Prima Împărtășanie la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj în Sărbătoarea Preasfintei Treimi
În cea de-a doua zi după mărita Sărbătoare a Coborârii Spiritului Sfânt asupra sfinților ucenici și apostoli, în care Biserica face pomenirea Preasfintei Treimi, luni, 20 iunie 2016, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie la Mănăstirea surorilor din Congregația Maicii Domnului (CMD) din Cluj-Napoca. Un motiv semnificativ al sărbătorii a fost, în această zi, Prima Împărtășanie Solemnă făcută de 6 copii pregătiți de sora Mihaela.
S-au unit în rugăciune comunitatea surorilor CMD cu Maica Irina, superioară locală; pr. Cristian David, capelan CMD și cancelar eparhial; pr. Iosif Chiciudean, care a venit din parohia Herina cu un grup de credincioși; pr. Călin Bot, rectorul Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul"; pr. consilier eparhial Marius Cerghizan; și diacon Marius Cîmpean. Răspunsurile liturgice au fost date de corul surorilor CMD și de corul de copii condus de sora Dominica.
PS Florentin a început cuvântul de învățătură evidențiind motivele de bucurie: "Ne bucurăm împreună cu surorile Mănăstirii Maicii Domnului, care ne-au primit la acest ceas de sărbătoare, și bucuria noastră este mai mare pentru că astăzi șase copilași se întâlnesc pentru prima oară cu Cristos viu în Preasfânta Euharistie". Preasfinția Sa a continuat: "Sărbătoarea Preasfintei Treimi ne pune în față cel mai mare mister, misterul fundamental al credinței noastre creștine, pentru că atunci când ne mărturisim credința, vorbim despre trei persoane într-o singură natură: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, în natura divină."
"Este Tatăl – Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute, care prin Cuvânt, prin harul Spiritului Sfânt, toate le-a creat. Este apoi Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu – Răscumpărătorul, născut din Tatăl, Cel care a îmbrăcat haina umanității noastre pentru a putea lua asupra Sa păcatele noastre și a ne mântui din robia păcatului. Este și Spiritul Sfânt – Sfințitorul, Cel care este Izvorul Darurilor de la Tatăl, prin Fiul, pentru noi, astăzi, în Biserică: cele șapte izvoare de har pe care le numim și Taine sau Sacramente. Un astfel de Sacrament celebrăm și noi astăzi împreună la Sfânta Liturghie, Sacramentul Euharistiei, momentul în care pâinea și vinul aduse pe masa sfântului altar, la cuvântul preoților celebranți, se va transforma, preschimba, transsubstanția în Trupul și Sângele lui Cristos."
"Misterul Preasfintei Treimi este o taină pentru noi toți: Cum pot fi trei Persoane într-o singură natură? – ne întrebăm. Dacă privim însă în jurul nostru, în natura înconjurătoare, vedem că avem asemenea exemple. De exemplu, apa pe care o găsim în natură atât sub formă lichidă – ploaia, râul, cât și sub formă solidă – zăpada, gheața, sau sub formă de gaz – aburul, norii; sunt trei realități diferite, dar este aceeași substanță care conține două molecule de hidrogen și una de oxigen – apa."
"La fel, prin analogie, este Preasfânta Treime: trei Persoane care au fiecare funcțiunea Sa – Creatorul, Răscumpărătorul și Sfințitorul, dar o singură natură care îi unește, natura divină. De aceea putem spune că Dumnezeu are cele trei funcțiuni de Creator, Răscumpărător și Sfințitor, așa cum soarele, prin raza de soare, încălzește, dă lumină și dă viață. În mod asemănător, Soarele Cristos, Cel care a dorit să rămână cu oamenii, prezent prin Sfintele Taine, este Cel care coboară astăzi pe masa sfântului altar pentru a ne sfinți pe toți, cu Trupul și Sângele Său. Însă depinde de noi, de credința noastră, cum ne apropiem de aceste Sfinte Taine pentru ca ele să ne fie într-adevăr spre iertarea păcatelor și spre viața veșnică."
"Părinții Bisericii oferă un exemplu foarte frumos: dacă este o floare frumoasă și pe floarea aceea o vede o capră, capra o mănâncă, pentru ea este un aliment. Dacă aceeași floare frumoasă o vede un botanist, el o va pune la colecție, va scrie denumirea ei în limba latină; dacă o vede, însă, un tânăr, el o culege și o oferă mamei sau iubitei. Vedeți, în funcție de credința fiecăruia, floarea poate să aibă diferite funcțiuni. La fel este și pâinea: o bucată de pâine, dacă o vede un om sărac, o mănâncă, pentru el este hrană; dacă o vede un bucătar, va gusta și va spune din ce făină și drojdie este făcută; dacă, însă, acea pâine este consacrată, și este un credincios creștin care se apropie de ea, el se va închina și va face semnul sfintei cruci, bine știind că acolo, sub forma pâinii, se află însuși Dumnezeu, Isus Cristos".
Îndreptându-se apoi spre cei șase copilași, Preasfinția Sa i-a întrebat cum s-au pregătit pentru a-l primi pe Isus Cristos pentru prima dată în sufletul lor. Ei au răspuns că s-au pregătit prin cateheză, prin participarea la Sfânta Liturghie și prin Spovadă. Sora Mihaela le-a oferit noțiunile de credință și ei sunt conștienți că pe masa sfântului altar se află Trupul și Sângele lui Isus Cristos, sub chipul pâinii și al vinului.
După exemplul copiilor, PS Florentin a îndemnat: "Să ne aducem aminte că este nevoie să ne hrănim cu Trupul și Sângele lui Cristos. Așa cum alimentele sunt hrană pentru trup, avem nevoie și de hrană pentru suflet, care este Trupul și Sângele lui Cristos, dar, atenție, ne spune Sfântul Augustin în scrierile sale: ‘Dacă pâinea pe care o mâncăm pentru a trăi se transformă în trupul nostru, pâinea care este Cristos Domnul nu se transformă în noi, ci noi suntem chemați să ne transformăm în El’. Pâinea aceasta este mult mai mult decât o simplă pâine! De aceea Cristos spune: ‘Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua de apoi’ (Ioan 6,54). Acest Trup și acest Sânge sunt garanția noastră pentru viața veșnică!"
Privind la imaginea simbolică în fața căreia s-au așezat cei șase copilași – un simbol al focului, cu motoul: "Să fim un foc ce aprinde alte focuri", Ierarhul de Cluj-Gherla a îndemnat în încheiere: "Pentru că ei și noi, cei care ne vom cumineca, devenim cu adevărat lumină, foc aprins de iubire, fie ca această iubire să aprindă în alte inimi iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Dorim tinerilor de astăzi ca gândurile lor să fie mereu înălțate spre Dumnezeu, viața lor să nu lase urme de păcat și prezența lor să poată aprinde iubirea de Dumnezeu și de aproapele în cât mai multe suflete. Amin."
Celebrarea s-a încheiat prin înmânarea semnelor de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie celor șase copilași, după care pr. capelan Cristian David, cancelar eparhial, a mulțumit Episcopului eparhial pentru comuniune și binecuvântare, precum și tuturor celor care au contribuit "ca sărbătoarea de astăzi să fie cu adevărat un semn al prezenței lui Dumnezeu între noi".