Sfaturi prietenești de la Papa Francisc

Publicat pe: 27 octombrie 2017|Secțiunea: Ştiri|

O veste bună de la Editura "Viața Creștină" (www.viata-crestina.ro): o nouă carte cu sfaturi practice din partea Papei Francisc pentru o viață mai bună, mai împlinită, mai adevărată – Sfaturi prietenești de la Papa Francisc. Lucrarea, apărută acum câteva luni în Italia, este, de acum, accesibilă și în limba română, iar conținutul ei este de foarte mare actualitate, pentru că, în mijlocul confuziilor lumii de azi, avem nevoie de lumini care să ne călăuzească spre a duce o viață frumoasă și autentic-umană.

Vaticaniștii Andrea Tornielli și Domenico Agasso au reușit să realizeze, prin intermediul acestei cărți, o sinteză extraordinară, selectând dintre multele cuvântări ale Papei Francisc acele îndemnuri care să conteze cel mai mult pentru noi, credincioși creștini ai acestor timpuri. Ajunge să privim cuprinsul cărții ca să înțelegem că îndrumările Papei Francisc sunt foarte variate, astfel încât fiecare dintre noi, indiferent de preocupări, necazuri, realizări și decepții să ne regăsim într-unul dintre aceste sfaturi, pline de savoare și realism uman și creștinesc. Se pleacă de la iubire, se trece prin multele feluri de preocupări – Vai de cel îngâmfat!; Dacă defăimăm suntem ca teroriștii; În Biserică, mereu și oricum; Bogăția și faima? Sunt lucrușoare care trec; Ești creștin? Atunci trebuie să te bucuri; Familia și cele trei formule magice ale sale; Suferința nu e frumoasă. Dar poate avea un sens; În fiecare zi o întâlnire fixă: Evanghelia … – și se ajunge, la final, în fața unui adevăr deseori uitat sau ignorat: Fericirea: toți o caută, dar numai Dumnezeu ne-o poate dărui.

Cheia de înțelegere a cuvintelor Papei Francisc este amintită chiar în introducerea cărții. Este o cheie valabilă, de fapt, pentru înțelegerea întregii personalități a Papei. Când a fost întrebat de jurnaliști, pe vremea când era Arhiepiscop de Buenos Aires, cum s-ar putea defini pe sine însuși, viitorul Papă a răspuns: "Jorge Bergoglio, preot". Slujirea preoțească este cea mai importantă dimensiune din viața Papei Francisc. Grija pentru sufletele credincioșilor, administrarea Sacramentelor, ajutorarea oamenilor, mai ales a celor săraci și marginalizați, rugăciunea cu ei și pentru ei – iată ce a împlinit și continuă să împlinească Papa Francisc. Din această inimă de păstor pleacă îndemnurile cuprinse în cartea de față. Din realismul păstorului care stă în mijlocul turmei, se nasc sfaturi realiste și concrete pentru creștinii care își pierd adesea realismul. Sunt cuvinte ce pleacă din inima iubitoare a Papei, cu nădejdea de a întâlni inimi dornice să se lase cuprinse de focul iubirii de Dumnezeu.

Și, pentru a înțelege încă și mai bine tonalitatea acestei cărți, cu îndemnuri care ne vor surprinde cu adevărat în mod foarte plăcut, vă propun un scurt fragment, ce se regăsește și pe coperta a IV-a a cărții: "Ne temem de bucurie. Mai bine să ne gândim: Da, da, Dumnezeu există, dar e acolo, departe. Isus a înviat, e acolo, departe. Un pic de distanță. Ne temem de apropierea lui Isus, fiindcă asta ne umple de bucurie. Și așa se explică nenumărații creștini cu aspect de înmormântare… Dar Cristos, prin Învierea Sa ne dăruiește bucuria: bucuria de a fi creștini; bucuria de a-l urma îndeaproape; bucuria de a merge pe calea Fericirilor, bucuria de a fi cu El."

pr. Daniel Avram

imagine