Învierea Domnului – "Momentul reînnoirii noastre"
Învierea Domnului – "Momentul reînnoirii noastre",
sărbătoare a bucuriei în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca
Celebrarea Învierii Domnului nostru Isus Hristos a început, în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca prin Utrenia Învierii, sâmbătă, 15 aprilie 2017, de la ora 23.00. La cuvântul Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu: "Veniți de luați lumina!", lumina a izvorât din noapte spre cer prin sutele de lumânări aprinse. Studenții Seminarului Teologic eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", cu vocile și rugăciunea lor îmbrăcate în frumusețea și profunzimea ritului bizantin, au făcut ca bucuria și tainica putere a Învierii să umple sufletele credincioșilor, mai întâi afară, la rugăciunea din fața bisericii și apoi în Catedrala luminată.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat originea și semnificația Sărbătorii Paștilor: "rădăcina sărbătorii de astăzi, o găsim în Cartea Exodului, unde se află întrebarea: «de ce această noapte este mai deosebită decât celelalte nopți, de ce priveghem în această noapte, de ce sărbătorim noaptea?» și răspunsul: o sărbătoare noaptea, pentru că Domnul a trecut noaptea și a ocrotit casele fiilor lui Israel. Trecerea Domnului a rămas în memoria poporului lui Israel ca «trecerea minunată a Domnului», eliberarea poporului din sclavia Egiptului.
Ne amintim că, la Cina de Taină, Mântuitorul, împreună cu apostolii Săi, a împlinit ritualul cinei Paștilor, cina evreilor, dar a făcut și trecerea de la Paștilor evreilor spre Paștile proprii, Paștile lui Hristos. Este tot un moment care se petrece noaptea, un ritual, dar și o realitate. Este o profeție, dar este și un fapt împlinit. Pentru că, adevărata trecere din moarte la viață va avea loc după doar trei zile. Dacă Cina de taină are loc într-o noapte, Învierea Domnului cu siguranță are loc într-o noapte. În clipa în care femeile purtătoare de mir ajung la mormânt, mormântul este gol, Hristos înviase. Iată de ce sărbătorim Paștile într-o noapte.
Este o noapte deosebită pentru noi, creștinii, pentru că, nu sărbătorim eliberarea din Egipt, ci sărbătorim mult mai mult, sărbătorim eliberarea noastră din păcat, trecerea noastră, împreună cu Hristos, din moartea păcatului, la viața veșnică. De aici este și bucuria noastră astăzi. Acest moment, nu este doar un moment de sărbătoare pentru un eveniment care s-a petrecut demult, nu este o rememorare istorică a trecerii Mării Roșii, nu este doar amintirea Cinei de Taină de acum două milenii, este momentul reînnoirii noastre, a reînnoirii fiecăruia dintre noi. Nu doar o amintire departe, nu doar o rememorare, ci o prezență pe care o redescoperim în sufletele noastre. Iată de ce avem nevoie de aceste ritualuri de sărbătoare. Este, nu doar o comemorare istorică simbolică, ci un fapt real, prezent.
Bucuria eliberării de păcate, bucuria eliberării de moartea veșnică, aceasta este bucuria Paștilor noastre, a trecerii Domnului prin viața noastră, lăsând urma mântuirii în viața noastră. Iată rolul amintirii, al memoriei, pentru a ne întări credința noastră creștină în Cel înviat și identitatea noastră de creștini botezați."
Duminică, 16 aprilie 2017, în ziua măritei sărbători a Învierii Domnului, Catedrala din nou devenită neîncăpătoare de mulțimea credincioșilor, a fost înveșmântată în albe flori înmiresmate, semn al vieții învierii în frumusețe și candoare, în Adevăr și Credință prin Învierea Mântuitorului Isus Hristos.
Sărbătoarea Regelui întregii Creații, a lui Hristos, Cel ce a Înviat pentru a scoate omenirea din păcat și a-i conduce pe toți oamenii în Împărăția pregătită lor de Tatăl ceresc, a primit semnul regalității și în Catedrala greco-catolică clujeană prin vizita Altețelor lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române și al Principelui Radu al României, care au fost primiți călduros de sutele de credincioși greco-catolici și de Ierarhul de Cluj-Gherla împreună cu preoții slujitori la masa Sf. Altar, și au fost invitați să ia loc în strană, de unde au asistat la celebrarea festivă a sărbătorii. Răspunsurile liturgice și înălțătoarele cântări la Sf. Împărtășanie au fost oferite de Corul "Magnificat" al Catedralei.
"Suntem în ziua măritei sărbători", a început Ierarhul greco-catolic clujean cuvântul de învățătură, "ziua Învierii Domnului, sărbătoarea sărbătorilor, cea mai mare sărbătoare a tuturor creștinilor din întreaga lume și ne bucurăm pentru că în acest an celebrăm împreună sărbătorile Paștilor Învierii Domnului, atât Biserica Ortodoxă cât și Biserica Catolică. Să dea Bunul Dumnezeu, ca la ceasul rânduit, să putem celebra toate sărbătorile Paștilor împreună!" Totodată, Preasfinția Sa a salutat sosirea Altețelor lor Regale, care au dorit să se roage și cu credincioșii greco-catolici, după ce au fost primiți, în aceeași zi, și în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.
PS Florentin a sintetizat apoi mesajul pastoral transmis tuturor credincioșilor la mărita sărbătoare a Învierii, care se numește Trecerea Domnului și Trecerea noastră și care începe cu un foarte frumos tropar: «Ziua Învierii, să ne luminăm popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la Viață și de pe pământ la Cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântarea de biruință» (Canonul Utreniei sărbătorii).
Preasfinția Sa a explicat: "Știind că Paștele înseamnă de fapt trecere, descoperim în acest tropar sinteza celor trei momente care reprezintă originea sărbătorii Paștilor: Paștile evreilor – trecerea Domnului, momentul al doilea, Paștele lui Hristos – trecerea din moarte la viață – Învierea, și momentul al treilea: Paștile noastre: trecerea noastră de pe pământ la cer. Este important să cunoaștem acest moment, tocmai pentru că natura ne oferă în fiecare primăvară exemplul reînnoirii" – și a urmat prezentarea pe larg a celor trei capitole ale mesajului.
În încheierea ceremonialului liturgic, un grup de copilași – Corul Allegria din parohia clujeană "Andrei Mureșanu", au intonat câteva cântece de sărbătoare pentru a exprima bucuria Învierii, iar apoi au făcut un gest simbolic, au oferit Altețele Lor Regale ouă de Paști și chiar au ciocnit ouă roșii, așa cum este obiceiul, împreună cu invitații de onoare.
La sfârșit s-a făcut și un schimb de daruri între Episcopul de Cluj-Gherla și Altețele lor Regale, Preasfinția Sa oferindu-le, în semn de amintire, o medalie omagială care reprezintă pe Episcopul Iuliu Hossu, "pentru că în luna decembrie 2017 se vor împlini 100 de ani de la hirotonirea întru episcopat a Episcopului nostru mărturisitor al credinței, de vrednică amintire, IPS Iuliu Hossu, întâiul Cardinal al neamului românesc". De asemenea, primind la rândul său darul distinșilor oaspeți, Preasfinția Sa le-a oferit și o icoană cu chipul Preasfintei Fecioare Maria, "în semn de omagiu și prețuire".
Sf. Liturghie s-a încheiat apoi cu Imnul de învingere: "Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le", după care credincioșii au fost invitați să primească, fiecare, binecuvântare împreună cu câte o imagine a Învierii Domnului.