De la Sângeorz-Băi la Cormaia – Pelerinaj în lumina Milostivirii

Publicat pe: 30 august 2016|Secțiunea: Ştiri|

La invitația pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, și în acest an peste 700 de credincioși au ales să participe duminică, 28 august 2016, la o zi de pelerinaj, cu ocazia serbării hramului bisericii de pe colina din Cormaia, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Cei mai numeroși participanți au fost din Protopopiatul Rodna, dar au venit preoți și credincioși și din Bistrița – cu pr. protopop Ioan Frișan; Gherla – cu pr. protopop Alexandru Hruban; Cluj-Napoca. Au fost de față membri ai asociațiilor eparhiale ASTRU, Reuniunea Mariană, precum și membri ai Grupului de rugăciune Triumful Inimii Neprihănite, din Cluj.

Între participanți s-au numărat și primarul orașului Sângeorz-Băi, autorități centrale și locale, preotul romano-catolic din Rodna, părinți și frați bazilieni, cu pr. protoegumen Laurian Daboc, surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, surori din Congregația Maicii Domnului, preoți și credincioși din Cluj, Gherla, Bistrița și din parohiile Salva, Telciu, Năsăud, Feldru, Leșu-Ilvei, Maieru, Rodna, Șanț, Ilva Mare, Recele ș.a.

imagine

După primirea Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, în fața bisericii protopopiale din Sângeorz-Băi, pelerinii au plecat în procesiune, cu cântec și rugăciune, până la biserica din Cormaia. Pelerinajul pe jos a fost un timp de meditație în lumina soarelui ce se revărsa peste pașii presărați pe calea bătătorită mai înainte de alți și alți călători. Rugăciunea, rostită și cântată, a deschis porți în inimi, prin care Dumnezeu să poată pătrunde, înnoind, luminând, sfătuind cu șoapta lină a Spiritului. Într-un cadru natural pitoresc, în curtea bisericii a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de coruri reunite din Bistrița și Sângeorz-Băi.

PS Florentin a rostit un cuvânt de învățătură pe baza pasajului evanghelic al duminicii, de la Matei (17,14-23) – a vindecării unui lunatic – vorbind despre "curajul credinței, puterea acțiunii și tăria speranței", despre puterea care vine prin rugăciune și prin post: "Puterea lui Dumnezeu este o putere care poate fi cerută, ea vine atunci când este chemată prin rugăciune și prin post. Avem exemplul lui Isus însuși: în timpul vieții Sale publice, înainte de marile miracole ale vieții Sale, Isus a petrecut nopți întregi în rugăciune, deși era Fiul lui Dumnezeu, deși Spiritul Sfânt coborâse și rămăsese asupra Sa".

Preasfinția Sa s-a adresat în special tinerilor, prezenți în număr mare – i-a îndemnat să fie un model, să aibă idealurile înalte la care Cristos îi cheamă, să își amintească cuvintele Sfântului Părinte, rostite în Polonia la celebrările Zilei Mondiale a Tineretului, ediția 2016: "Milostivirea are chipul tinereții voastre!" După Sfânta Liturghie, pr. Nicolae a mulțumit tuturor pelerinilor reamintind: "Am venit aici să ne întâlnim chiar cu Mirele Cristos în Euharistie și în Cuvântul Său. Noi, care formăm Mireasa lui Cristos, Biserica, am venit în pelerinaj pe jos de la Sângeorz la Cormaia, pentru a ne reaminti că suntem pelerini pe pământ și că mergem, cu fiecare zi care trece, spre Patria cerească".

imagine

Părintele protopop s-a adresat Episcopului eparhial: "V-am așteptat cu drag să veniți în mijlocul nostru, ca urmaș al Apostolilor, să întăriți credința noastră, v-am așteptat și pentru a vă înconjura cu dragostea noastră, convinși fiind că dragostea dintre oițe și păstor aduce comuniune sfântă și evanghelizează. Timpul parcă s-a oprit în loc și iubirea veșnică a lui Dumnezeu ne-a atins pe fiecare. Cuvântul pe care l-ați adus, Preasfințite Părinte, și binecuvântarea de la Domnul le păstrăm în sufletele noastre ca pe o comoară și lumină, pentru a depăși greutățile și ispitele din anul care urmează, cu gândul la următoarea sărbătoare a hramului".

A urmat un schimb de daruri: PS Florentin a oferit pr. Nicolae ultima ediție a Evanghelierului și o carte despre misterul milostivirii și, totodată, a invitat-o și pe doamna preoteasă pentru a-i oferi un semn al recunoștinței, un șirag al Sfântului Rozariu. Apoi, în numele credincioșilor din Cormaia și din Sângeorz Băi, pr. Jarda a oferit Preasfinției Sale Florentin o icoană reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul, semn al hramului care a fost celebrat în această frumoasă zi.

La final s-au făcut rugăciunile rânduite pentru dobândirea indulgenței jubiliare acordată de Sfântul Părinte în Anul Milostivirii și s-a trecut prin Poarta Sfântă, simbol al trecerii, prin credință, în lumina milostivirii lui Dumnezeu. După trecerea prin poartă, PS Florentin a oferit fiecărui pelerin o iconiță și binecuvântare, apoi, cu darul Milostivirii Divine în suflete, cu toți cei prezenți au fost invitați la o agapă de sărbătoare, semn de ospitalitate și iubire fraternă.

imagine

imagine

imagine