Moaștele Sfintei Rita din nou la Cluj

Publicat pe: 22 mai 2017|Secțiunea: Ştiri|

Pe parcursul a trei zile, între 21-23 mai 2017, moaștele Sfintei Rita au fost aduse în Catedrala "Schimbarea la față" din Cluj-Napoca. Pr. Marian Stoicănescu din Râmnicu Vâlcea se află pentru a patra oară în pelerinaj la Cluj-Napoca cu aceste moaște, de această dată sosind la invitația pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții și rector al Catedralei clujene.

În prezența spirituală a "Sfintei imposibilităților", cum este numită Sfânta Rita, s-a organizat un program de rugăciune și venerare care a adus în prim-plan spiritualitatea sfintei ce a trăit la Cascia – localitate din provincia Perugia, Italia, între 1381-1457 și viața ei, presărată cu încercări dificile, traversate eroic, a fost marcată de profunda devoțiune pe care a avut-o față de Cristos însângerat. Moaștele au fost aduse în după-amiaza de duminică, 21 mai, și până marți, 23 mai, în jurul orei 10.30. După sosirea moaștelor, pr. Marian a oferit credincioșilor, prezenți în număr mare, detalii despre moaștele Sfintei Rita, cu mențiunea că a adus aceste moaște de la Cascia, Italia – localitatea de origine a Sfintei Rita, în România, în pelerinaje de câte 30 de zile, mai întâi în 2011, apoi și în anul 2012.

În anul 2013, în mica comunitate greco-catolică din Râmnicu Vâlcea s-a întâmplat un fapt deosebit: "Pr. rector de la Cascia împreună cu Maicile Augustiniene au hotărât să facă o înfrățire cu biserica Sf. Rita din Râmnicu Vâlcea, prilej cu care ne-au oferit aceste moaște ex osibus (din os din trupul sfintei). În afară de Cascia, în Europa nu există nici o altă biserică în care să existe moaște ale Sfintei Rita. A fost un dar nespus de prețios, o mare surpriză." Din motivele menționate, pr. Marian nu a dorit să păstreze această prețioasă relicvă și a urmat îndemnul dintr-o rugăciune dedicată Sfintei Rita, care spune: "dă mai departe vestea bunătăților care ți s-au întâmplat ție prin mijlocirea mea" – este ceea ce părintele a dorit să facă și prin pelerinajul cu moaștele Sfintei Rita în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca.

imagine

imagine

imagine