Binecuvântarea altarului capelei parohiei Cluj – Mănăștur II

Publicat pe: 18 august 2016|Secțiunea: Ştiri|

Credincioșii parohiei Buna Vestire – Mănăștur II din Protopopiatul Cluj I au avut bucuria de a lua parte, duminică, 14 august 2016, la binecuvântarea, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a mesei altarului și a interiorului Capelei de pe Calea Mănăștur. Pentru a păstra continuitatea parohiei Cluj – Calvaria, desființată în 1948 odată cu intrarea în ilegalitate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, parohia Cluj – Mănăștur II a fost redeschisă la 22 noiembrie 1993, prin inițiativa și efortul prof. dr. Virgil Medan, și de atunci își desfășoară programul liturgic în capela de pe str. Calea Mănăștur, nr. 9, Cluj-Napoca.

Din anul 1995, la scurt timp după hirotonirea sa preoțească, pr. Petru Florin Chirtoș a primit în grijă această parohie, pe care o păstorește și în prezent. Din 2013, pr. Petru îl are alături pe mai tânărul confrate, pr. Dan-Bogdan Teglaș, vicar parohial, care îndeplinește și funcția de administrator la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla. De la data deschiderii parohiei, capela a trecut prin mai multe etape de renovare, cea mai semnificativă fiind în anul 2000. Prin lucrările efectuate recent, capela a fost renovată interior, fiind amplasată și o nouă masă a sfântului altar. Binecuvântarea spațiului de rugăciune s-a făcut la finalizarea lucrărilor de renovare și înfrumusețare. În masa altarului au fost așezate moaștele Sf. Tereza Margareta SCJ și ale Fer. Vladimir Ghika.

imagine

După ceremonia de binecuvântare, în prezența comunității parohiale și a mai multor preoți, între care pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, în capela reînnoită s-a celebrat Sfânta Liturghie. La predică, PS Florentin și-a exprimat bucuria pentru înnoirea capelei, subliniind că pe lângă această frumoasă realizare, "zidirea interioară, zidirea sufletului, constituie scopul vieții noastre. Altarul este locul cel mai important dintr-o biserică pentru că, în același timp, este și masă a jertfei, este și mormânt, este și loc al înălțării, este locul binecuvântării, sfințirii. Este un loc pe care Evanghelia de astăzi, a înmulțirii pâinilor și peștilor, îl prefigurează într-un mod fericit. Fragmentul evanghelic vorbește despre infinita milă a lui Dumnezeu, prin Fiul Său, față de toți oamenii."

"Gestul înmulțirii pâinilor este un gest simbolic, un gest prefigurativ, profetic, pentru că va veni ceasul în care pâinea se va frânge pentru toți iar pâinea aceea va fi Trupul lui Cristos pe Cruce, jertfit pentru păcatele noastre. Este deci o profeție a momentului în care El, de la înălțimea Crucii, va revărsa asupra tuturor harul iertării, atât cât fiecare va putea cuprinde, după căința fiecăruia de propriile păcate, după detașarea de răul săvârșit. În al doilea rând, este și gestul pe care apostolii vor trebui să îl repete întru amintirea Lui. Vă amintiți că Isus, la Cina cea de Taină, repetând gestul ritual al frângerii pâinii, va adăuga: ‘Faceți aceasta întru amintirea Mea’. În momentul în care apostolii vor repeta rugăciunea, binecuvântarea, și vor frânge pâinea oferită pe masa sfântului altar, această pâine se va înmulți pentru toți, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci."

imagine

"Gestul lui Isus continuă, iubiți credincioși, aceeași înmulțire a pâinilor o săvârșim și noi, astăzi, pe masa sfântului altar și ne rugăm împreună ca Domnul să ne dea pâinea cea de toate zilele, sau, în alte traduceri, ‘pâinea cea spre ființă’ – pâinea cea dătătoare de viață. La acest moment de sărbătoare, aici, în această reînnoită capelă, aducem fiecare darul nostru la masa sfântului altar. Primim pâinea vieții, dar ce putem aduce noi, ce putem noi să îi oferim lui Dumnezeu? Sfântul Ambrozie spune foarte frumos: ‘Ce avem noi de făcut, în acest moment, în care El frânge Pâinea vieții? Noi trebuie să venim cu mâinile întinse, cu mâinile curate, cu suflet curat, pentru a putea primi această Pâine care ni se oferă!’"

După Sfânta Jertfă Liturgică, pr. paroh Petru a mulțumit "în primul rând bunului Dumnezeu care a dorit ca în această zi să binecuvântăm altarul și locul nostru de rugăciune. Mulțumesc Preasfințitului Florentin care astăzi a binevoit să vină mijlocul nostru. Vreau să mulțumesc tuturor acelora care au contribuit la înfrumusețarea acestei biserici, fie prin bani, fie prin munca depusă fizic. Le mulțumesc din suflet!" În amintirea acestui eveniment, pr. Petru a oferit Preasfințitului Florentin un buchet de flori și un volum despre pictură murală maramureșeană. La rândul său, în semn de apreciere și omagiu, Preasfinția Sa a oferit pr. Petru și pr. Bogdan un potir și o patenă, "care să rămână în amintirea zilei de binecuvântare a mesei altarului și a acestui locaș liturgic". De asemenea, a oferit pr. Petru și semnul Anului Milostivirii – o imagine cu chipul milostiv al lui Cristos "pe care suntem siguri că îl poartă cu vrednicie în suflet", precum și o carte, ”Despre necesara convertire a tuturor", și, la fel, o carte pentru pr. vicar Bogdan. Un semn de apreciere și mulțumire a fost oferit și preotesei Maria Delia Chirtoș, cea care la bine și la rău alături de paroh, aduce cu dăruire la altar rodul muncii fiecărei zile, rugându-se pentru binecuvântarea și sfințirea familiei și a parohiei.

imagine