Cristofori.ro: purtători ai lui Cristos în digital

publicat la 29 martie 2016 în Ştiri

Tweet-ul de ieri, 28 martie 2016, al Papei Francisc, ne amintește că "orice creștin este un ‘Cristofor’, adică un purtător al lui Cristos". Este o reluare sintetică a ceea ce Papa spunea la sfârșit de ianuarie, în prima audiență jubiliară, iar ideea aceasta de "Cristofori" a fost îmbrățișată de un grup de adolescenți din parohia greco-catolică clujeană "Coborârea Spiritului Sfânt", așa născându-se situl Cristofori.ro și contul asociat pe Facebook: FB.com/Cristofori.ro. Împreună cu cateheții lor, adolescenții doresc să își fructifice talanții – aptitudinile în utilizarea calculatorului și internetului, cunoașterea limbilor străine, dar și creativitatea – pentru a răspândi mesajul lui Cristos, al Bisericii Sale, al sfinților și al personalităților ei.

imagine

Proiectul a fost lansat în prima zi a Postului Mare în ritul bizantin, pe 14 martie a.c., propunându-și ca în această perioadă liturgică specială să aducă pe Facebook în special, pe internet în general, mesaje care să îndemne la reflecție asupra rugăciunii, postului, crucii și altor elemente spirituale potrivite timpului în care ne aflăm. Pentru aceasta, adolescenții au început munca mult înainte de Post. Imaginile care au fost difuzate pe Facebook au strâns numeroase distribuiri și aprecieri. Spre deosebire de clasicele imagini cu citate, producțiile Cristofor.ro caută să ofere și o foarte scurtă reflecție, iar cine intră pe sit găsește și linkuri suplimentare, pentru aprofundare. Astfel, mesajele creștine pot să rețină atenția câteva secunde, sau o zi întreagă pentru cei care se opresc asupra unui citat, citesc informațiile suplimentare și meditează asupra lui peste zi.

imagine imagine

Dar activitatea nu se reduce la imagini cu citate (sau cu elemente catehetice). Mai sunt prezentate materiale video, precum și articole, în traducerea adolescenților sau realizate de adolescenți – în colaborare cu cateheții. Astfel, în ultimele două întâlniri de cateheză ei au reflectat asupra unei fapte a milei sufletești, respectiv asupra pregătirii pentru Liturghie, găsind în urma discuțiilor pe grupuri mici, apoi împreună, o serie de sfaturi concrete. Această muncă împreună s-a finalizat în două articole pe respectivele teme. Și, desigur, este doar începutul. Cristoforii din parohia clujeană au deja un istoric de implicare în diverse traduceri, nu doar de articole ci și de materiale video, publicate pe Cateheza.ro și Catholica.ro. Iar de săptămâna aceasta se va lansa un nou proiect pe sit, de factură biblică.

imagine

Cristoforii au și un logo: acesta se inspiră din imaginea cu Sfântul Cristofor, care îl trece apa pe Isus Cristos, apărut ca un copil. Dar în logo Sfântul Cristofor este înlocuit cu un tânăr, pe tricoul lui – roșu, culoarea astriștilor, dar fiind că adolescenții sunt membri ASTRU Cluj – cu un tau franciscan, referire la Papa Francisc, ale cărui cuvinte au inspirat numele de Cristofori. De asemenea, toiagul din mâna tânărului are la capătul de sus semnul cunoscut pentru Wi-Fi, care amintește că proiectul are ca notă distinctivă purtarea lui Cristos în spațiul digital.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *