Vizită de la Academia Română la Episcopia de Cluj-Gherla

publicat la 19 mai 2016 în Ştiri

150 DE ANI DE LA FONDAREA ACADEMIEI ROMÂNE –

Președintele Academiei Române și Președintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române au fost oaspeții Ierarhului greco-catolic de Cluj-Gherla

În contextul festivităților prilejuite de aniversarea împlinirii a 150 de ani de la fondarea Academiei Române și a 95 de ani de la înființarea primelor institute de cercetare din spațiul transilvan, Excelența Sa Academicianul Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române și Excelența Sa Academicianul Emil Burzo, Președintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, au fost primiți de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, miercuri 18 mai 2016, la Sediul Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. Onorații oaspeți au fost întâmpinați și de membri ai Consiliului Preoțesc eparhial, între care pr. Mihai Todea – Vicar general, pr. Henryk Urban SJ – superior local al iezuiților, pr. Cristian Langa – siritual al Seminarului Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", părinți vicari și protopopi; din partea Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB au participat pr. lector univ. dr. Florin Bozântan, consilier teologic, și conf. dr. Sorin Marțian.

Întâlnirea a avut loc în sala de ședințe a Episcopiei, unde a fost pregătită și o mică expoziție de carte – Colecția de biblii, pe care Preasfinția Sa Florentin a îngrijit-o de-a lungul timpului, din care fac parte copii după vechi manuscrise, strămoșii edițiilor actuale ale Bibliei, precum Codex Sinaiticus, Codex Vaticanus și Papirusul Bodmer. În acest cadru festiv și totodată spiritual, Preasfinția Sa Florentin a oferit onoraților oaspeți Diploma și Crucea "Sfântul Iosif", "în semn de înaltă apreciere, stimă și recunoștință, pentru contribuția remarcabilă adusă cercetării științifice, culturii naționale și internaționale, pentru activitatea educativă în sprijinul formării tinerei generații în spiritul adevăratelor valori și în semn de omagiu cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fondarea Academiei Române, cel mai înalt for de cultură al țării".

imagine

Excelența Sa Academician Ionel Valentin Vlad a rostit câteva cuvinte încărcate de emoție, reamintind perioada îndelungată în care credința nu a putut să fie mărturisită și îndemnând la urmarea "exemplului de credință pe care ni l-au dat părinții noștri". Excelența Sa a evidențiat unul din îndemnurile date de Mântuitorul Isus Cristos, acela de a vesti cuvântul Său, arătând nevoia de misiune – pe care și Academia Română și-o asumă și, în plus, îndemnul la unitate: "cu fiecare ocazie pe care o am, invit toate altarele să fie împreună!"

Domnul Președinte a menționat că Eminența Sa, Cardinalul Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, "este membru de onoare al Academiei Române și întotdeauna ne gândim la el cu dragoste". De asemenea, a amintit faptul că Preasfinția Sa Florentin, în conferința pe care a susținut-o (marți, 17 mai a.c.), la manifestările ocazionate de aniversarea Academiei, a arătat legătura care există între Blaj și Academia Română și că "numeroși membri ai Academiei Române au fost dați de luminile Blajului. Vă mulțumesc foarte mult, sunt emoționat și sunt fericit că ați recunoscut această muncă pe care o facem", a încheiat Excelența Sa.

Domnul Academician Burzo și-a mărturisit emoția pentru "această cinstire pe care ne-o faceți" ca semn al unei colaborări rodnice și îndelungate, exprimându-și dorința ca "această colaborare să continue și pe viitor spre binele tuturor. Este important să iasă la lumina adevăratele valori, oameni de caracter care să contribuie la devenirea poporului român, pentru ca acesta să se elibereze de multiplele tensiuni și divizări". Președintele filialei clujene a Academiei Române a mărturisit: "Am avut în familie, din partea mamei, opt generații de preoți. Port o amintire deosebită Cardinalului Iuliu Hossu, care ne era prieten de familie și a lucrat cu tatăl meu în cadrul Consiliului dirigent al Transilvaniei".

imagine

Mulțumind tuturor participanților la aceste momente de întâlnire și împărtășire, PS Florentin a prezentat oaspeților Expoziția istorică foto-documentară expusă la Sediul Episcopiei, precum și colecția de Biblii – zeci de ediții, din diferite perioade și în mai multe limbi, ale Sfintei Scripturi.

VS – redactor
Biroul de presă
al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *