A continuat la Bistrița omagierea Cardinalului Iuliu Hossu

Publicat pe: 19 noiembrie 2018|Secțiunea: Ştiri|

A continuat la Bistrița omagierea Cardinalului Iuliu Hossu în anul Centenar al Marii Uniri

Manifestările cu prilejul Anului Centenar al Unirii și anului dedicat memoriei Cardinalului Iuliu Hossu de la Bistrița au continuat duminică, 18 noiembrie 2018. Programul omagial început prin binecuvântarea, de către Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a unei frumoase statui a Cardinalului Iuliu Hossu, s-a derulat pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică 17-18 nov. 2018.

Momentul central a fost Sfânta Liturghie duminicală, celebrată în biserica protopopială "Buna Vestire", în prezența unui mare număr de credincioși, de către Preasfinția Sa Florentin, alături de care au concelebrat: pr. Călin Bot – Vicar general, pr. Marius Cerghizan – vicar cu preoții, pr. Claudu Tuțu – consultor cultural, pr. Florin Isac – ceremonier, pr. protopop Ioan Frișan și preoții din Protopopiatul Bistrița, precum și preoți din alte protopopiate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul "Spiritus Sanctus" al bisericii, dirijat de Florica Sfechiș. Invitați speciali la programul omagial au fost nepotul direct, Iuliu Hossu, și membrii familiei Cardinalului Iuliu Hossu. Au participat, de asemenea, membri ai celorlalte confesiuni creștine – amintim pe pr. Johann Dieter Krauss de la Biserica Evanghelică CA și reprezentanți ai oficialităților locale și centrale, între care: Ovidiu-Teodor Crețu, primarul mun. Bistrița, ministru secretar de stat Alexandru Pugna, senator Ioan Simionca, Ioan Țintean, vicepreședintele Consiliului Județean, prof. dr. Dorel Cosma director al Palatului Culturii din Bistrița, Ioan Turc, ș.a.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin a vorbit despre libertatea spirituală prin detașarea de cele materiale – pornind de la fragmentul evanghelic cu "bogatul căruia i-a rodit țarina" (Lc 12, 16-21). A oferit ca exemplu, "modul de gândire al acelora care s-au jertfit cu totul pentru Hristos, al acelora care au știut să se detașeze de bunuri, funcție, averi, plăceri, pentru ce? Pentru a păstra legătura cu Dumnezeu, pentru a rămâne fideli angajamentelor luate în fața lui Dumnezeu. Aceștia au putut să trăiască cu adevărat liber în această lume și apoi cu bucurie în lumea cealaltă. Sigur, ne gândim aici în primul rând la marea personalitate a Bisericii noastre, care ne-a dat o sumedenie de lecții spirituale care încă trebuie citite și aprofundate, din cartea Memoriilor sale, din Scrisorile sale pastorale, din corespondența sa – și ne propunem să recuperăm aceste documente în cadrul unei frumoase Asociații care poartă numele ‘Cardinalului Iuliu Hossu’ și vă invit să ne ajutați în acest demers, să putem recupera aceste perle ale vieții spirituale."

Preasfinția Sa a subliniat: "Episcopul Iuliu Hossu și-a păstrat libertatea spirituală chiar înlănțuit fiind și începând de ieri, prin binecuvântarea statuii sale, binecuvântează cu mâna dreaptă orașul Bistrița și întreaga noastră Eparhie și întreaga noastră «țară scumpă», cum o numea. Privind spre acest model, să învățăm și noi să ne îmbogățim în Dumnezeu, acum, în timpul vieții noastre, pentru a ne putea dobândi viață veșnică". Preasfinția Sa a subliniat: "idealul pe care Arhiereul Iuliu Hossu l-a avut în închisoare nu a fost libertatea proprie ci libertatea Bisericii sale". Împreună cu ceilalți Episcopi – cu cei care au supraviețuit închisorilor comuniste – "au ieșit liberi din închisoare cu doctrina împăcării pe buze, nu a răzbunării, pentru că au trăit liberi și acolo în închisoare".

În continuarea Sf. Liturghii, PS Florentin a prezentat credincioșilor Expoziția foto-documentară "Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței", ale cărei roll-up-uri – conținând imagini de arhivă din viața Episcopului Iuliu Hossu -, au împodobit Sf. Altar în timpul Liturghiei. După celebrare s-au decernat semne de mulțumire, diplome și medalii omagiale, apoi a fost binecuvântat Muzeul parohial "Iuliu Hossu", în care deja s-au expus: o colecție de documente, cărți vechi, obiecte care au aparținut Arhiereului Hossu, exponate care vorbesc despre istoria eparhiei pe care a păstorit-o între 1917-1948 și apoi, prin rugăciune, din detenție, până la moarte (în 28 mai 1970): Eparhia de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla.

Pr. Ioan Frișan a mulțumit în încheiere autorităților care l-au sprijinit semnificativ la realizarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu și în organizarea întregii manifestări, mulțumind și pentru buna colaborare din ultimii ani. Pr. protopop a menționat că fondurile necesare statuii Cardinalului au fost obținute prin donații de la credincioși – care uneori au oferit "bănuțul văduvei", și, în mare parte prin colaborarea cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Mun. Bistrița, Asociația Culturală "Andrei Mureșanu" din Bistrița. O mulțumire specială din partea credincioșilor bistrițeni a fost adresată Preasfinției Sale Florentin, căruia i s-a oferit și un frumos cadou cu o icoană a Preasfintei Fecioare Maria.

În fața statuii nou inaugurată s-au făcut apoi câteva imagini de grup, pentru a păstra vie amintirea acestor zile de reînnoire a credinței și a legăturii cu trecutul istoric în care Biserica Greco-Catolică de astăzi își are și își redescoperă, mereu mai mult, rădăcinile.

imagine

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici