Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 18 ianuarie 2018|Secțiunea: Ştiri|

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Eparhia de Cluj-Gherla

"Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere" (Ex 15,6)

Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează, împreună cu întreaga lume creștină, în intervalul 18-25 ianuarie 2018, "Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor". Tema Octavei din acest an este: "Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere" (Ex 15,6).

imagine

În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințat unui grup dintr-o țară diferită. În 2018, textele de referință au fost propuse de către comunitățile creștine din Caraibe. Broșura a fost apoi redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Tradiţia Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a început la începutul sec. al XX-lea, fiind iniţiată de Paul Wattson, un pastor anglican din America, dar unitatea creştină a fost un ideal şi o chemare de la 1700 şi chiar mai înainte.

Rugăciune pentru unitate s-a făcut în Biserici și continuă să fie propusă de cei care înțeleg și ascultă dorința lui Isus, rostită în rugăciunea pe care a înălțat-o Tatălui Ceresc pentru ucenicii Său – "pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt" (Io 17,9) – mai înainte de a fi vândut de Iuda, de a pătimi și a muri pe Cruce pentru mântuirea tuturor. În rugăciunea Sa, Isus a spus: "Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi." (Io 17,11), și, continuând, a rostit apoi cuvinte ce străbat de atunci veacurile cuprinzând în ele omenirea întreagă: "Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis" (Io 17,20-21).

Unitatea este așadar condiția necesară pentru propovăduirea credinței – cum ar putea lumea să creadă dacă creștinii între ei se dezbină și se contrazic? Pentru unii, ecumenismul este o utopie, pentru alții, o rătăcire, dar cei ce se numesc creștini consideră că Isus, Fiul lui Dumnezeu, este "Calea, Adevărul și Viața" (Io 14,6). Ei caută să trăiască și să împlinească unitatea pentru a urma învățătura Celui pe care îl numesc Învățător și Domn. De aceea, ecumenismul este o datorie, o obligație pentru creștini, nu un act de generozitate față de alte confesiuni. Credincioșii de o confesiune nu merg spre ceilalți, din alte confesiuni, pentru că sunt buni, sau frumoși, sau desăvârșiți, merg spre ei pentru că sunt frați, ca fii ai aceluiași Tată. Este o chemare care rezonează adânc în suflete, poate de aceea rugăciunea împreună a mai multor confesiuni creștine este dorită și căutată, se bucură mereu de o participare numeroasă.

Dovadă că idealul unității creștine este viu în suflete, sunt și bisericile și capelele de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, mereu pline la întâlnirile ecumenice organizate în zilele Octavei de-a lungul anilor. O mare importanță era dată rugăciunii pentru unitate și înainte de perioada regimului comunist, dar și după ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice. În ianuarie 2000, în Catedrala "Schimbarea la Față" erau sute de credincioși în fiecare seară a Octavei, pentru mai multe ore de rugăciune.

imagine

În prezent, întâlniri de rugăciune ecumenică sunt organizate în diferite parohii ale Eparhiei, după o tradiție deja consolidată. În acest an, la Cluj-Napoca se organizează o Seară Ecumenică la nivel eparhial în capela "Sf. Iosif" din Piața Cipariu, cu participarea Episcopului de Cluj-Gherla și a invitaților din alte Biserici și confesiuni, marți, 23 ianuarie, de la ora 18.00. La aceeași dată și de la aceeași oră, se va desfășura rugăciune ecumenică și în parohia Făget – Cluj, în comuniune cu o parohie din Toulouse, Franța. Seri ecumenice de rugăciune se vor desfășura și la Bistrița, dar și în alte parohii. Mai mult, preoții și credincioșii greco-catolici, sunt chemați să aibă ca primă intenție în rugăciunea lor zilnică, unitatea creștinilor. În biserici, după oficiile liturgice zilnice, se va face rugăciunea prevăzută pentru fiecare zi a Octavei, de către creștinii din Caraibe.

Exprimându-și comuniunea de rugăciune pentru unitate și pace, în anul Centenarului unității, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a binecuvântat începutul noii Octave de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, cu încredințarea: "Ne alăturăm în rugăciune creștinilor din Caraibe, precum și tuturor creștinilor care în aceste zile celebrează dezideratul exprimat în rugăciune de către însuși Mântuitorul nostru Isus Hristos apostolilor Săi, înainte de eliberarea definitivă a neamului omenesc din robia păcatului: «Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una …» (In 17,21)".

Viorica Sabo, redactor
biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla

Contact:
pr. cons. Daniel Avram, purtător de cuvânt: tel. 0729884889