Promoția 2018 de studenți ai FTGC, Dep. Cluj-Napoca, la festivitatea de absolvire

Publicat pe: 9 iunie 2018|Secțiunea: Ştiri|

Vineri, 8 iunie 2018, Catedrala în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, a găzduit Festivitatea de absolvire a Promoției 2018 de studenți ai Facultății de Teologie Greco-Catolică (FTGC), Departamentul Cluj-Napoca, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care a început prin celebrarea Sfintei Liturghii în capela "Sf. Iosif", de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu mai mulți preoți.

A urmat cursul festiv, în sala alăturată – Aula "Card. Iuliu Hossu", întâlnire de bun-rămas, de bilanț și nou început, cu încredere în harul și călăuzirea lui Dumnezeu. Întâiul cuvânt de felicitare l-a adresat absolvenților pr. prof. dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, care le-a transmis și binecuvântarea Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, PF Lucian Cardinal Mureșan. Mesaje de suflet, îndrumare și încurajare, au rostit în continuare cei care i-au învățat și călăuzit pe studenți pe drumul formării umane, spirituale și intelectuale: pr. lect. univ. dr. Marius Furtună, decanul Departamentului Cluj al FTGC, rector al Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" a pus accentul pe participarea la viața Bisericii, pentru că "toată informația învățată la cursuri nu are valoare dacă ea nu devine o realitate trăită". Părintele i-a îndemnat să fie "membri deplini ai Bisericii", să rămână "nu doar participanți, ci prezenți în viața Bisericii în primul rând din punct de vedere spiritual".

Ierarhul Eparhiei de Cluj-Gherla a rostit câteva idei despre efectele benefice produse de "îngemănarea dintre amvon și catedră, care are rădăcină foarte profundă în istoria Bisericii și a națiunii noastre, și prin care au rezultat Școlile Blajului la 1754 și apoi Școala Ardeleană cu cele trei generații în timp, având ca rezultat formarea unei elite la nivel intelectual, cultural și cu o puternică conștiință națională". Preasfinția Sa și-a exprimat convingerea cu privire la rolul major pe care educația teologică l-a avut și îl poate avea în continuare în societate. Pentru a sublinia acest aspect, a amintit cuvintele Cardinalului Iuliu Hossu: "Dacă nu era Unirea de la 1700, nu era nici Adunarea de la Blaj din 3-15 mai, 1848 și nu era nici Unirea de la 1 Decembrie 1918". În plus, credincioșii – cei care se hrănesc cu Sfânta Euharistie, sunt chemați la a deveni Trup al lui Hristos și, totodată, să devină "mai mult Biserică, cu cele trei note: unitate, sfințenie și apostolicitate". Preasfinția Sa a dorit succes absolvenților, urându-le ca Bunul Dumnezeu să le fie aproape cu harul Său în misiunea pe care o vor desfășura pentru a duce înainte faptele credinței.

A urmat un moment menit "să încânte inimile și mințile", să îi poarte de cei prezenți "prin armonii muzicale și teologia Sfinților Părinți", cum frumos a prezentat-o, pr. Sabin Brudașca, student al promoției 2018, pe sr. Cecilia Flueraș CMD, lector, doctor, titulară a cursului de Patrologie și îndrumătoare a Corului studenților seminariști, care a propus câteva puncte de reflecție despre prezența și rolul muzicii în viața omului și în Creație, despre puterea muzicii de a-l apropia pe om de Dumnezeu, "constituind, ea însăși, un limbaj teologic". În momentele următoare, în numele absolvenților, Șefa de promoție a exprimat recunoștință și mulțumire față de profesori și îndrumători. Au fost rostite cuvinte încărcate de nostalgia și bucuria anilor de studii, conștientizând importanța prezentului și exprimând speranță, încredere, curaj, cu privirea îndreptată spre viitor. Câte o floare a fost oferită, în semn de mulțumire, fiecărui îndrumător și părinte spiritual din timpul anilor de formare. S-a făcut și predarea cheii către studenții care vor absolvi în anul următor.

În contextul Centenarului Unirii, a anului omagial dedicat Arhiereului Iuliu Hossu, PS Florentin a dorit cu această ocazie festivă să își arate recunoștința față de dascălii care, în ultimii ani, în cadrul departamentului clujean al Facultății de Teologie Greco-Catolică, au dus mai departe linia învățământului universitar, decernându-le, fiecăruia în parte, diploma și medalia "Iuliu Hossu" și oferind, totodată, tuturor celor prezenți, ca ideal de urmat, modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici