Marșul pentru viață și pentru biruința vieții la Cluj-Napoca

publicat la 29 martie 2016 în Ştiri

Sute de clujeni s-au adunat sâmbătă, 26 martie 2016, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a participa la ediția din acest an a Marșului pentru Viață, organizat simultan în peste 120 de orașe din toată țara și din Republica Moldova, în semn de susținere a dreptului la viață al oricărui om din momentul concepției și de afirmare a valorii vieții umane. Organizatorii marșului au arătat de la început realitatea tristă, că "suntem țara care a reușit în ultimii 50 de ani să ucidă în pântecele mamei lor mai mulți prunci decât populația din prezent a țării noastre!"

imagine

În ziua de după Sărbătoarea Bunei Vestiri pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici – reamintire a "da"-ului spus vieții de către Preasfânta Fecioară Maria, acel "fie mie" prin care Dumnezeu s-a întrupat pentru mântuirea noastră -, în Sâmbăta Mare pentru credincioșii romano-catolici – rememorare a faptului că Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, murind pe Cruce, a cunoscut tăcerea mormântului pentru a dărui lumii biruința vieții prin Înviere -, într-o zi cu un simbolism atât de sugestiv, confesiunile creștine au venit în apărarea vieții, participând la marș. La locul de întâlnire din Piața Unirii au fost prezenți Ierarhii Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică – IPS Mitropolit ortodox Andrei Andreicuț, împreună cu Mitropolitul ortodox Pavlos din Drama, Grecia; și PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. De asemenea, au fost reprezentate Biserica Reformată din Ardeal, Biserica Baptistă și Biserica Penticostală.

Din partea organizatorilor, a luat cuvântul dr. David Ile, fondator și președinte al Fundației Pro Vita, care a menționat persoanele ce s-au implicat cel mai mult pentru ca această manifestare să aibă loc. Au fost amintiți: Roxana Stanciu de la Clinica Pro Vita; Bogdan Dincă de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR); Codruța Fernea și Mihaela Sopon din partea Asociației Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj; Iulia Călinescu, din Asociația Life Nation; Horațiu Abrudan, de la Fundația "Familia Sfântă"; pr. Titus Sas și pr. Călin Sechelea din Departamentul pentru Familie și Viață al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, fiind amintiți și organizatori din Biserica Penticostală Emanuel, Biserica Presbiteriană, Biserica Baptistă Betel – Zorilor, Biserica "Vestea Bună" Someșeni, Biserica Reformată, ș.a.

Dr. Ile a enumerat câteva date cutremurătoare: "în lume sunt avortați 42 de milioane de copii anual, mai mult decât toate genocidurile din istorie luate împreună, ceea ce este o absolută grozăvie!"; "43% dintre copiii concepuți în România sunt avortați"; "în societatea actuală nu se mai poate vorbi despre familie ca uniune între un bărbat și o femeie, ci se vorbește și de uniuni între persoane de același sex". De aceea, "ne-am adunat aici să afirmăm valorile care sunt pentru noi, care au fost pentru părinții noștri, pentru moșii și strămoșii noștri, valori ce au stat la temelia societății și de la care nu vrem să abdicăm cu nici un preț!"

"Suntem aici ca să spunem public și răspicat că Dumnezeu este autorul și proprietarul vieții noastre, că doar El are dreptul să decidă cine și când să trăiască, că viața umană începe de la concepție, că zigotul, acel om în starea lui primordială, unicelular, trebuie tratat ca o ființă umană deplină. Embrionii umani nu sunt o marfă, ci sunt indivizi umani a căror demnitate trebuie apărată cu orice preț. Viața umană este fundamentul tuturor valorilor și fără ea nimic nu mai contează, fiecare ființă umană este într-un fel unic ‘chipul lui Dumnezeu’ și nu un animal printre alte animale. Familia este ‘uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie care are dreptul și datoria de a-și crește copiii minori după valorile pe care și le asumă fiecare familie’. Omul este făcut după chipul lui Dumnezeu, parte bărbătească și parte femeiască, orice adăugare riscă să confunde patologicul cu normalul". Dr. Ile a încheiat spunând: "Subscriu la afirmația lui Petre Țuțea, care spunea că ‘fără Dumnezeu și fără credință, omul nu este decât un animal rațional care vine de nicăieri și merge spre nicăieri’."

imagine

Un îndemn puternic la lupta pentru viață a rostit și inițiatorul campaniei "40 de zile pentru viață" care se desfășoară intensiv și la Cluj, Dan Călinescu: "Suntem aici la Marșul pentru Viață să mărșăluim, să stăm împreună, să mărturisim împreună că suntem în fața celei mai mari nedreptăți a erei noastre, avortul, care rănește copilașii nenăscuți și rănește femeile care sunt obligate să avorteze, pentru că nu le susține nimeni. Suntem aici să stăm și prin prezența noastră să transmitem un mesaj tuturor celor care au puterea sau autoritatea să schimbe ceva."

"În urmă cu 26 de ani, mulți oameni, mult mai mulți ca acum, au ieșit în stradă, la 21 decembrie 1989, și au strigat: ‘Dreptate! Libertate! Egalitate!’ La 25 decembrie 1989 erau liberi, dar în 26 decembrie 1989 Decretul nr. 1 al României libere dădea voie națiunii să își omoare copilașii – s-a legalizat avortul". "Suntem aici și avem dreptul să manifestăm pentru că am fost lăsați să ne naștem și fiecare om are dreptul să se nască – dacă nu luptăm pentru acest drept, vom ajunge ca în alte țări, să alegem moartea ca soluție pentru problemele societății. Dar dacă avem săraci nu îi omorâm, ci distrugem sărăcia. Dacă avem copii cu dizabilități nu îi omorâm, ci avem grijă de ei, la fel avem grijă de cei vârstnici."

"Dacă ucidem copilașii nenăscuți, care ar putea fi valorile societății viitoare?". De aceea, "primul lucru pe care îl putem face este să ieșim în stradă – iar acest marș să fie doar un pas pentru ca dorința de viață ce ne arde in inimi să pătrundă în toate sferele societății, pentru a-i schimba mentalitatea". În încheiere a fost făcută invitația "ca fiecare om să contribuie cu ceea ce poate pentru a ajuta ca acei copii aflați în pericolul de a fi uciși să fie salvați, să fie ajutați să se nască și să crească".

În continuare, fiecare reprezentant al Bisericilor creștine a fost invitat să exprime câteva gânduri: IPS Mitropolit Pavlos din Drama, Grecia, a afirmat sfințenia familiei, subliniind că avortul nu este o soluție, ci este împotriva Evangheliei și împotriva țării. "Soluția a fost deja spusă, frica de Dumnezeu naște în inima omului un alt tip de comportament. Familiile cu mulți copii în Grecia au dat societății mințile cele mai luminate și sunt convins că la fel se întâmplă și în România". A încheiat exprimând speranța că "logica acelora care conduc societatea se va schimba și se va termina acest război împotriva copiilor, despre care nu scrie și nu vorbește nimeni".

imagine

Înalt Preasfinția Sa Andrei Andreicuț a afirmat că Biserica "este pentru viață și nu este pentru moarte!", reamintind că, în zilele trecute, Universitatea Babeș-Bolyai a conferit Anei Blandiana titlul de doctor honoris causa și în acel context, scriitoarea "a făcut o radiografie a suferințelor prin care trece societatea noastră și una dintre suferințe era cea a familiei". "Dacă pentru familiile din România, sporul natural este de 1,2, pentru familiile musulmane, sporul natural este de 8", de aceea, "să cerem binecuvântarea cerului pentru a putea naște și crește copii".

A urmat Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin, care a spus: "Vă mulțumim că ați preferat să fiți aici, în răcoarea primăverii, pentru a arăta societății clujene că noi cunoaștem originea vieții, că la originea vieții noastre este numai Dumnezeu, de aceea să știm că și viața noastră trebuie să fie mereu un ‘marș spre viață’ și nu spre moarte. Prin cuvântul ‘Să fie lumină!’ a început viața, dar Dumnezeu a dorit, prin Fiul Său, Cel ce și-a dat viața pe Cruce, să ne ofere și nouă, astăzi, viața. Prin Sfintele Sacramente putem obține viața, chiar dacă ne atinge moartea păcatului. Dorim să afirmăm valoarea vieții astăzi! Cea mai importantă valoare pe care omul o are aici, pe pământ, de la Dumnezeu, este viața, care este pusă adeseori în pericol. Doar Dumnezeu este ‘Izvorul vieții’, de aceea să ducem fiecare la locul nostru mesajul de viață, de bucurie, de dorință pentru mai bine! Privind spre Sărbătoarea Învierii, merită să ne amintim că Cristos – Viața a Înviat pentru noi!"

Împreună cu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, din Biserica Greco-Catolică au participat la marșul pentru viață pr. Ioan Mătieș, Vicar cu laicii; pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții și cu persoanele consacrate; pr. consilier Daniel Avram; alți preoți din Protopopiatul Cluj; persoane consacrate – din Congregația Maicii Domnului, Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (masculin și feminin), Societatea lui Isus, Congregația Sfântului Iosif al Apariției; credincioși din parohiile clujene; membri ai Asociațiilor Eparhiei de Cluj-Gherla – ASTRU (ca organizatori), AGRU, Reuniunea Mariană, Uniunea Creștină, Centrul de Zi "Sf. Maria", Caritas Eparhial ș.a.; elevi ai Liceului greco-catolic; studenți ai Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" cu pr. rector Călin Bot – o reprezentare numeroasă și puternică în unitate cu miile de participanți militanți pentru viață și pentru darul și bucuria vieții.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *