Hramul Mănăstirii Buna Vestire din Gherla – Sărbătoare a rugăciunii și bucuriei în Biserică

Publicat pe: 27 martie 2018|Secțiunea: Ştiri|

Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) au sărbătorit, în seara de sâmbătă, 24 martie 2018, hramul Mănăstirii "Buna Vestire", din Gherla. Cu acest prilej, comunitatea OSBM din Gherla l-a avut ca invitat pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

Programul s-a desfășurat în capela mănăstirii și a început prin rugăciunea Acatistului Maicii Domnului, continuând apoi cu Vecernia și Sfânta Liturghie arhierească, în prezența Surorilor OSBM din mai multe comunități ale Provinciei "Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria", cu Maica Marcela – Emilia Runcan, Superioara provincială și a călugărilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, cu pr. Laurian Daboc, Superior provincial. Au fost de față mai mulți preoți, amintim pe pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Edmund Dujardi, capelan al mănăstirii, pr. consilier Ioan Pop, capelan OSBM la Cluj, pr. Florin Isac din Cluj-Napoca, ceremonier, pr. Gabriel Marincaș, paroh în Gherla, alți preoți din protopopiatul Gherla. Au participat, în număr mare și credincioși laici.

imagine

"Ne aflăm aici, la Mănăstirea Buneivestiri a Maicii Domnului, la o celebrarea de bucurie care este o «bună vestire» pentru Biserica noastră, la Gherla, o oază de rugăciune, de lumină, de caritate, pe care contăm în Eparhia noastră", a început PS Florentin cuvântul de învățătură, continuând: "Cu bucurie am venit să onorăm această sărbătoare a hramului, la celebrarea Sărbătorii Bunei Vestiri a Arhanghelului Gabriel la Preasfânta Fecioară Maria". Au fost apoi explicate frumoasele invocații adresate Preasfintei Fecioare Maria: "Dumnezeu a ales-o pe Maria, a pregătit-o, i-a pregătit și acel locaș în care El însuși urma să vină. De aceea, imnografia este foarte frumoasă în aceste zile. De exemplu, un stih de la Vecernie împreunează toate valențele simbolice pe care Maria le are:

«Bucură-te, pământ nesemănat» – Maria este aceea care, chiar dacă plăsmuită și ea din pământ, nu a primit sămânță pământească de om, ci a primit chiar cuvântul lui Dumnezeu. «Bucură-te, rug nears» – ne amintim de Cartea Exodului, la cap. al III-lea, în care Moise vede rugul arzând, dar care nu se consumă. Acel rug este, în mod simbolic, spun Părinții Bisericii, Preasfânta Fecioară Maria, aceea care a primit în trupul ei pe Fiul lui Dumnezeu, Soarele dreptății, Focul arzând, dar nu a fost consumată de acest foc. «Bucură-te adânc cu anevoie de privit» – aici se face referire la misterul care se întâmplă în sânul Preasfintei Fecioare Maria. Este un mister atât de profund, pentru că el ne conduce la rădăcinile mântuirii noastre.

imagine

«Bucură-te punte, care duci către ceruri și scară înaltă până la cer» – Maria, într-adevăr, este punte între cer și pământ, pe care Dumnezeu a putut coborî și, prin care, și noi dobândim mântuirea, putem urca spre cer. Este scara pe care a văzut-o Iacob în visul său. «Bucură-te, Potirul dumnezeiesc al Manei» – Preasfânta Fecioară Maria este asemănată cu un potir care conține Sfânta Euharistie – zicem noi astăzi -, sau mana hrănitoare pe care au primit-o iudeii, poporul lui Israel, în deșert. Și, în fața blestemului morții, al răului, care a intrat prin păcatul pe care l-au făcut cei care au gustat din fructul oprit, Preasfânta Fecioară este invocată: «Bucură-te, chemarea lui Adam» – pentru că, prin această veste bună pe care Maria o primește, întregul neam omenesc, începând de la Adam, este chemat din nou la viață, este chemat să părăsească mormântul, moartea, și să vină la viață. «Domnul este cu tine» – este formula pe care o utilizează Arhanghelul.

Iată cat de frumos o evocă Biserica și am dat doar câteva dintre multele exemple. Și, dintre toate, poate cea mai frumoasă denumire este aceea de «Maică a Vieții» – cea care a dat viață Vieții." Nu întâmplător, a menționat Ierarhul, sărbătoarea Bunei Vestiri este aleasă și pentru a apăra viața, până în zilele noastre. Au fost rostite apoi câteva cuvinte despre Marșul Vieții, manifestarea pro-life care se organizează și în mai multe localități din Eparhia de Cluj-Gherla, în comuniune cu sute de orașe din toată țara, pentru a transmite lumii un mesaj, acela că, viața este sfântă.

Programul a fost încheiat seara târziu, prin cuvinte de mulțumire, PS Florentin a mulțumit Maicii Marcela pentru invitația de a participa la această bucurie a Bisericii. Preasfinția Sa a dorit să lase Surorilor "un semn a trecerii noastre pe aici și al bucuriei sărbătorii", o icoană a Preasfintei Fecioare Maria «mai cuprinzătoare decât cerurile». Maica Marcela a oferit de asemenea Preasfinției Sale un dar, după care sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă.

imagine