Simpozion omagial la Gherla dedicat Cardinalului Iuliu Hossu
Simpozionul omagial "Primul Cardinal al românilor, Iuliu Hossu,
eminentă personalitate a bisericii și a neamului românesc" la Gherla
Duminică, 18 iunie 2017, la Gherla, în vechiul sediu de reședință a Eparhiei de Cluj-Gherla, s-a desfășurat Simpozionul omagial "Primul Cardinal al românilor, Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii și a Neamului Românesc". În organizarea acestei manifestări, au colaborat: Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, Protopopiatul Greco-Catolic Gherla, Universitatea Babes-Bolyai și Facultatea de Istorie și Filozofie din Cluj-Napoca, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte din România.
În cadrul simpozionului din Gherla a fost lansată Expoziția documentară "Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței", realizată sub coordonarea Preasfinției Sale Florentin, cuprinzând referințe biografice, opinii ale unor personalități și imagini reprezentative, din și despre viața Cardinalului Iuliu Hossu. Prin acest simpozion și la fel prin materialele documentare expuse, despre viața și personalitatea Cardinalului Iuliu Hossu, Episcopul de Cluj-Gherla a dorit să împlinească dorința testamentară a înaintașului său, care scria în caietele memoriilor: "Preasfințite Frate, care din mila Domnului vei ajunge în Scaunul Episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla… tălmăcește cuvintele dragostei sufletului meu… scumpilor frați preoți și preaiubiților fii credincioși" (Iuliu Hossu).
Conferințele au avut loc în Cinematograful "Pacea" din oraș și s-au bucurat de o largă audiență. În deschidere a fost prezent, alături de oficialități locale și centrale, Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, care a spus câteva cuvinte despre acest moment și despre IPS Iuliu Hossu, atrăgând atenția că numele primului Cardinal se leagă nu doar de istoria Bisericii Greco-Catolice, ci și de istoria României. Au conferențiat: Preasfinția Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, prof. univ. dr. George Cipăianu, prof. univ. dr. Ioan Marius Bucur, asist. Univ. dr. Lucian Turcu, dr. Sergiu Soica și av. dr. Ionuț Vida-Simiti. Pr. Gabriel Marincaș paroh la Gherla, a moderat lucrările invitând și prezentând fiecare conferențiar. În cadrul expunerii sale, prof. Cipăianu a "dat cuvântul" Cardinalului Iuliu Hossu, prin audierea, de către întreaga asistență, a vocii marelui Arhiereu, înregistrată pe când se afla în domiciliu forțat la Căldărușani, în care își reamintea momentul citirii Rezoluției Unirii în fața Marii Adunări Naționale din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia. A fost un moment emoționant în care însuși cel comemorat a "intrat în scenă" prin cuvintele rostite "cu glasul scăzut, dar cu neîmbătrânită dragostea de atunci" cum mărturisește.
"Imagine luminoasă în Biserică și în popor, suflet încărcat de bunătate, caracter desăvârșit, Episcopul Iuliu Hossu, viitor Cardinal și apoi Cardinal, preot și prelat eminent animat de dragoste profundă de oameni, a revărsat înțelegere și compasiune asupra semenilor săi, întărit în toate de credința în milostivirea lui Dumnezeu, a dat exemplul unei noblețe depline, neîntinată de ură, invidie, ranchiuna. Îi datorăm și îi oferim un pios și modest omagiu, în această localitate, Gherla, prima reședință episcopatului său în Dieceza de Gherla, apoi Cluj-Gherla, repetând împreună, noi toți, neuitata lui declarație repetată adesea celor care doreau să îl ademenească la apostazie: «credința noastră este viața noastră»" – a încheiat prof. Cipăianu portretul spiritual al marelui Arhiereu român, mărturisitor al credinței.
În semn de rememorare a semnificației momentului și ca recunoștință pentru sprijinul acordat cu ocazia Simpozionului omagial, Preasfinția Sa Florentin a acordat diploma și medalia "Iuliu Hossu" câtorva dintre personalitățile prezente, în primul rând conferențiarilor, dar și secretarului de stat Victor Opaschi, primarului Ioan Neselean al mun. Gherla și directorului Florin Estefan al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Aceleași însemne au fost oferite și organizatorilor: pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. dr. Claudiu Tuțu din Cluj și pr. Gabriel Marian Marincaș, paroh în Gherla. În textul diplomelor Preasfinția Sa a notat: "La centenarul episcopatului eminentului Arhiereu al Gherlei, mărturisitor al credinței și cel dintâi Cardinal al românilor, fie ca modelul vieții sale să constituie pentru noi un ideal de urmat spre mântuirea sufletelor și înflorirea Bisericii!" Acțiunea s-a înscris și în cadrul Conferințelor Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, ciclu de sesiuni tematice aflat la a II-a ediție.
Personalitatea complexă și luminoasă, întemeiată pe piatra credinței, a Eminentului Cardinal Iuliu Hossu a fost și va fi evocată prin noi manifestări și acțiuni, pentru a-i păstra memoria vie, în semn de omagiu și recunoștință pentru sacrificiul vieții sale – adevărată piatră de temelie a Bisericii din contemporaneitate și, nu în ultimul rând, cu scopul de a oferi tinerelor generații un model de cunoscut și urmat, cu atât mai mult cu cât în anul 2017 se împlinesc 100 de ani de la numirea, prin decret imperial, confirmarea de către Papa Benedict al XV-lea, consacrarea întru episcopat și instalarea Episcopului Iuliu Hossu pe tronul arhieresc al Gherlei, în Anul Domnului 1917.
Album foto: aici.