".

Câteva cuvinte pline de emoție a rostit, în încheiere, Ana Mariana Ilieș, care a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi, reamintindu-și drumul parcurs și mai ales momentul dificil în care a aflat că trebuie să părăsească clădirea din Piața Cipariu. După momentul conștientizării "că tot ce ai clădit pentru acești copii s-a năruit într-o clipă", a venit însă și o dorință puternică de a nu renunța și de a construi un nou centru. "Am spus: voi face un nou centru!" "Au urmat multe dificultăți, dar vreau să rămână acest moment al sfințirii noului centru un moment de legătură a noastră cu Dumnezeu. Vreau să știți și cred că acest centru s-a construit printr-un șir de întâmplări care pot fi doar prin harul lui Dumnezeu. Este foarte greu să construiești când dispui de resursele necesare, dar să ridici o clădire atunci când ești cu mâinile goale pare imposibil. Și totuși acest lucru a fost posibil cu ajutorul lui Dumnezeu. Totul s-a putut cu voință și perseverență".

Doamna Ilieș a dorit să ofere câte un semn de recunoștință – icoane realizate de tineri beneficiari ai Centrului – pr. capelan Cristian Capătă și arhitectei Cristina Bîrlădeanu, care i-au stat alături. De asemenea, a mulțumit tuturor prietenilor și susținătorilor, Ierarhului de Cluj-Gherla, preoților și în primul rând personalului, familiei sale – cei trei copii și pe urmă "copiilor mei – celor 23 (nn. – de beneficiari ai centrului) – și mulțumesc tuturor părinților pentru că am fost cu toții o mare familie".

imagine

PS Florentin a adăugat la final: "Mulțumim d-nei Ana Mariana pentru că a vorbit despre Opera lui Dumnezeu și dorim să îi lăsăm această icoană cu chipul lui Cristos, pentru că prin tot ceea ce a realizat a arătat tuturor chipul lui Cristos. Dorim ca Bunul Dumnezeu să facă astfel încât această casă să devină mai luminoasă și mai plină de bucurie decât ceea ce a fost înainte vechiul sediu." O mulțumire specială a fost adresată și fiicei doamnei Ilieș, Ancuța, cea care va duce mai departe lucrarea de suflet pe care a început-o mama ei.

În continuare PS Florentin a fost invitat să binecuvânteze întreaga clădire unde vor fi amenajate spațiile în care tinerii din centru vor putea să își continue activitățile de zi cu zi.

APAHNP Cluj fost înființată în anul 1990. Capela cu hramul Buna Vestire a fost sfințită în data de 2 februarie 1997, de către PS Florentin, în acea vreme Episcop auxiliar de Cluj-Gherla. Din 1995, Centrul de Zi "Sfânta Maria" oferă servicii complexe social comunitare în vederea integrării socio-profesionale a persoanelor cu dizabilități intelectuale de peste 18 ani, zilnic, de luni până vineri.

În cadrul Centrului funcționează și ateliere de ergoterapie: traforaj și icoane pe lemn, croitorie, țesătorie-tapiserie. Devenind un exemplu de bună practică prin calitatea și varietatea serviciilor oferite, Centrul de Zi a reușit să le redea celor 23 de beneficiari ai săi demnitatea pierdută, a reușit să transforme mila și compasiunea în convingerea că și persoana cu dizabilități poate deveni un membru util și creativ al societății.

imagine