Serbare de hram la Cormaia – pelerinaj în căutarea prezenței continue a lui Dumnezeu în suflete

Publicat pe: 28 august 2017|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 28 august 2017, în jur de 800 de credincioși din mai multe protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla au luat parte la pelerinajul la Cormaia, localitate situată în vecinătatea orașului Sângeorz-Băi. A devenit o tradiție acest pelerinaj care este organizat anual, deja de peste 10 ani, de pr. protopop Nicolae Jarda și Protopopiatul Rodna. Deși prilejul sărbătorii de la Cormaia este celebrarea hramului bisericii Sf. Ioan Botezătorul, acest luminos pelerinaj este parte a șirului de pelerinaje aflate sub protecția și spre cinstirea celei pline de har, Maica lui Dumnezeu și a oamenilor, Preasfânta Fecioară Maria, însoțitoarea fidelă a tuturor pelerinilor pe acest pământ.

Asemenea bobițelor din șiragul rozariului se înșiră de-a lungul anului liturgic pelerinajele organizate în Eparhia de Cluj-Gherla la diferite sărbători de hram; ele reunesc glasurile de rugăciune ale credincioșilor într-un singur glas și, fiecare, împreună cu ceilalți și mai ales cu Preasfânta Fecioară Maria, se îndreaptă, pas cu pas, spre "izvorul și culmea vieții creștine", Euharistia, aducerea de mulțumire Domnului, întâlnirea cu Isus Cristos prin Împărtășanie și la Liturghie.

imagine

Și de această dată, de la orele dimineții, Episcopul eparhial, preoți, persoane consacrate, credincioși, au pornit în procesiune, în cântec și rugăciune, de la biserica Sf. Gheorghe din Sângeorz-Băi și au mers timp de o oră pe șoseaua ce străbate ținutul muntos de o deosebită frumusețe, până pe colina pe care străjuiește micuța biserică greco-catolică din Cormaia, unde, în lumina zilei însorite, cu adevărat "pe un picior de plai", a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei greco-catolice din Sângeorz-Băi, dirijat de sora Dominica din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD).

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, pe baza textului evanghelic al "tânărului bogat" (Matei 19,16-26). Acest tânăr, a spus Ierarhul clujean, "are impresia că respectând legile lui Dumnezeu, ca pe o performanță spirituală, își va dobândi mântuirea, sau, altfel spus, nu mai are nevoie de Dumnezeu pentru că și-o dobândește singur. Iubiți credincioși, noi trebuie să știm că mântuirea ne vine numai de la Dumnezeu. Nu este posibil la oameni nici să se mântuiască, nici să mântuiască pe alții. Aceasta a făcut-o Dumnezeu, sus, pe Cruce, când ne-a îmbrățișat pe toți în veșmântul Iubirii Sale, care a șters toate păcatele noastre. A îmbrăcat El haina păcatelor pentru fiecare dintre noi – aceea este mântuirea."

"Ceea ce noi putem face nu este, deci, să câștigăm, ci să nu pierdem: dacă nu putem să ne dobândim singuri mântuirea, nu ne putem auto-mântui, cu siguranță putem pierde mântuirea prin păcatele noastre. De aceea, Evanghelia de astăzi cere mai mult, cere să răspundem acelei Iubiri care se revarsă asupra noastră de la înălțimea Crucii, să-i răspundem cu iubire, bine-știind că darul mântuirii este gratuit pentru toți și pentru fiecare. Nu-l putem nici cumpăra, nu-l putem nici vinde, îl putem doar pierde. Pentru acest tânăr, putem spune că Dumnezeu nu există, el consideră că legea îi asigură mântuirea. El cunoaște bine legea, dar nu-l cunoaște pe Legislator."

"Dacă în viața noastră socială putem trăi legea pentru binele comun, pentru a respecta dreptul celorlalți, pentru a primi ceea ce ni se cuvine, uneori chiar fără a-l cunoaște pe legislator, în viața spirituală acest lucru nu este posibil. Noi respectăm poruncile pentru Acela care le-a poruncit. Nu pentru cuvântul scris – noi nu suntem o religie a legii, suntem o religie a iubirii lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Iubire și cel care trăiește în Dumnezeu trăiește în iubirea lui Dumnezeu. Fără iubirea lui Dumnezeu nu putem practica corect poruncile divine – Decalogul, cel care stă la baza vieții creștine, dacă nu o facem pentru Dumnezeu, pentru lauda Numelui Său."

"Rostul nostru pe pământ este acela de a-l lăuda, de a-l adora, de a-i sluji lui Dumnezeu și astfel a ne dobândi mântuirea. Dumnezeu ne-a chemat la mai mult decât viața de aici, de pe pământ, ne-a chemat să trăim o veșnicie alături de El, în iubirea Lui, la Liturghia cea fără de sfârșit, în veșnicia cerească". În concluzie, în lumina mesajului Evangheliei duminicii, Preasfinția Sa a invitat: "să avem curajul desăvârșirii – să trăim prezența lui Cristos în fiecare moment în viața noastră!"

imagine

După celebrare, pr. Nicolae Jarda a mulțumit Episcopului eparhial pentru susținere și prezență, oferind Preasfinției Sale, din partea parohiei Cormaia, o icoană cu Maica Domnului. Frumusețea și încărcătura spirituală a pelerinajului a fost exprimată în cuvântul de mulțumire adresat de părintele protopop tuturor pelerinilor: "După un an de zile ne reîntâlnim, am mai îmbătrânit cu un an, dar Dumnezeu este mereu tânăr și tinerețea veșnică a lui Dumnezeu s-a așternut peste sufletele noastre. Am venit la Cormaia să ne privim în ochi unii pe alții și să descoperim chipul lui Cristos pe fața celuilalt."

"Am venit la Cormaia ca, prin harul Sfintei Liturghii și al cuvântului de învățătură al Preasfințitului Florentin, să se ia vălul de necredință de pe sufletele noastre, văl pe care lumea ni-l pune zilnic. Am venit la Cormaia ca la un izvor de munte să ne alimentăm sufletele cu lumina necreată a harului dumnezeiesc. La lumina Sfintei Liturghii și a cuvântului de învățătură, dorim să refacem cât se poate atmosfera Raiului pierdută de primii oameni, să spunem și noi, cu Petru, Iacob și Ioan, care erau pe Tabor: ‘Ce bine este nouă aici’".

imagine

Pr. Jarda a mulțumit în mod deosebit surorilor CMD pentru tot ceea ce fac în parohia din Sângeorz-Băi, pentru numeroasele activități cu copiii și tinerii pe care le susțin. O prezență numeroasă au avut copiii și tinerii din ASTRU, reuniți la Sângeorz-Băi într-un campus de două zile, unul din cele 20 de campusuri pe care președintele ASTRU Cluj, Mihai Moruțan, a menționat că le-au avut, în diferite parohii și protopopiate, de-a lungul întregii veri. Între pelerini s-au aflat zeci de preoți veniți împreună cu credincioși – au fost amintiți pr. protopop Ioan Frișan și credincioșii de la Bistrița, pr. protopop Alexandru Hruban și credincioșii de la Gherla, pr. protopop Marius Mureșan și credincioși din Protopopiatul Someș, preotul și credincioșii din parohia Nicula, preoți și credincioși din Telciu, Runcu Salvei, Salva, Năsăud, Feldru, Feldru-Valea Secerului, Leșu, Maieru, Rodna, Șanț, din parohia Ilva-Mare – Recele.

Au participat, de asemenea, pr. protoegumen Laurian Daboc cu călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), surori OSBM, surori CMD, membre ale Reuniunii Mariane. Între oficialități s-a aflat și primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău. Oaspete din Eparhia de Maramureș a fost pr. protopop Vasile Iusco din Sighetu Marmației. Mulțumiri pentru înălțătoarele momente au fost adresate celor prezenți și de către PS Florentin, care a dorit să ofere, în semn de apreciere, Diploma "Iuliu Hossu" familiei Jarda Maxim și Lucreția, care au donat locul pentru biserică, precum și Consiliului Parohial din Cormaia care s-a preocupat de organizarea pelerinajului, pregătind, împreună cu parohia din Sângeorz-Băi, și o generoasă agapă pentru toți pelerinii.

imagine