10 ani de funcționare a capelei Sf. Iosif din Catedrala din Piața Cipariu

Publicat pe: 20 martie 2017|Secțiunea: Ştiri|

RECUNOȘTINȚĂ ADUSĂ SFÂNTULUI IOSIF
LA 10 ANI DE LA BINECUVÂNTAREA CAPELEI SFÂNTUL IOSIF
A CATEDRALEI DIN PIAȚA CIPARIU

Data de 19 martie a fost desemnată prin decret episcopal sărbătoare de poruncă pentru Eparhia de Cluj-Gherla, ca sărbătoare a patronului acestei eparhii, Sfântul Iosif – logodnicul Preasfintei Fecioare Maria, patron al familiilor și al Bisericii Universale.

Această sărbătoare celebrată în anul 2017 într-o zi de duminică, a primit o semnificație specială, fiind cea de-a treia duminică a Postului Mare care invită la un popas spiritual în umbra Crucii lui Hristos, și, totodată, ziua care marchează împlinirea a 10 ani de când în mijlocul șantierului complexului catedral din Piața Cipariu, s-a înălțat din nou, în orașul Cluj-Napoca, Crucea de Jertfă a Mântuitorului: a fost inaugurat un nou punct liturgic, prin binecuvântarea capelei din incinta noii catedrale, capelă consacrată Sfântului Iosif. Această zi marchează de asemenea 10 ani de când, la umbra protecției marelui sfânt, în această capelă își desfășoară activitatea parohia clujeană greco-catolică Andrei Mureșanu, păstorită de pr. Mircea Marțian împreună cu vicarii parohiali, pr. Titus Sas și pr. Florin Isac, alături de care s-au aflat mai mulți preoți, în mod special preoții confesori Romulus Silaghi și Virgil Florian. Aici mai celebrează, după-amiaza, în duminici și sărbători, Sfânta Liturghie în rit latin, pr. Marcelin Rotaru pentru credincioșii romano-catolici, în completarea celebrărilor în rit bizantin și în complementaritate cu acestea – Preasfinția Sa adresându-le și lor în cadrul celebrării, un cuvânt de mulțumire și comuniune în rugăciune.

imagine

Recunoștință adusă Sfântului Iosif a fost această sărbătoare și moment de bilanț, prin programul aniversar desfășurat în prezența Episcopului eparhial, PS Florentin, a zeci de preoți și sute de credincioși. Un mic film creat din imagini a ilustrat, după celebrarea liturgică, bogata și rodnica activitate pastorală ce a format aici o mare familie, reunită, prin sângele martirilor, în Hristos, sub privirea milostivă a Tatălui și în lumina și adierea lină a Spiritului Sfânt.

Preasfinția Sa Florentin a evocat, în cuvântul de învățătură de la Sf. Liturghie, momentul inaugural al acestui locaș, bucuria pe care au trăit-o toți credincioșii în urmă cu 10 ani, într-o zi de duminică, 18 martie și apoi luni, 19 martie. "A fost momentul în care această construcție, începută în anii 1990, cu multe dificultăți, după nouă ani de stagnare la altitudinea de 6,30 metri, a fost redată cultului spre viață". Dar, a continuat Preasfinția Sa, "Bunul Dumnezeu a permis mult mai mult: după ce s-a amenajat și s-a binecuvântat acest loc, aici parohia Andrei Mureșanu a devenit unul dintre nucleele pastorale de forță ale orașului Cluj-Napoca și a Eparhiei de Cluj-Gherla. Se pare că binecuvântarea interioară s-a răspândit și în exterior. Lucrările de construcție, ca prin minune, au reînceput, și Bunul Dumnezeu ne-a permis să putem continua această construcție prin grija tuturor binefăcătorilor și sigur și a credincioșilor. Iată că acum Catedrala noastră, cu această capelă dedicată Sfântului Iosif, cu Aula care este dedicată Episcopului mărturisitor al credinței, întâiul Cardinal al neamului romanesc, IPS Iuliu Hossu și întregul complex dedicat Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, cu voia Bunului Dumnezeu, merge înainte și sperăm să putem finaliza în anul următor, spre toamnă, construcția exterioară. Va urma apoi o perioadă de timp lungă pentru amenajarea spațiului interior. Ne rugăm bunului Dumnezeu să putem continua această construcție, să putem finaliza, și, cu voia Sa, să putem aduce aici Moaștele Cardinalului Iuliu Hossu, înainte sau după momentul beatificării Episcopilor martiri. (…)"

"Această biserică a fost numită o «biserica a copiilor» – fiind cunoscută așa datorită Liturghiei copiilor care se celebrează aici, dar poate fi numită și o biserică a catehezei, o biserică a pastorației, este în continuare biserica Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. Și încercăm, așa cum spunea foarte frumos Sfântul Ioan Paul al II-lea, să împlinim acea recomandare: «educați-vă tinerii în spiritul unor idealuri îndrăznețe care se cuvin unor fii de martiri!». Putem spune că aici, la parohia Andrei Mureșanu s-au dezvoltat aceste proiecte îndrăznețe plecând mai întâi doar de la câteva persoane pentru ca mai apoi să se poate extinde la nivel de comunitate".

imagine

În continuare Preasfinția Sa, în câteva cuvinte, s-a referit la evanghelia duminicii și la sărbătoarea pe care Biserica o celebrează – "duminica a treia a Postului cel Mare și Sfânt în care se face pomenirea Crucii. Este, spun Sfinții Părinți, un timp de odihnă pe care călătorul, în pelerinajul său, simte nevoia să îl petreacă, după căldura zilei, la umbră, să caute umbra binefăcătoare, iar această umbră pentru noi este umbra Crucii. Să ne așezăm pe drumul Postului nostru – drumul de întoarcere spre rai, în mod simbolic, să ne așezăm la umbra Crucii, pentru a primi această umbră binefăcătoare, dar și a pentru ști că ea ne însoțește, așa cum umbra trupului nostru ne însoțește mereu. O spune Hristos în evanghelia de astăzi: «oricine dorește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie» (Mc 8,34). Sunt cele trei condiții pentru a putea rămâne în continuare pe drumul spre Paradis. Umbra Crucii ne pune în fața exigentelor creștine ale vieții noastre de astăzi. Este, putem spune, și modelul pe care ni l-a oferit Sfântul Iosif".

În continuare, Preasfinția Sa s-a referit la viața Sfântului Iosif pornind de la întrebarea «care a fost crucea Sfântului Iosif?», la care a răspuns arătând că Sfântul Iosif a rămas mereu la umbra Crucii lui Isus, a vieții lui Isus – această viață pe care trebuia să o ocrotească, dar, în niciun fel să nu-i împiedice destinul rânduit după voința Tatălui. Iosif a trebuit să rămână el însuși mereu în umbră. Așa cum fiecare dintre noi are o umbră aici, pe pământ – pe îngerul nostru păzitor, la fel și Isus a avut această umbră a Tatălui alături de el, pe Sfântul Iosif, acest mare sfânt al Bisericii care, în anul 1856, din voința celui dintâi Episcop al Gherlei, Ioan Alexi, a devenit și Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla. Cu gândul la cei 10 ani pe care, prin voința lui Dumnezeu, i-am petrecut aici, în comuniune de rugăciune, în binecuvântări și în administrarea Sfintelor Sacramente la umbra Sfântului Iosif, să-i cerem ajutorul prin recitarea Litaniei Sfântului Iosif" – și-a încheiat Preasfinția Sa predica invitând la rugăciune.

Sfânta Liturghie, cu răspunsurile liturgice date de Corul Jubilate al capelei (dirijor, Mihaela Ceșa-Goje), a fost urmată de un dar aniversar – mini-concertul Corului de copii Allegria (dirijor, Cristina Nagy), care oferă răspunsurile liturgice la Liturgia copiilor ce se celebrează săptămânal în capelă. Un moment inedit a fost și lansarea unui ziar făcut de copii pentru copii – în cadrul cercului de jurnalism coordonat de Claudiu și Bianca Pădurean. Publicația cu numele de "Raiul copiilor" și motoul: "Lăsați copiii să vină la Mine!", a fost împărțită de către copiii parohiei, tuturor participanților la celebrare. Totodată, această zi de sărbătoare a fost și prilejul inaugurării expoziției de icoane realizate de artiștii amatori coordonați de prof. Ioana Rusu.

imagine

În încheiere s-au adus mulțumiri, atât de către pr. paroh Mircea, cât și de către PS Florentin, tuturor celor implicați "în pastorație, în educație la diferite niveluri, pe diferite vârste, cu diferite specializări, fiecare aducându-și contribuția în felul său pentru educarea tinerei generații, pentru catehizarea credincioșilor". Calde mulțumiri, însoțite de semne de reamintire – câteva diplome aniversare și daruri simbolice, au fost oferite preoților: pr. consilier Adrian Avram, rector al catedralei și director al Asociației Caritas Eparhial, preoților parohi și preoților confesori – pr. Romulus Silaghi și pr. Virgil Florian, precum și consiliului parohial și tuturor credincioșilor Parohiei Andrei Mureșanu.

PS Florentin a oferit, prin pr. paroh Mircea, întregii parohii, o statuie a Sfântului Anton adusă din Biserica "Sfântul Anton" din Padova, unde se află moaștele Sfântului Anton, bazilică pe care recent a vizitat-o, cu ocazia lansării volumului Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu în limba italiană în diaspora română din Italia. La rândul său, pr. Mircea, a oferit daruri Episcopului eparhial, mulțumind tuturor, în mod particular preoților prezenți la celebrare: pr. cancelar Cristian David, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, pr. Călin Bot, rector al Seminarului eparhial cu preoții formatori și studenții seminariști, diaconilor, Claudiu Tuțu și Marius Cîmpean, precum și tuturor binefăcătorilor, coordonatorilor și membrilor grupurilor de rugăciune și ai cercurilor pe diverse domenii de activitate, în prezent existând un număr de 18 grupuri parohiale care activează în cadrul Parohiei Andrei Mureșanu. Nu în ultimul rând, o caldă mulțumire a fost adusă Preasfinției Sale Florentin, Ierarhului de Cluj-Gherla.

Preasfinția Sa a încheiat programul de sărbătoare, spunând: "Sfântul Iosif, prin trecerea sa pe pământ, a lăsat acea umbră al Tatălui Atotputernic. Să ne întrebăm, fiecare dintre noi, acum, în Postul Mare, care este umbra și urma pe care o lăsăm aici, pe pământ, prin viața noastră? Consider că, în această zi am simțit cu toții aici umbra Sfântului Iosif. Să fie umbra cu care să putem merge înainte, spre lumină!" A urmat intonarea de către toți participanții, a Imnului Sfântului Iosif și a unui înălțător "La mulți ani" cântat de Corul Jubilate, precum și invitația generoasă de a lua parte la Agapa Fraternă pregătită de comunitatea parohială Andrei Mureșanu.

imagine