Sfânta Faustina, apostol al milostivirii divine, venerată în Catedrala episcopală din Cluj

publicat la 20 aprilie 2016 în Ştiri

În Anul Jubiliar al Milostivirii Divine, duminică, 17 aprilie a.c., în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca au fost primite moaștele Sfintei Faustina Kowalska (1905-1938), numită și "Apostol al Milostivirii", care se numără între cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii Catolice.

Relicvariul a fost adus din Catedrala "Sf. Iosif", București, cu binecuvântarea IPS Ioan Robu, Episcop de București, și a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, prin bunăvoința sorei Veronica din Congregația "Sf. Ioan" din București și a fost primit în Catedrala "Schimbarea la Față" în după-amiaza de duminică 17 aprilie 2016. La sosirea "Apostolului Milostivirii divine" în Catedrala clujeană – ostensoriul fiind adus într-o procesiune și depus în fața altarului – Ierarhul de Cluj-Gherla a rostit un cuvânt de salut: "Spunem bun-venit grupului de la București, împreună cu sora Veronica, cei care ne-au făcut bucuria de a ne aduce moaștele Sfintei Faustina."

"În fața noastră avem pe aceea care a fost numită Apostolul Milostivirii divine. Devoțiunea Milostivirii divine s-a răspândit în lume ca urmare a revelațiilor pe care le-a avut sr. Maria Faustina, alături de imaginea miraculoasă a lui Isus milostiv, care a fost revelată sr. Faustina și de devoțiunea de la ora 15.00 – Rozariul Îndurării, în momentul pomenirii Patimilor Domnului nostru Isus Cristos. Aceste devoțiuni sunt deja intrate în tradiția Bisericii. Acela care le-a ridicat la nivel mondial catolic, a fost Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea și el un apostol al Milostivirii devine. În ritul latin, duminica a doua după Sărbătoarea Învierii a fost dedicată Milostivirii divine și poate, voința Domnului a fost aceasta, ca Sfântul Ioan Paul al II-lea, cel care ridicat la nivel de sărbătoare Duminică Milostivirii divine, să fie chemat la Casa Tatălui, chiar într-o zi de Duminică a Milostivirii divine."

"Suntem în Anul Milostivirii, o ocazie foarte bună de a ne aduce aminte că «Milostivirea este numele lui Dumnezeu» – o spune Papa Francisc în Misericordiae Vultus și ne amintește că în acest an, trecând prin Poarta Milostivirii, să ne aducem aminte de Milostivirea divină, în primul rând ca persoane care putem să ne bucurăm și astăzi de a primi această Milostivire, în mod particular în Sacramentul Reconcilierii, al Spovedaniei, Mărturisirii – aceasta este latura verticală a Milostivirii. Există și o latură orizontală – primind Milostivirea Tatălui, suntem invitați să o oferim și noi, la rândul nostru, fraților noștri, în așa fel încât să completăm dimensiunea crucii, care este cuprinsă în cuvântul Milostivire. Dumnezeu, care dorește să răspândească iubirea milostivă asupra tuturor, în același timp ne cheamă și pe noi să ne răstignim iubirile noastre, pentru a oferi mila fraților noștri – este exemplul Evangheliei de astăzi: «Căci Fiul omului nu a venit să-I se slujească, ci ca El să slujească și să își dea viața răscumpărare pentru mulți!» (Mc 10,45)."

Prin grija pr. vicar Anton Crișan, în Catedrala episcopală a fost organizat un program special de rugăciune care a început prin Rozariul Divinei Îndurări, a urmat Calea Crucii – cu meditații ale Sfintei Faustina. De la ora 18.00 a fost celebrată Sfânta Liturghie (care în fiecare după-amiază de duminică și în sărbători este celebrată în Catedrală în primul rând pentru tineri), răspunsurile liturgice fiind date de Grupul de Rugăciune (Adorație) Triumful Inimii Neprihănite. La încheierea celebrării liturgice, sr. Veronica a prezentat-o pe Sfânta Faustina și cultul Milostivirii, fiind oferită și o mărturie despre practicarea acestui cult și harurile mari pe care Dumnezeu nu contenește să le ofere după cum a promis prin Sfânta Faustina.

Venerarea moaștelor a continuat întreaga seară, toți cei prezenți având ocazia să se oprească o clipă în fața relicvariului din care și azi izvorăște o rază a Milostivirii divine pentru fiecare om, care îi binecuvântează și îi luminează calea credinței în Dumnezeul iubire.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *