Parohia Vultureni – sfințirea noilor icoane și binecuvântarea pietrei de temelie
Una dintre cele mai tinere comunități din Eparhia de Cluj-Gherla – reînființată la 5 martie 2015 – și dintre cele mai vârstnice totodată – înființată la Unirea cu Roma, în 1700 -, Parohia "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din Vultureni, protopopiatul Someș, a primit vizita Ierarhului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie 2017. Preasfinția Sa a răspuns invitației pr. paroh Mihai Navroschi, unul dintre motivele vizitei fiind sfințirea noilor icoane de pe iconostasul din capela în care se desfășoară programul liturgic. Icoanele au fost realizate de dr. Ioan Feneșan din Vultureni, care a zugrăvit icoane și pe multe alte iconostase de pe teritoriul Eparhiei. Al doilea motiv al acestei vizite a fost faptul că în această zi – prima duminică de după sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, a fost sfințită piatra de temelie pentru o nouă biserică.
Dacă Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla din 1947 menționează că, înainte de prigoana comunistă asupra Bisericii Greco-Catolice, loc. Chinteni avea 1172 de credincioși greco-catolici și doar 2 ortodocși, după reactivarea acestei parohii, în 2015, s-a pornit de la 20 de credincioși greco-catolici, dar al căror număr, în cei doi ani de funcționare, a crescut, și micuța capelă amenajată într-o locație pusă la dispoziție de către autorități, a devenit neîncăpătoare. Astfel s-a luat hotărârea construirii unui nou locaș de cult și, cu bucurie, Episcopul eparhial și cei ce îl însoțeau, între care pr. Marius Mureșan, protopop de Someș, și pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții, împreună cu parohul și membrii comunității din Vultureni, având alături și pe primarul comunei, Eugen Mureșan, și membri ai Consiliului local, au urcat în procesiune, în urma crucii, pe un deal de unde se poate admira o frumoasă priveliște a împrejurimilor, unde s-a binecuvântat locul și a fost pusă de către Episcop prima piatră pentru viitoarea biserică. Între participanții la aceste momente s-a aflat și pr. Mihai Todea, membru al comunității din Vultureni, care, timp de 14 ani a fost Vicar general eparhial. Mulți copilași au fost de față la rugăciune, semn al înnoirii și tinereții Bisericii.
Mai înainte de sfințirea pietrei de temelie, s-a celebrat în capelă Ora a IX-a canonică și, după rugăciune, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a spus: "Dacă s-ar pune întrebarea: de ce vă închinați la lemn, de ce vă închinați crucilor de lemn, pentru că este scris în Vechiul Testament «să nu îți faci chip cioplit», răspunsul este: nu ne închinăm la lemn, ci ne închinăm Aceluia care a fost răstignit pe acest lemn, l-a sfințit, a dat valoare acestui lemn, care era un instrument al torturii, un instrument de moarte și care, prin Jertfa lui Hristos, a devenit un instrument al vieții. Noi ne închinăm vieții! Teologia orientală vede în momentul Crucii, ziua de naștere a Bisericii. Dacă ne gândim la tradiția iconografiei din Nicula, o veche tradiție a Bisericii Greco-Catolice, în icoana Răstignirii apare în prim-plan Preasfânta Fecioară Maria, Mama Bisericii, în planul al doilea apare Crucea, dar sub Cruce nu este Ioan și Maria, ci, este o biserică, pentru că înaintașii noștri în credință au înțeles că pe Cruce s-a născut Biserica. Crucea este «Ieslea» Bisericii. Dacă la Betleem s-a născut Hristos într-o iesle, pe Cruce s-a născut Biserica. Pentru că, pe Cruce, în momentul în care a fost străpunsă coasta lui Hristos, a izvorât sânge și apă. Euharistia și Botezul sunt și astăzi stâlpii care dau viață Bisericii. Fără Euharistie și fără Botez nu există Biserică, de aceea, să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru lemnul Crucii pe care îl avem și noi în față azi, în duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci și să îl rugăm să putem privi întotdeauna cu încredere la acest semn, să nu uităm că și noi suntem icoane ale lui Dumnezeu."
Preasfinția Sa a reamintit cuvintele Sfintei Tereza de Calcutta, "«eu sunt un creion în mâna lui Dumnezeu» și dacă acest creion este fidel voinței lui Dumnezeu, atunci chipul lui Dumnezeu va ieși fidel în timpul vieții mele. Pentru fiecare dintre noi este valabilă această frumoasă parabolă simbolică. Fiecare dintre noi, prin Botez, ca și creștini, trebuie să fim câte un creion al lui Dumnezeu, prin care El să poată scrie mesajul Său către oameni – Chipul lui să poată rezulta neștirbit de voința noastră, să ne lăsăm conduși de mâna Sa" – a încheiat Episcopul eparhial. A urmat un timp dedicat recunoștinței și mulțumirii. Mai întâi pr. Mihai a mulțumit lui Dumnezeu "pentru darul bucuriei, al rugăciunii, al comuniunii între noi ca și între cei dintâi apostoli". Au fost aduse apoi mulțumiri tuturor celor ce s-au implicat în viața tinerei comunități. Din partea credincioșilor din Vultureni, pr. Mihai, a urat Preasfințitului Florentin, cu căldură, "La mulți ani!" cu prilejul zilei de naștere, oferindu-i câteva daruri. La rândul său, Ierarhul a oferit pr. Mihai, în semn de apreciere, diploma și crucea "Iuliu Hossu".
Totodată, PS Florentin a decernat câteva diplome "Iuliu Hossu", pentru a-și arăta recunoștința față de persoanele care au ajutat la noul început al parohiei Vultureni – primarul localității, primul curator, consilieri parohiali, precum și câtorva familii devotate Bisericii lui Hristos. O diplomă specială a fost decernată familiei Lungu, pentru activitatea de rezistență din perioada de clandestinitate, tatăl acestei familii fiind închis pentru credința sa timp de 5 ani, după ce a fost chiar legat, pe timp de iarnă, de o cruce la o intersecție încât i-au degerat mâinile… Sunt amintiri care vorbesc despre martiriul Bisericii Greco-Catolice și care trebuie păstrate și onorate, pentru că din acele suferințe se revarsă acum peste poporul lui Dumnezeu același sânge și aceeași apă ce au țâșnit oarecând din pieptul Mântuitorului pe Cruce, și prin care Biserica este renăscută și reînnoită.
Cu recunoștință față de jertfa înaintașilor, dar și a credincioșilor din prezent, cu bucuria acestei sărbători ce va rămâne în istoria comunității, pr. paroh Mihai a arătat direcția de urmat: "suntem o parohie mică, dar cu suflet mare, mergem împreună pe calea credinței și avem aceeași destinație, cea a salvării, a mântuirii".