Omagierea Cardinalului Hossu la Gherla, primul său sediu episcopal

Publicat pe: 26 noiembrie 2018|Secțiunea: Ştiri|

Binecuvântarea bustului Cardinalului Iuliu Hossu
și Simpozion omagial în primul său sediu episcopal, orașul Gherla

Duminică, 25 nov. 2018, șirul manifestărilor omagiale dedicate Cardinalului Iuliu Hossu, artizan al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, au continuat în Protopopiatul Gherla unde a fost dezvelit și binecuvântat și un frumos bust al marelui Arhiereu.

După primirea, la biserica protopopială din Gherla, a Episcopului actual de Cluj-Gherla, PS Florentin, de către copiii în strai popular, de pr. protopop Alexandru Hruban și preoții protopopiatului și mulți alți preoți, persoane consacrate, oficialități și sute de credincioși, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei "Sf. Iosif". Biserica nouă și foarte încăpătoare a fost plină în această zi, în care Episcopul Iuliu Hossu, locuitor al Gherlei între 1917-1930, personalitate mult-iubită de gherleni, care a lăsat și aici o bogată moștenire spirituală, la fel ca prin toate locurile prin care a trecut, a revenit în sufletele locuitorilor din Gherla și împrejurimi, și, prin bustul binecuvântat, va rămâne mereu în mijlocul lor, din această zi în care și toamna târzie a făcut un pas în urmă, lăsând loc cerului luminos și razelor de soare.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin a vorbit gherlenilor de luminoasa personalitate a Episcopului Iuliu Hossu, ca Episcop de Gherla, apoi de Cluj-Gherla, despre perioada detenției sale, împreună cu ceilalți Episcopi greco-catolici la Sighet și apoi în domiciliu obligatoriu, până la ridicarea sa la treapta cardinalatului – cel dintâi purpurat al neamului românesc. Preasfinția Sa a reamintit cuvintele pe care Episcopul Iuliu Hossu le repeta de câte ori i se propunea să își lepede credința: "Credința noastră este viața noastră!"

S-a precizat și faptul că Eparhia de Cluj-Gherla aniversează 165 de ani de la înființare: "Prin Bula Pontificală Ad Apostolicam Sedem, promulgată la 26 noiembrie Anul Domnului 1853, Gherla devenea întâiul sediu al Eparhiei noastre de astăzi. Prin acest sediu s-au perindat apoi, din voia Bunului Dumnezeu, Episcopii: Ep. Ioan Alexi, Ep. Ioan Vancea de Buteasa, Ep. Mihail Pavel, Ep. Ioan Sabo – cel mai longeviv episcop în acest scaun, timp de 32 de ani, apoi Episcopul Vasile Hossu. Pe acest tron a fost numit, în final, tânărul Episcop Iuliu Hossu, care, la numai 32 de ani primea hirotonirea episcopală, la 4 decembrie 1917, în Catedrala Blajului, prin mâinile Mitropolitului de atunci, Episcopul Victor Mihaly de Apșa, mai târziu fiind instalat în Catedrala din Gherla – ridicată de Episcopul Ioan Sabo și devenită co-Catedrală în 1930, la mutarea sediului eparhial la Cluj, sfânt locaș încă neretrocedat".

Preasfinția Sa și-a exprimat speranța că va veni ceasul reîncredințării proprietarilor de drept a bisericii co-Catedrale, care a ocupat loc central în istoria Eparhiei de Gherla și în care își dorm somnul de veci doi dintre marii Arhierei ai Eparhiei de Gherla, ctitorul – Ep. Ioan Sabo și Ep. Vasile Hossu, unchiul Cardinalului Iuliu Hossu. După celebrarea liturgică a urmat dezvelirea și binecuvântarea bustului Cardinalului Iuliu Hossu, monument realizat de artistul Vlad Prună și amplasat lângă biserica protopopială. Au onorat personalitatea marelui Arhiereu acordurile solemne ale Fanfarei mun. Gherla.

Atât la Sf. Liturghie, cât și la ceremonia de sfințire a monumentului, au participat primarul mun. Gherla și autorități locale – buni colaboratori care s-au implicat efectiv și în organizarea întregii manifestări, împreună cu Protopopiatul Gherla și Episcopia de Cluj-Gherla, prin pr. dr. Claudiu Tuțu. La ceremonia de binecuvântare a fost comemorat și donatorul acestui bust al Cardinalului Iuliu Hossu, Traian Gheorghe Dascăl (21 nov. 1938 – 18 nov. 2018), membru al ASTREI, iubitor și promotor de cultură și spiritualitate.

A urmat, de la ora 15.00, în sala Cinematografului municipal "Pacea" de pe str. Ștefan cel Mare f.n., Simpozionul cu tema: "Episcopul Iuliu Hossu și Marea Unire de la 1 decembrie 1918". În fața unei numeroase asistențe, au conferențiat: prof. dr. Ion Buzași, prof. Ioan Câmpean, drd. Claudiu Pădurean, jurnalist și PS Florentin Crihălmeanu. Și de această dată, Episcopul de Cluj-Gherla a oferit semne de apreciere și recunoștință conferențiarilor (celor care nu au primit încă) și în cadrul celebrării liturgice unor buni credincioși, diploma și medalia omagială Iuliu Hossu.

În sala simpozionului au fost expuse, și la Gherla ca la Cluj-Napoca și în alte localități unde s-au organizat comemorări, roll-up-urile Expoziției foto-documentare itinerante "Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței", cu imaginile de arhivă – adevărate ferestre spre alt timp, prin care participanții au vizionat crâmpeie din viața Arhiereului Iuliu Hossu.

imagine

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici și aici