Hram și Prima Împărtășanie în parohia Mănăștur 1 Vest

publicat la 20 iunie 2016 în Ştiri

Duminică, 19 iunie 2016, în Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt, parohia Mănăștur 1 Vest din Cluj-Napoca și-a sărbătorit hramul, sărbătorind totodată roadele vieții de credință, cei 4 copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie în cadrul Liturghiei copiilor celebrate de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla. Au concelebrat pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. paroh Ovidiu Lăpuște, pr. vicar parohial Mihai Kiss și pr. ceremonier Florin Isac.

Cei patru copii s-au pregătit începând din toamna trecută în cadrul orelor de cateheză și au avut o evaluare a cunoștințelor la final de drum, atât scris cât și oral, într-un dialog cu cei doi preoți din parohie. Ei au făcut prima Spovadă sâmbătă, 18 iunie, și, în veșmânt de sărbătoare, însoțiți de familii și de întreaga comunitate, au primit duminică, din mâna Ierarhului, Prima Sfântă Împărtășanie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul copiilor din parohia Mănăștur 1 Vest, condus de sora Gabriela Peșteșan, din Congregația Sfântul Iosif al Apariției. La momentul solemn al Împărtășaniei, copiii au cântat imnul Anului Milostivirii, Misericordes sicut Pater, în limba română și în limba latină.

imagine

După sfânta jertfă liturgică, printr-o scurtă celebrare în fața imaginii cu logoul Anului Milostivirii, reprezentându-l pe Cristos Bunul Păstor cu oaia pe umerii Săi, cei 4 copii s-au rugat să fie și ei oițe în turma Păstorului cel Bun, care "își cheamă oile pe nume", iar ele "îl urmează pentru că îi cunosc glasul". În continuare copiii – Maria, Adela, Ana-Maria și Paul – au primit mici cadouri și diplome de amintire de la momentul primei întâlniri cu Isus în Preasfânta Euharistie. La final, pr. paroh Ovidiu Lăpuște a rostit un cuvânt de mulțumire pentru frumoasa sărbătoare a familiei spirituale a Parohiei Mănăștur 1 Vest. PS Florentin a oferit semne de mulțumire preoților parohi, soțiilor lor, cateheților Radu și Oana Capan, după care a binecuvântat toți credincioșii dăruindu-le câte o iconiță.

Predica Preasfinției Sale Florentin

"Binecuvântat să fie Dumnezeu Tatăl Creatorul, Acela care a suflat asupra lui Adam suflarea dătătoare de viață. Binecuvântat să fie Dumnezeu Fiul, Răscumpărătorul, Acela care după Învierea Sa a suflat asupra apostolilor, spunându-le: ‘Luați Spirit Sfânt, cei cărora le veți ierta păcatele, iertate vor fi’. Binecuvântat să fie și Dumnezeu Spiritul Sfânt, Acela care, în ziua Cincizecimii, a coborât asupra apostolilor, oferindu-le darul limbilor, darul mărturisirii lui Cristos, darul mărturisirii lui Dumnezeu.

Același Spirit Sfânt l-am primit și noi prin Botez și Mirungere. Biserica este în sărbătoare astăzi, pentru că celebrăm a treia Persoană Divină care coboară asupra apostolilor. Este, putem spune, momentul de început al timpului Bisericii. Aici, în parohia Mănăștur 1 Vest, venim cu bucurie pentru că este hramul acestei parohii. De asemenea, bucuria noastră este împlinită pentru că astăzi se aduc și roadele, așa cum se făcea în sărbătoarea recoltei, a Cincizecimii ebraice, când primele roade ale câmpului se aduceau în fața lui Dumnezeu.

imagine

Pentru noi, pentru timpul Bisericii, roadele acestea sunt copilașii pe care îi vedeți aici, în primul rând, care se numesc Maria, Adela, Ana și Paul și care au fost pregătiți de către cateheții Radu și Oana Capan, pentru a primi Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. Este frumos, în ziua Cincizecimii, în care coboară Spiritul Sfânt cu darurile Sale, acești copilași primesc cel mai mare dar, acela al prezenței Trupului și Sângelui lui Cristos, nu lângă ei, nu alături de ei, ci în sufletele lor. De aceea, vă invit să ne rugăm la această sfântă jertfă liturgică… pentru acești copilași, care, de astăzi începând, vor fi flăcări vii, purtători de Cristos, tabernacole ale lui Dumnezeu în lume".

În câteva idei, Preasfinția Sa s-a oprit asupra semnificației Sărbătorii Rusaliilor, spunând: "Să ne amintim că Dumnezeu a suflat suflul Său de viață, încă dintru începuturi, asupra omului. Dumnezeu a împărtășit omului suflarea Sa divină, dar, urmare a păcatului, Dumnezeu ajunge – în capitolul al șaselea al Cărții Genezei -, să se căiască, să îi pară rău că l-a făcut pe om, pentru că omul era foarte păcătos. De aceea, spune Dumnezeu, ‘suflarea Mea nu va mai fi mult timp în omul păcătos’. Apoi vine timpul Profeților, în care profetul Ezechiel spune: ‘Voi lua inimile de piatră și le voi da inimi de carne, voi turna în ele spiritul Meu, zice Domnul, pentru ca voi să țineți legile și rânduielile Mele’.

Urmează momentul în care Dumnezeu îmbracă haina umană, în Fiul Său, Isus Cristos, care promite apostolilor: ‘Vă voi trimite vouă pe Mângâietorul, Consolatorul, Spiritul Adevărului, Acela care de la Tatăl purcede prin Mine pentru voi’. Acesta este Spiritul Tatălui, care prin Fiul se dăruiește apostolilor în ziua Rusaliilor, este promisiunea, făgăduința, pe care Isus o face mai înainte de Înălțarea la ceruri: ‘Vă voi trimite vouă promisiunea Tatălui’. Spiritul Sfânt coboară acum asupra apostolilor – nu mai este Isus Cristos, Fiul, Dumnezeul pe care îl puteau privi, îl puteau asculta, acum acel Dumnezeu s-a înălțat la ceruri. Însă Dumnezeu Tatăl a dorit să nu ne lase orfani și ne-a trimis, putem spune, chiar mai mult, ne-a trimis ceea ce avea mai scump, acea iubire pe care El o are față de Fiul Său. Dumnezeu fiind, acea iubire este o persoană, este persoana Spiritului Sfânt.

imagine

De aceea, Dumnezeu nu va fi acum alături de apostoli ci în sufletele apostolilor, ajutându-i nu numai să vadă chipul lui Dumnezeu, Fiul Său, ci să trăiască iubirea pe care Dumnezeu-Tatăl o are față de Fiul și pe care Dumnezeu o are față de oameni, pentru ca noi, oamenii, să putem răspunde cu aceeași iubire lui Dumnezeu. Este condiția pentru ca noi să putem deveni fii ai Tatălui, să primim iubirea Tatălui și să devenim fii prin Fiul Său. Dumnezeu ne cheamă să împărtășim această bucurie a Sa și, cu toții, am primit prin Botez, prin Mirungere, cele șapte daruri ale Spiritului Sfânt: înțelepciunea, înțelegerea, știința, sfatul, evlavia, tăria și frica de Dumnezeu.

Iubiți credincioși, în această zi, mai mult decât oricând, să fim conștienți că Dumnezeu a dorit să nu fie doar lângă noi: ne spune foarte frumos Evdokimov: ‘Dumnezeu, care în Vechiul Testament a fost pentru oameni, pentru noi, a devenit apoi Emanuel, Dumnezeu cu noi, pentru ca apoi, în timpul Bisericii, să devină Dumnezeu în noi’. L-am primit pe Dumnezeu în noi prin darurile Spiritului Sfânt! De aceea, odată în plus, trebuie să ne bucurăm și să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste daruri pe care le avem, să le conștientizăm și să colaborăm cu ele. Paradoxal, omul, adeseori, își pune încrederea în alți oameni, sau în bani, avere, situație materială, sau în orice altceva decât în darurile pe care le-a primit și pe care trebuie să le valorifice.

Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu, la această sfântă jertfă liturgică, să devenim mai conștienți de darurile pe care le-am primit. Sf. Grigore de Nazianz spunea foarte frumos: ‘Vechiul Testament este timpul în care se arată Dumnezeu Tatăl și se întrevede Fiul. Noul Testament este timpul în care se arată Fiul și se întrevede Spiritul Sfânt. Iar timpul Bisericii este timpul în care ni se dezvăluie bogăția Spiritului Sfânt Creator de viață și întrevedem Împărăția fericirii veșnice’. Iubiți credincioși, este ceea ce ne dorim fiecare dintre noi, să putem înțelege că, după timpul din această lume, există o altă lume la care suntem cu toții chemați, o lume a prezenței eterne a lui Dumnezeu în fericire și în bucurie.

Fondul acestei sărbători, a Cincizecimii, pe care astăzi o celebrăm așa cum obișnuim – în timpul liturgic repetăm aceste sărbători pentru ca să le conștientizăm, să ne aducem aminte de ele mereu – fondul sărbătorii iudaice este un fond agrar, al recoltei, pentru că se aducea prima recoltă jertfă lui Dumnezeu, recunoscând că de la El purcede tot darul. Apoi această sărbătoare asumă o valență spirituală: este sărbătoarea darului spiritual pe care Dumnezeu îl face oamenilor și anume cele 10 Porunci, pe Muntele Sinai. Astfel, Dumnezeu oferă câteva repere în viața oamenilor, pe care, dacă oamenii le vor respecta, atunci Dumnezeu le va promite darul fericirii Sale.

Biserica noastră, aici, în parohia Mănăștur, astăzi, aduce acest prinos de dar, pe care îl vedeți, sunt acești copilași care s-au pregătit pentru Prima Împărtășanie". PS Florentin i-a întrebat pe copii: "V-ați pregătit pentru Prima Împărtășanie?" Copiii au răspuns: "Da. Ne-am spovedit, am aflat mai multe lucruri despre Dumnezeu și despre Biserică, despre Porunci și despre Sacramente". "Ne pregătim și noi, iubiți credincioși, ca să mărturisim credința noastră creștină împreună cu acești copilași, vom face reînnoirea credinței împreună cu ei, pentru ca să reînnoim harul în sufletele noastre".

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *