Colindători la Episcopia de Cluj-Gherla, purtători ai bucuriei Nașterii lui Isus
PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla s-a aflat la sediul eparhial de pe str. Moților, Cluj-Napoca, timp de mai multe zile în care au venit cete de colindători la Episcopie. S-au alăturat Ierarhului clujean, pentru a primi vestea bună a Sfintei Nașteri a Domnului, mai mulți preoți și laici, între care preoții consilieri pastorali pr. Marius Cerghizan și pr. Romulus Silaghi, pr. vicar Anton Crișan, pr. Florin Bozântan, pr. Marcelin Rotaru, diaconul Marius Cîmpean, secretar episcopal și invitații Preasfinției Sale Florentin, prof. univ. George Cipăianu, istoric și prof. Enea Cipăianu.
Șirul colindătorilor a continuat miercuri, 21 dec. 2016, zi în care Crăciunul și-a spus povestea pe aripi de colindă. Cei dintâi au venit cei mai mici – grupa Curcubeului de la Grădinița "Sf. Ana" a Surorilor Baziliene. Spontani și deschiși, copiii au adus lumina inimilor curate și au colindat frumos, cum i-a învățat sr. Maximiliana, primind de la PS Florentin bomboane și iconițe, dar nu înainte de a povesti prietenește și de a spune împreună cu Ierarhul o rugăciune. Au urmat colindătorii de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, care au venit cu bucurie vestind bucuria că s-a născut Mântuitor, Hristos Domnul.
Sr. Gabriela din Congregația Sf. Iosif al Apariției și pr. Aurel Ana de la Asociația Caritas eparhial au sosit împreună cu un grup de copii participanți la activitățile social-caritative ale Asociației – ei au colindat în mai multe limbi, au arătat Preasfințitului că știu cânta la instrumente și mai ales au adus daruri: zâmbetele lor, cântecul și lumina din privire. Grupul cel mai mare – credincioșii din protopopiatul Gherla și păstorii lor cu pr. protopop Alexandru Hruban, împreună cu Asociația ASTRU-Cluj și Asociația Caritas Gherla, și-au însoțit colindul cu instrumente și vocea lor a străbătut departe, ca un ecou al veștii Sfintei Nașteri dată de cetele îngerești. Și darul lor a fost bucuria, prietenia, entuziasmul care conduce pașii celui credincios pe căile bunelor vestiri. A sosit și grupul din parohia Făget cu pr. Remus Tegzeșiu, interpretând colinde îndrăgite vechi și noi, au fost apoi și alți colindători.
PS Florentin a vorbit fiecărui grup despre tradiția colindatului atât de complexă în semnificații la poporul român, care a păstrat vechi obiceiuri romane legate de binecuvântarea roadelor anului, obiceiuri asimilate apoi de tradiția creștină și reflectate de colindele tradiționale românești care au în acest fel un spor de frumusețe și profunzime. Toți colindătorii au primit de la PS Florentin iconițe cu Nașterea Domnului, binecuvântare și au fost serviți cu dulciuri și fructe în timpul unui moment de comuniune și împărtășire.
Ziua s-a încheiat cu adevărat între îngeri pentru Episcopul de Cluj-Gherla, care a asistat la serbarea de Crăciun prezentată de copiii din clasa pregătitoare a Liceului Greco-Catolic "Inochentie Micu" în Aula "Card. Iuliu Hossu" din Piața Cipariu. În pregătirea sr. Ștefania CMD, care a îndrumat copiii în acest prim an de școală, s-a derulat o frumoasă scenetă de Crăciun cu mulți copilași – îngeri care au cântat și au dansat în jurul ieslei lui Isus. Impresionant a fost colindul interpretat de copii la tuburi, sub îndrumarea Sorei Lucia OSBM, mici lovituri alternative în tuburile colorate au fost sincronizate de copii, astfel încât au alcătuit o colindă – ei au oferit Pruncului Isus melodia compusă din bătăile inimilor lor puse împreună.
În ziua următoare, joi, 22 decembrie 2016, la orele dimineții au sosit colindătorii din Sângeorz-Băi cu pr. protopop Nicolae Jarda și sr. Dominica din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Au urmat reprezentanții parohiei clujene "Andrei Mureșanu", cu pr. paroh Mircea Marțian și pr. Florin Isac, vicar parohial, care au colindat în numele întregii comunități în care activează o diversitate de grupuri parohiale. În continuare au colindat membri ai Reuniunilor Mariane cu pr. Florin Pop, responsabil la nivel eparhial și preoții Florin Isac și Ionel Pașca, responsabili marianiști în parohiile clujene "Andrei Mureșanu" și Baciu-Cordoș. A urmat familia pr. Dan Nicula din parohia Mărăști, cu d-na preoteasă și 6 dintre cei 8 copii cu care i-a binecuvântat Dumnezeu.
Au colindat apoi călugări și călugărițe din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Ordinul Societății lui Isus și Congregația Sfântului Iosif al Apariției, precum și membri ai Ordinului terțiar a Sfintei Tereza a Pruncului Isus. A venit rândul credincioșilor parohiei Chinteni, cu pr. paroh Traian Cîmpean, urmați de grupul din parohia Beclean cu pr. Felician Neagoș. Surorile din Congregația Surorilor Maicii Domnului cu Maica Irina, superioară locală, au colindat împreună cu copilași de la casa de tip familial "Sf. Maria" a Surorilor CMD. Au împodobit apoi seara cei dintâi colindători la Episcopie, cei care, în 2003, au reluat această frumoasă tradiție de a-și colinda Ierarhul, credincioșii parohiei Păușa, care, împreună cu pr. Mirel Cristea, au prezentat obiceiuri din tradiția lor locală, moștenite din bătrâni, între acestea o scenetă cu Irod Împărat și colindul Caprei. Au poposit de la drum lung, încărcați cu daruri și cu bucurie.
Bucuria Crăciunului, a Sfintei Nașteri a Domnului, s-a coborât, luminos veșmânt, peste ultimele trei și cele mai intense zile în care au poposit la Episcopia din Cluj colindători călători, la Sfânta Iesle închinători, urmând tradiția înnoită după anul 2000, dar urmată și înainte de anul 1948, pe firul generațiilor. Și astfel, pășind pe urmele înaintașilor în credință, taina Nașterii Domnului se descoperă tot mai mult închinătorilor smeriți, celor care poposesc înlăuntrul ei prin colindă, pentru ca însuși Isus Domnul să se nască apoi în suflete luminate, curățite, împodobite cu pace și sfântă iubire.