Corespondența PS Florentin de la Întâlnirea Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa

Publicat pe: 23 octombrie 2016|Secțiunea: Ştiri|

Între 20-23 octombrie 2016 s-a desfășurat, la Fatima, Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa, la care din țara noastră au participat doi Episcopi, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, și PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea. PS Florentin, care este însoțit în acest pelerinaj de pr. Ioan Pop din Cluj-Napoca, a transmis Biroului de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla o a doua corespondență de la Fatima, cu referire la programul zilelor de vineri și sâmbătă, 21 și 22 octombrie, marcate de momente deosebite de rugăciune și har în Sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria.

"Am început ziua [vineri, 21 octombrie] cu rugăciunea laudelor, în rit latin, în Capella della Casa Nossa Senhora das Dores, apoi, de la ora 9.30 până la ora 11, a urmat prima sesiune de lucrări, cu tema: Condițiile economice care conduc la emigrare, cu trei intervenții, între care și cea a Preasfinției Sale Virgil, despre realitatea românească din diaspora dar și din țară în această privință. Sesiunea s-a încheiat cu discuții asupra temei propuse. După pauză, de la ora 11.30, a fost aprofundată tema: Integrare-Asimilare, cu trei momente, între care și cel al familiei pr. Catrinescu Sorin și Elena, originari din România dar actualmente stabiliți în Spania, împreună cu cei 4 copii ai lor. Intervențiile lor au fost foarte apreciate de cei prezenți."

"După prânz, ne-a vorbit cu mult patos despre aparițiile și mesajele de la Fatima jurnalista vaticanistă dr. Aura Miguel, din Portugalia, iar apoi am purces la locurile aparițiilor și am vizitat chiar și casele în care au locuit Jacinta, Francisco și Lucia [cei trei copii cărora, în 1917, li s-a arătat Preasfânta Fecioară Maria]. Trebuie știut că mai înainte de aparițiile Preasfintei Fecioare, vizionarii au avut trei apariții de îngeri, dar între acestea a fost o mare deosebire: dacă aparițiile îngerești lăsau în suflet tulburare, curiozitate, confuzie, când au început aparițiile Preasfintei Fecioare Maria, cu frumusețea și strălucirea ei, acestea le trezeau în suflet o bucurie și o pace de nedescris și erau gata să facă orice le-ar fi cerut."

imagine

"Mesajele Preasfintei Fecioare de la Fatima sunt în mare parte cunoscute: conțin invitație la rugăciunea Rozariului zilnic, mortificare pentru sufletele care se pierd și pentru pacea în lume. A existat și acel secret al mesajelor de la Fatima, pe care sora Lucia [unul dintre cei trei copii vizionari] l-a dezvăluit, atât cât i s-a permis. Sfântul Ioan Paul al II-lea, Pontiful Roman din acel timp, devenise foarte interesat de Fatima după ce și-a dat seama că data la care fusese atentatul asupra vieții sale la Roma [13 mai 1981] corespundea cu data unei apariții. După ce, în spital, a citit ceea ce fusese scris despre aparițiile Preasfintei Fecioare Maria la Fatima, când s-a vindecat a dorit să viziteze Fatima și să așeze glonțul scos din trupul său în coroana [statuii] Maicii Sfinte de la Fatima, spunând: ‘O mână criminală a apăsat pe trăgaci și o altă mână nevăzută a deviat traiectoria lui‘."

"După-amiază, de la ora 18.30, am celebrat Sfânta Liturghie, în limba română, la Domus Pacis, într-o capelă bizantină cu un iconostas remarcabil, în prezența a circa 40 de Episcopi, Arhiepiscopi și Mitropoliți, precum și a Eminenței Sale Cardinal Leonardo Sandri [prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene], a Preafericirii Sale Gregorios al III-lea [Patriarh melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim și Alexandria] și a Preafericirii Sale Sviatoslav Șevciuk [Arhiepiscop Major de Kiev-Halyč]. Au participat la această celebrare în jur de 200 de credincioși, majoritatea ucraineni."

"Seara, după cina la Casa de Sao Nuno, am purces, cu pr. Ionel, la Capelină, și am ajuns la ultima decadă de Rozariu, urmată de ieșirea cu Crucea luminoasă și procesiunea cu lumânări și cu statuia Preasfintei Fecioare Maria. Deși era o umezeală londoneză și o ploaie măruntă, ne-am încălzit sufletele la statuia Maicii Sfinte. Este emoționant să auzi mii de oameni din toate colțurile lumii rostind fiecare în limba lui rugăciunea ‘Ave Maria’, cu lumânări în mâini sau înconjurând sanctuarul în genunchi pe piatră. Procesiunea s-a încheiat cu imnul ‘Totus tuus’ – ‘Cu totul al tău’. Am cântat și noi și ne-am întors, mai întăriți, la camerele noastre."

"Sâmbătă, 22 octombrie 2016, a fost o zi providențială: ziua dedicată Sfântului Ioan Paul al II-lea în calendarul latin, aniversarea Botezului subsemnatului, o zi în care am avut trei momente de rugăciune la Capela aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria. Ziua a început înainte de răsăritul soarelui cu rugăciunea Laudelor, în ritul armean, la Capela aparițiilor, apoi am rămas să ne mai rugăm în acest loc plin de har. După ce am început Rozariul, pe când soarele mijea de ziuă, am rămas uimiți: se auzea un adevărat concert de dimineață, păsărelele cântau laudele cu triluri lungi în canon."

"După micul dejun, la sesiunea a treia de lucrări, am ascultat 2 intervenții pe tema: Dialogul dintre Bisericile de primire și cele de origine. A vorbit scurt, hotărât și la subiect Preafericitul Sviatoslav Șevciuk, Arhiepiscopul Major al ucrainenilor, și apoi PS Guerino di Tora din Italia. Au urmat scurte intervenții din partea Episcopilor participanți. S-a propus, ca de fiecare dată, și alcătuirea unui document care să ilustreze păreri, opinii, probleme expuse la această adunare."

"La ora 11 am plecat, cu autocare, spre Nazaré, un alt loc de pelerinaj mai puțin cunoscut, unde se află o mică statuie miraculoasă a Preasfintei Fecioare Maria. După Sfânta Liturghie celebrată de IPS Ján Babjak [Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Slovacia], am servit masa de prânz cu produse tradiționale pregătite de parohieni pentru noi. Apoi am avut ocazia să admirăm, timp de 15 minute, Atlanticul, cu valurile înfricoșătoare și plaja largă. La ora 17 am avut din nou rugăciune la Capela aparițiilor: o parte din Paraclisul Maicii Domnului în limbile italiană și greacă."

"La ora 18.15 a fost ultima sesiune de lucru, dedicată Documentului final, și, totodată, s-a decis locul și data pentru următoarea întâlnire a Episcopilor catolici răsăriteni din Europa. S-a decis ca următoarea întâlnire să aibă loc în Anglia, în perioada 26-29 octombrie 2017. La cină, am avut ocazia să îi mulțumim Episcopului locului, PS Anton Marto [Episcop de Leiria-Fátima], și reciproc, Excelența Sa ne-a invitat cu bucurie să revenim la Fatima și ne-a asigurat că vom primi cazare și masă gratuită. După cină, ne-am îndreptat pașii din nou spre Sanctuar, pentru rugăciunea Rozariului și procesiunea cu statuia, împreună cu ceilalți Episcopi și cu cca. 2.000 pelerini."

imagine

"A fost un moment cu profunde semnificații. Printre cei care au avut harul de a recita câteva ‘Ave Maria’ a fost și pr. Ionel Pop. Sanctuarul a răsunat de glasul hotărât și limpede al tânărului preot. Și pentru ca ziua să fie completă, preotul ce anunța misterele Rozariului a pomenit și faptul că trebuie să ne gândim la Botezul nostru. Chiar dacă era un vânt puternic și o ploaie cu ceață măruntă, totuși nu era frig, și am reușit să facem tot programul de rugăciune și Rozariul și procesiunea cu lumânări și cu statuia Preasfintei Fecioare Maria. Abia am ajuns acasă, plini de umezeală, că a început o ploaie torențială cu rafale de vânt incredibile."

"În cele trei momente de rugăciune am încredințat Maicii Sfinte Eparhia noastră, pe toți clericii și persoanele consacrate, pe toți tinerii și copiii noștri cu familiile lor, pe toți cei care s-au încredințat rugăciunilor noastre, vii și adormiți. Am încheiat cu tradiționala rugăciune: ‘Preamărită, pururea Fecioară, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, du rugăciunea noastră la Fiul tău și Dumnezeul nostru și roagă-l să mântuiască sufletele noastre!’"

Cu binecuvântare!
† Florentin

imagine