Întărire în credință și comuniune – vizite pastorale în parohii ale Protopopiatului Rodna

publicat la 1 septembrie 2017 în Ştiri

În perioada 27-29 august 2017, fiind prezent în Protopopiatul Rodna cu ocazia pelerinajului anual la Cormaia și a sfințirii bisericii parohiale din Sângeorz-Băi, păstorită de protopopul de Rodna, pr. Nicolae Jarda, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a făcut și o serie de vizite pastorale în parohiile din acest protopopiat binecuvântat de Dumnezeu, împodobit cu coline înalte, împădurite, ce descoperă ochiului uimit un peisaj de rai și poveste, adevărat imn de preamărire a Domnului prin frumusețea creației Sale.

Pe drumuri de munte pornind, pe urmele Ierarhului numit "al vizitațiilor canonice" de odinioară – IPS Iuliu Hossu -, actualul Ierarh de Cluj-Gherla a pornit duminică, 27 august 2017, conducând mai întâi procesiunea pe jos a sutelor de credincioși de la biserica din Sângeorz la Cormaia. După celebrarea liturgică ce a încununat pelerinajul la Cormaia, la orele după-amiezii, Episcopul eparhial a vizitat comunitatea greco-catolică din localitatea Șanț, păstorită de pr. Augustin Flămând. Preasfinția Sa s-a rugat împreună cu credincioșii de aici, i-a binecuvântat și încurajat în trăirea credinței, vizitând și noua biserică, în curs de finalizare. Recent, într-o frumoasă colaborare, au lucrat la edificarea acestui sfânt locaș, timp de mai multe zile, un grup de tineri din Franța. A fost o experiență de neuitat, atât pentru francezi cât și pentru membri comunității, după cum a mărturisit părintele paroh.

În ziua următoare, 28 august, PS Florentin, însoțit fiind de pr. protopop Jarda și de ipodiaconul Marius Cîmpean, secretar episcopal, a continuat șirul vizitelor pastorale în pitoreștile așezări ale Munților Rodnei, poposind în trei parohii: Runcu Salvei, păstorită de pr. Claudiu Sorășan; Salva, păstorită de pr. Leontin Cioncan, și Năsăud, unde a fost întâmpinat de păstorii comunității de aici, pr. Login Ceuca și pr. Teofil Bembea. Din nou, vizitele au cuprins momente de rugăciune și comuniune, însoțite de dialog, încurajare și binecuvântare din partea Ierarhului pentru preoți și credincioși. Peste 90 de credincioși au asistat cu mult interes, în Runcu Salvei, la o conferință despre icoane susținută de PS Florentin, care a fost însoțită și de proiecție de imagini.

A urmat, în sărbătoarea Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, mult așteptatul moment al resfințirii bisericii Sf. Gheorghe din Sângeorz-Băi. În aceeași după-amiază, de această dată însoțit de pr. Călin Bot, Vicar general eparhial, de alți preoți și protopopi, de studenți teologi, Preasfinția Sa a vizitat alte două parohii, peste tot fiind întâmpinat tradițional, cu pâine și sare, de copii în strai popular, de preoți, autorități locale, credincioși. În biserica din Rodna, sfânt locaș retrocedat Bisericii Greco-Catolice în anul 2004, dar care pare că stă de strajă pe culmile timpului – la înălțimea celor 1000 de ani de când este datat, ca într-o anticameră la poarta veșniciei – s-a oficiat Ora a IX-a canonică.

Adresându-se credincioșilor acestei parohii, PS Florentin le-a spus: "Ne aflăm într-o bisericuță din secolul al XIII-lea care și-a continuat menirea de-a lungul timpului, aceea de a fi a credincioșilor din Rodna din diferite perioade de timp. Mulțumim lui Dumnezeu că după anii ’90, de acest locaș ne leagă mai multe amintiri. Ne bucurăm și pentru faptul că pr. paroh Pavel Vranău continuă tradiția unei familii cu puternice rădăcini sacerdotale în Biserica noastră. Despre tatăl său, pr. Ioan Vranău, ne amintim că, într-o discuție pe care am avut-o referitor la pastorație, ne povestea cum făcea pastorație în parohia Recele, într-o casă particulară în acea vreme: mergea la gară cu bicicleta, se urca cu ea în tren, cobora și continua drumul pe bicicletă. Apoi lega bicicleta de un copac, pornea la deal în timp ce făcea trei Rozarii. Ajungea la parohie, celebra Sfânta Liturghie și cele rânduite, cobora apoi în timp ce făcea un Rozariu. Ajungea la copac, dezlega bicicleta, mergea la tren, urca, se întorcea acasă. Astfel era pastorația în timp de vară și de iarnă, așa era un păstor cu inima la credincioși: nu cunoștea oboseala, făcea sacrificii în duminici și în sărbători și de câte ori era nevoie, mergea peste dealuri fără să se plângă și fără să ceară ajutor."

"Iată pe ce construim astăzi comunitatea noastră, ce zestre avem și pe care trebuie să încercăm să o continuăm, nu neapărat cu o biserică triumfătoare sau strălucitoare ca număr. Cristos a spus: ‘Nu te teme turmă mică!’ La fel, misiunea noastră de astăzi ne invită în primul rând să ne trăim credința, să trăim viața noastră creștină fără compromis, până la sfârșit, indiferent de sacrificiile pe care credința noastră ni le cere, pentru că ‘acolo unde este comoara voastră, acolo va ajunge sufletul vostru’ – dacă ne înălțăm inima și găsim comoară în cer, aceasta este comoara care ne va rămâne… Ne spune Isus: ‘Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă’".

Pr. paroh Pavel Vranău a mulțumit Episcopului eparhial pentru această vizită, după un an de la vizita precedentă. "De la acea vizită, micuța noastră comunitate a rămas mereu cu brațele deschise într-un gest de profundă dragoste, așteptând momentul revederii noastre". Părintele a dorit să ofere o mică amintire Preasfinției Sale, care conținea și "câteva imagini ale Cardinalului de pie memorie Iuliu Hossu, între care cea mai importantă îl reprezintă pe acest mare Ierarh sfințind piatra de temelie a impunătoarei și frumoasei biserici din fața actualei biserici greco-catolice, care, între timp, poate din voia Domnului, a ajuns să fie numită ‘Catedrala Ortodoxiei de pe Valea Someșului’. Iată, pentru mine", a continuat pr. Pavel, "a fost un subiect de meditație: așa cum Isus Cristos, Mântuitorul nostru, a pus piatra de temelie a Bisericii pe Petru, iată, unul dintre cei mai importanți Ierarhi ai noștri a pus piatra de temelie a acestei biserici". Constatând acest fapt fără resentimente, parohul greco-catolic din Rodna a invitat pe cei prezenți la rugăciune pentru unirea tuturor Bisericilor.

A urmat, în aceeași după-amiază, slujba Vecerniei celebrată în biserica din Leșu Ilvei, împreună cu credincioșii păstoriți de pr. Ioan Luțu Dumitru. Și aici Preasfinția Sa s-a adresat credincioșilor, a oferit însemne în amintirea momentului, primind totodată mulțumiri din partea părintelui paroh. La final, fiindcă erau mulți copii în biserică, toți cei mici au fost invitați de către Episcop în fața altarului, unde s-a rugat împreună cu ei Îngerașul, Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu, primind apoi fiecare câte o iconiță și o binecuvântare. Peste tot PS Florentin a lăsat semne de amintire și de apreciere, mai ales Diploma "Iuliu Hossu" credincioșilor care s-au remarcat sprijinind comunitățile vizitate și bisericile parohiale, aceeași diplomă fiind oferită preoților parohi, ca semn de amintire și mulțumire pentru pastorația pe care o împlinesc, împreună cu medalia omagială purtând chipul marelui Ierarh român unit Iuliu Hossu.

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *