Moment celebrativ în Catedrala clujeană – PS Florentin aniversat la jubileul de 20 de ani de episcopat

publicat la 9 ianuarie 2017 în Ştiri

Sărbătoarea Botezului Domnului nostru Isus Cristos în râul Iordan de către Sf. Ioan, fixată în calendarul liturgic vineri, 6 ianuarie 2017, a fost celebrată solemn în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, în prezența Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, cu participarea a numeroși preoți, persoane consacrate și sute de credincioși. Programul de rugăciune a fost susținut de studenții Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". Sfânta Liturghie arhierească a marii sărbători a marcat și aniversarea celor 20 de ani de la celebrarea prin care, în Bazilica San Pietro din Roma, ierarhul greco-catolic clujean, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, a fost consacrat Episcop, prin voia Bunului Dumnezeu și punerea mâinilor Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.

La masa altarului au concelebrat pr. Mihai Todea, Vicar general; pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții; pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I; pr. Laurian Daboc, superior provincial al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare; pr. Henryk Urban, superior local al Societății lui Isus; pr. Radu Tălpălariu, consilier cu tinerii; pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral; pr. Florin Pop, responsabil eparhial cu Reuniunile Mariane; pr. Florin Isac, ceremonier, precum și alți preoți slujitori în catedrală și invitați, alături de care au slujit diaconii Marius Cîmpean și Claudiu Tuțu. În cadrul celebrării, toți credincioșii au fost invitați de către Episcop să facă reînnoirea promisiunilor de la Botez, lepădarea de orice rău și unirea cu Cristos.

imagine

Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Florentin a redat semnificația sărbătorii Arătării Domnului – "Epifania Domnului, numită și Botezul Domnului, este, într-un dublu sens, prefigurativă: ea prefigurează Jertfa mântuitoare de pe Cruce, dar și modalitatea în care noi, cei de astăzi, ne vom bucura de noul veșmânt pe care El l-a dobândit. Sărbătoarea Botezului Domnului o putem numi sărbătoarea îmbrăcării noastre în Cristos, sau sărbătoarea înnoirii noastre spirituale… În Fiul Său, putem spune metaforic cu Părinții Bisericii, Dumnezeu își acoperă Chipul nevăzut cu o tunică de piele, îmbrăcând haina naturii noastre umane și arătându-ne nouă, oamenilor, noua haină, astfel ca toți cei ce vor crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică."

"Acesta este simbolismul Botezului, atât de frumos intonat și în imnul liturgic: ‘Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați și îmbrăcat’. De acum înainte, toți cei care vor crede în Dumnezeu și vor primi acest nou veșmânt al Botezului în strălucirea hainei Lui, vor primi și puterea de a deveni fiii lui Dumnezeu, iar ‘dacă suntem fii’, spune Sfântul Apostol Pavel, ‘suntem și moștenitori și împreună-moștenitori cu Cristos’. Iar garanția acestei moșteniri este tocmai haina luminată pe care am primit-o la Botez".

La aniversarea celor 20 de ani de episcopat, Ierarhul de Cluj-Gherla și-a reamintit: "Sărbătoarea de astăzi este și o ocazie de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru o frumoasă celebrare liturgică ce se petrecea în Bazilica mamă a bazilicilor, Bazilica San Pietro, acum 20 de ani, în timpul pontificatului Sfântului, acum, Ioan Paul al II-lea. Este un moment de aducere aminte și de rememorare a misiunii episcopale, care este în primul rând o misiune de jertfă cu Cristos, pentru Cristos și în Cristos, o misiune în care bucuria slujirii se îmbină cu limitele umane, cu limitele exterioare, cu forța răului, dar o misiune care este întărită de puterea Celui care a oferit-o, de Cristos, marele Preot și de mâinile Episcopului hirotonisitor, Sfântul Ioan Paul al II-lea."

"Este o ocazie de mulțumire, spun, pentru toate harurile primite în acest timp de episcopat, și voi aminti aici cuvântul pe care Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a înscris în Bula pontificare de numire, care sună atât de frumos în limba latină – un verset din Psalmul 125: ‘Qui confidunt in Domino, sicut mons Sion: in aeternum non commovebitur’‘Aceia care au încredere în Dumnezeu sunt asemănători Muntelui Sion, în veci nu se vor cutremura’. Este acest moto și un moment de examinare a conștiinței, un moment în care ne întrebăm de câte ori am rămas cutremurați în fața răului, pentru că misiunea noastră creștină, și misiunea episcopală prin excelență, este și o luptă cu răul, cu răul din noi, din afara noastră, cu care cu toții avem de luptat."

imagine

"De asemenea, un alt cuvânt pe care l-am primit și mi s-a părut semnificativ la începutul misiunii a fost atunci când Nunțiul apostolic Janusz Bolonek, anunțând această misiune episcopală și văzându-mă uimit, a spus: ‘Poți face mult bine!’ Este o frază care atunci m-a pus pe gânduri și care mă pune pe gânduri de fiecare dată când o repet, pentru că mă întreb dacă într-adevăr am reușit să fac acel bine pe care Dumnezeu îl aștepta de la mine."

"Doresc să mulțumesc tuturor acelora care m-au însoțit în rugăciune în acești 20 de ani de episcopat, să mulțumesc confraților Episcopi, confraților preoți, cuvioaselor persoane consacrate și persoanelor care sunt prezente împreună cu noi la această celebrare liturgică, să mulțumesc laicilor consacrați, Reuniunii Maicii Domnului, să vă mulțumesc dumneavoastră, iubiților credincioși ai Eparhiei de Cluj-Gherla, și să-l rog pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pentru rugăciunile dumneavoastră, însoțirea spirituală și înțelegerea din acești 20 de ani de episcopat."

"Vreau să cred că mă aflu aici nu din voință proprie ci din voința lui Dumnezeu și îi cer în continuare Marelui Preot, Cristos, harul de a putea arăta calea spre mântuirea sufletelor pe care El le conduce și mi-a încredințat mie această păstorire vremelnică, aici, pe pământ, bine-știind acel cuvânt pe care îl rostea Sfântul Augustin: ‘Sunt creștin împreună cu voi, dar Episcop pentru voi!’"

"Permiteți-mi să închei cu acea rugăciune pe care am rostit-o și în alte rânduri cu această ocazie, ‘rugăciunea unui Episcop’: ‘Doamne, curățește-mi mintea și inima și condu-mă pe calea dreaptă ca o lumină strălucitoare, dăruiește-mi un cuvânt ferm când deschid gura, dăruiește-mi o limbă clară, și prin intermediul limbii de foc a Spiritului Tău, prezența Ta să mă însoțească mereu. Păstorește-mă, Doamne, și păstorește Tu alături de mine pe cei care sunt încredințați mie, pentru ca inima mea să nu mă ducă nici la dreapta, nici la stânga, ci Spiritul Tău cel bun să mă îndrume pe calea cea dreaptă, pentru ca faptele mele să fie după voința Ta și să fie cu adevărat așa până la ultima suflare vieții mele. Amin!’"

imagine

Celebrarea liturgică a fost urmată de sfințirea cea mare a apei, cum prevede rânduiala sărbătorii. Lumina rugăciunii intense din catedrala clujeană a reflectat în suflete limpezimea apelor Iordanului purificate prin Botezul Domnului și purificatoare pentru toți cei ce primesc Botezul creștin. După rugăciune, toți credincioșii au primit de la Ierarh binecuvântarea cu apa sfințită și sfințitoare, au putut lua și apa care va duce binecuvântarea și harul în case și familii și li s-a oferit câte o imagine cu Botezul Domnului.

De asemenea, în numele preoților Eparhiei de Cluj-Gherla, al persoanelor consacrate și al credincioșilor, pr. Mihai Todea i-a făcut Episcopului eparhial o frumoasă urare la aniversare, însoțită și de un buchet de flori: "Preasfinția voastră, preacucernici părinți, iubiți credincioși, astăzi, pe lângă sărbătoarea Botezului Domnului, Eparhia noastră și Preasfințitul Florentin celebrează un jubileu important, cei 20 de ani de la hirotonirea întru Episcop. Preasfinția voastră, evocarea acestui eveniment este și pentru noi o mare și întreită bucurie: în primul rând pentru că în urmă cu 20 de ani, Eparhia noastră primea un nou păstor, un tânăr păstor; apoi, pentru că era primul Episcop român greco-catolic hirotonit la Roma de un Papă, iar, ulterior, bucuria noastră a devenit și mai mare pentru că Papa care l-a hotărât hirotonit pe Episcopul nostru era un sfânt."

"Aducându-ne aminte de aceste evenimente, vă asigurăm, Preasfinția voastră, de faptul că vom fi alături de dumneavoastră, și în numele întregii Eparhii de Cluj-Gherla, al preoților, al călugărilor și călugărițelor, vă asigurăm de rugăciunile noastre și de ajutorul nostru. Întru mulți și sfinți ani, stăpâne!" Un buchet de flori, alături de buchetul spiritual de flori-rugăciuni, au oferit Preasfinției Sale și membrele Reuniunii Mariane, prin președinta Monica Culea.

A urmat cuvântul de mulțumire al Ierarhului, mulțumire adresată lui Dumnezeu și celor ce i-au fost aproape pe drumul parcurs – cei 20 de ani presărați cu numeroase flori-împliniri, dar și cu spini-încercări, în și pentru Eparhia de Cluj-Gherla, mai întâi ca Episcop auxiliar și, din 2002, ca Episcop eparhial, totul fiind acum pus și oferit lui Dumnezeu, spre împlinirea lucrării Sale de mântuire.

Preasfinția Sa a încheiat, spunând: "Voi încredința, încă o dată, în rugăciune, toate intențiile pe care Biserica noastră le are, pentru ca, împreună, să putem construi acest timp al Bisericii. Biserica nu este formată din edificii, Biserica suntem noi, cu toții, și importante sunt sufletele, de aceea, noi, împreună, clerici, persoane consacrate, laici, dacă dorim să facem mai frumos timpul pe care-l trăim, să-l sfințim cu prezența și cu viața noastră. De aceea, încredințez în rugăciune și ne încredințăm unii pe alții în rugăciune – așa cum frumos spunem la Sfânta Jertfă liturgică: ‘pe noi înșine, unul pe altul și întreaga noastră viață, lui Cristos Dumnezeu să o dăm’. Amin."

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *