Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, întreit motiv de bucurie în Catedrala episcopală din Cluj

publicat la 9 august 2016 în Ştiri

Sâmbătă, 6 august 2016, Biserica celebrează sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Cu acest prilej, în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, la serbarea hramului Catedralei. Un motiv de sărbătoare a fost și aniversarea Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, la împlinirea a 14 ani de episcopat pe tronul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Răspunsurile liturgice au fost date de studenți ai Seminarului Teologic Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". Au fost de față pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, preoți consilieri eparhiali, preoți asistenți spirituali și parohi, persoane consacrate, între care surori din Congregația Maicii Domnului și din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, reprezentanți ai asociațiilor eparhiale, între care în număr mare membre ale Reuniunii Mariane, mulți credincioși.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin a arătat motivele de sărbătoare. Mai întâi s-a referit la serbarea hramului, reafirmând importanța darului făcut de Dumnezeu Eparhiei de Cluj-Gherla, Catedrala episcopală Schimbarea la Față: "Este o bucurie să putem celebra în Catedrala Episcopilor noștri, în Catedrala Preasfințitului Episcop martir Iuliu Hossu, în Catedrala Arhiepiscopului mărturisitor George Guțiu, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar făcut Bisericii noastre."

imagine

"Această catedrală a fost construită între anii 1775 și 1779, este opera arhitectului Johann Eberhardt Blaumann și aparținea călugărilor franciscani minoriți, cu contribuție și din partea Împărătesei Maria Tereza. În anul 1924, Papa Pius al XI-lea a decis ca această biserică să treacă la cultul greco-catolic, iar din 1930, prin documentul Solemni Conventione, ea a devenit Catedrala Eparhiei de Cluj-Gherla. În anul 1948, (nn. la intrarea Bisericii Greco-Catolice în clandestinitate), a avut același destin ca și celelalte catedrale ale Bisericii noastre, a intrat în folosul Bisericii Ortodoxe Române și în urma unui lung proces a fost recuperată în 13 martie 1998".

A fost menționată și aniversarea înscăunării Episcopului eparhial de Cluj-Gherla: "De asemenea, un motiv de bucurie este și momentul aniversar când prin mila Bunului Dumnezeu și grația Sfântului Scaun Apostolic al Romei, am primit toiagul și tronul acestei Catedrale, ca semn al ordinariatului acestei Eparhii – sunt 14 ani pentru care se cuvine să-i mulțumim Bunului Dumnezeu și profit de această ocazie pentru a vă mulțumi dumneavoastră, clericilor, persoanelor consacrate și credincioșilor care m-ați însoțit cu rugăciunea pe parcursul acestor 14 ani, pentru a putea împlini, cu toții împreună, voința lui Dumnezeu."

PS Florentin a aprofundat în continuare motivul central al zilei de sărbătoare, Schimbarea la Față a Domnului, "transfigurarea chipului omului Isus, în Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos. Este un fapt real, ceea ce astăzi Biserica ne pune în fața ochilor spre meditație, pentru că schimbarea la față a Domnului nostru Isus Cristos a fost o prefigurare pentru apostoli, o pregătire pentru acel moment în care credința lor va fi trecută prin focul încercărilor."

"Isus îi duce pe Petru, pe Iacob și pe Ioan – cei care vor fi coloanele Bisericii creștine după momentul Înălțării la ceruri a Mântuitorului – pe un munte înalt și acolo s-a schimbat la față: fața Lui a devenit strălucitoare ca și soarele la amiază, o lumină foarte puternică, o lumină orbitoare. Paradoxal, însă, nu este o lumină exterioară, este o lumină care izvorăște dinlăuntrul acestui trup care pare glorificat. Este o lumină care trece dincolo de hotarele fizice, o lumină care amintește de lumina dintru începuturi, atunci când vocea lui Dumnezeu a spus: ‘Să fie lumină’. Primul element al creațiunii este lumina, o lumină necreată, acea lumină care ‘luminează pe tot omul care este în întuneric’, acea lumină au văzut-o apostolii și a pătruns în sufletele lor."

"La lumina acestei divine revelații, ei văd pe Moise și pe Ilie – cei care reprezintă Legea și Profeții – trecutul le apare în prezent. Petru, deși cuprins de teamă, cutremurat, se simte bine, trăiește fericirea comuniunii cu Dumnezeul cel viu revelat în Fiul Său și dorește să rămână mereu în această fericire pe care acum o gustă pentru câteva clipe, de aceea spune: ‘Să facem trei colibe, trei corturi, și să rămânem aici’. Este momentul în care Dumnezeu întrerupe acest vis, sau, mai corect, revelația acum se deschide spre divinitatea supremă, spre Dumnezeu Tatăl și Spiritul Sfânt: apare norul luminos."

imagine

"Origen, un scriitor bisericesc care a avut ocazia să mediteze momentul Schimbării la Față, spune: ‘Dumnezeu a dorit să îndepărteze de la Petru gândul de a face trei colibe, trei corturi, și să îl înlocuiască cu unul singur, incomparabil superior, acela al norului luminos’. Un nor luminos este un paradox în sine, pentru că norul, în general, este acela care umbrește, acoperă – este și rolul cortului, acela de a ocroti, de a acoperi -, dar aici este vorba despre un nor care conferă lumina, un nor care învăluie cu umbra sa, dar, în același timp, oferă lumină."

"Dumnezeu a pregătit pentru ei un cort divin în care sunt chemați să ajungă pentru a fi pătrunși de lumina necreată – este norul care îi învăluie pe cei drepți, norul în care cei drepți își găsesc adăpostul și în același timp îi luminează, face sufletele lor să devină strălucitoare. ‘Ce ar putea fi acel nor luminos – se întreabă Origen – care cu umbra sa îi învăluie pe cei drepți, dacă nu chiar puterea Tatălui Ceresc?’"

După Sfânta Liturghie, s-au făcut rugăciunile rânduite cu binecuvântarea pentru Indulgența Jubiliară, apoi s-a trecut prin Poarta Milostivirii care la inițiativa și cu binecuvântarea Suveranului Pontif, Papa Francisc, a fost deschisă cu prilejul Anului Milostivirii și în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca.

La ceas aniversar, PS Florentin a primit în numele preoților, prin pr. Protopop Cristian, un buchet de flori și o frumoasă urare. Preasfinția Sa a fost felicitat și de surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului, de d-na Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane Eparhiale, precum și de mai mulți preoți și credincioși. O frumoasă surpriză i-a oferit un grup mare de credincioși ai parohiei clujene din Andrei Mureșanu și Reuniunea Mariană parohială, care împreună cu pr. Mircea Marțian, paroh, pr. Florin Isac, vicar parohial și ceremonier eparhial, și diaconul Mihai Roman, au înălțat o frumoasă cântare, rugându-se pentru Episcopul lor ca Preasfânta Fecioară Maria, ca Mamă a Bisericii, să-l vegheze și să-l întărească în misiunea ce i-a fost încredințată în vara anului 2002 prin Bula Pascendi Dominici gregis, de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.

Încheiem prin îndemnul și rugăciunea Ierarhului de Cluj-Gherla, din 6 august 2016: "Sărbătoarea de astăzi ne pune în față acest frumos moment al Teofaniei – al descoperirii lui Dumnezeu în cele trei persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, pentru a ne invita și pe noi să intrăm în cortul unic la care suntem chemați, cel al norului luminos, al norului care este gata să ne învăluie pentru a da strălucire sufletului nostru."

"Ne întrebăm, cum să facem pentru a putea primi lumina Lui? Așa cum apa se oferă pe măsura setei fiecăruia, la fel este și Dumnezeu: cine are sete de Dumnezeu, cine îl caută pe Dumnezeu cu adevărat, l-a și găsit. În strălucitoarea sărbătoare a Schimbării la Față să cerem și noi Domnului Isus Cristos ca lumina cea adevărată să pătrundă și să rămână în sufletele noastre!"

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *