Hram, binecuvântare de clopot și vizită pastorală în Florești
Hram, binecuvântare de clopot în amintirea Episcopului Iuliu Hossu
și vizită pastorală în parohia "Sf. Nicolae" – Florești, Protopopiatul Cluj II
Duminică, 9 decembrie 2018, sub semnul Anului Centenar al Unirii și a anului omagial Iuliu Hossu, a fost celebrat la Florești hramul bisericii "Sf. Nicolae", păstorită de pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, alături de care se află vicarul parohial pr. Florin Pop. Cu acest prilej, în curtea bisericii parohiale din Florești a fost dezvelit cel de-al șaselea monument binecuvântat de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, în acest an omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu.
În prezent există 9 monumente pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla dedicate Cardinalului Iuliu Hossu, busturi, statui și acum, la acestea s-a adăugat un clopot în parohia Florești. Este vorba despre un clopot vechi, binecuvântat acum în jur de 100 de ani de către Episcopul Iuliu Hossu și care a fost restaurat și așezat în loc de cinste, de unde glasul său – "glas de clopot cunoscut" -, să fie totodată glasul care să amintească mereu de vocea marelui Arhiereu vestitor al Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Tot de Episcopul Iuliu Hossu amintește, la parohia "Sf. Nicolae" din Florești și frumosul iconostas al bisericii, realizat după modelul iconostasului bisericii de zid a Mănăstirii din Nicula. Astfel, prezența spirituală a Episcopului Iuliu Hossu binecuvântează neîncetat această parohie din inima unei localități care în ultimii ani a devenit cea mai mare comună din țară.
PS Florentin a spus despre acest monument – clopotul sfințit în trecut de Episcopul Hossu -, că "este un element simbolic cu o conotație cu totul specială; este menit să ne anunțe nu doar timpul rugăciunii sau readucerea amintirii lui Dumnezeu, dar, în mod simbolic, acest clopot reprezintă și vocea aceea care a răsunat pe pământ timp de 85 de ani, vocea Cardinalului Iuliu Hossu, martir și mărturisitor pentru credință, vestitorul Unirii." Și a continuat:
"Sunt trei momente semnificative în care acel clopot al conștiinței a răsunat pentru întreaga Biserică și națiune. Mai întâi, pe Câmpul lui Horea lângă Alba Iulia, acolo, la răsăritul soarelui dintre nori, în amiaza zilei de 1 decembrie 1918, când glasul celui mai tânăr Arhiereu, de numai 33 de ani, răsuna limpede pentru cei peste 100.000 de oameni adunați împreună să poată sărbători marele eveniment: «De acum înainte, o singură țară, România, una și în veci nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său». Tânărul Episcop vestea mulțimilor că s-a împlinit nu numai un act democratic, nu numai un act social – național, dar și un act al dreptății divine. Al doilea moment a fost cel în care vorbește deținutul care nu mai are un nume ci este doar un număr, acolo, la pușcărie și el răspunde cu demnitate și fermitate acelora care încearcă să îl invite să se lepede de credință: «nu pot, credința noastră este viața noastră!» – este «clopotul» conștiinței naționale și al credinței de care nu a vrut să se lepede cu orice preț. Iar al treilea moment este momentul final, când, deja, Cardinalul, împurpurat cu purpura martirilor primită prin grația Sf. Scaun Apostolic al Romei, îmbătrânit în ani, dar neîmbătrânit în iubire, își încheia drumul acestei vieți și ne lăsa un testament, spunând: «Lupta mea s-a sfârșit, lupta voastră continuă. Duceți-o până la capăt!»".
Pe plan local la Florești există, din mărturia pr. protopop, o bună colaborare și cu autoritățile, demonstrată și prin prezența unor reprezentanți ai acestora la întreaga celebrare liturgică. A fost salutată prezența lui Horea Șulea, primar al com. Florești, a deputatului Adrian Oros, a prof. univ. dr. Radu Oprean, și a altor oficialități locale. După binecuvântarea monumentului a urmat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohială. Preoți concelebranți la masa Sf. Altar, alături de PS Florentin și pr. Marius Ungureșan, au fost pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Pop Florin, vicar parohial, pr. Nicolae Oltean, păstor al parohiei "Sf. Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan" – Florești III și pr. ceremonier Florin Isac, ajutați de diaconii Mircea-Eduard Machek și Marius Cîmprean.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, "Glasuri curate" condus de Anca Mona Mariaș. Totodată, momentele de la Sf. Împărtășanie au fost înălțătoare datorită lucrărilor interpretate de solistul Operei Naționale Române din Cluj, Petru Burcă. Motiv nou de bucurie pentru comunitatea adunată la Florești în sărbătoare, au fost copiii care l-au primit pentru prima dată pe Isus în suflet, sunt 5 copii din parohie care au făcut Prima Sf. Împărtășanie.
La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Marius Ungureșan a rostit un cuvânt de mulțumire. Între altele, a salutat prezența pr. Marcel Andreica, preotul Parohiei ortodoxe din Florești și a spus: "cuvintele sunt sărace pentru a exprima prietenia care există între cele două comunități mari din Florești, parohia ortodoxă ‘Sf. Dumitru’ și parohia greco-catolică ‘Sf. Nicolae’. Atât credincioșii, cât și noi, preoții, încercăm să aplanăm și să fructificăm și ne punem mereu întrebări, dintre cei peste 34.000 locuitori din Florești, doar 3000 participă duminica la Sfintele Liturghii în bisericile ortodoxe și în cele greco-catolice și, ne întrebăm unde sunt ceilalți? Cum am putea să îi motivăm, cum să îi împrietenim cu Dumnezeu? Ne-am făcut împreună un plan pastoral, din 28 decembrie vom merge la sfințirea caselor și vom încerca să îi găsim, să ne spună ce așteptări au de la noi. Scopul nostru este ca toți locuitorii din Florești să se mântuiască, pentru aceasta am fost trimiși noi, păstorii din localitate." O frumoasă mărturie despre rolul și scopul comun al Bisericilor, preocuparea prioritară pentru mântuirea sufletelor.
A rostit câteva cuvinte și primarul Horea Șulea, care s-a referit și a elogiat aniversarea istorică a împlinirii Centenarului de la Marea Unire, exprimându-și părerea că și în prezent, cu un pic de curaj, pot fi împlinite fapte memorabile și binefăcătoare pentru neamul românesc. Primarul i-a oferit Preasfinției Sale Florentin un hrisov – "un semn de respect" și o plachetă jubiliară – din cele 100 emise de Primăria Florești pentru a fi acordate personalităților care au depus eforturi pentru evoluția comunității floreștene. Aceeași plachetă a fost oferită pr. protopop Marius și celor doi preoți de față, pr. Florin Pop vicar parohial și pr. Nicolae Oltean, păstor al parohiei Florești III. Cuvântul de încheiere l-a avut Episcopul eparhial, care a mulțumit primarului pentru susținerea acordată Bisericilor din Florești și tuturor celor prezenți. Copiilor care "au devenit tabernacole vii", le-au fost oferite din partea Preasfinției Sale și a comunității floreștene câte o diplomă de amintire și câteva cadouri, cărți, pentru a le fi ajutor în a-și continua pașii pe calea lui Isus, în sânul Bisericii.
Diplome și medalii omagiale "Iuliu Hossu" au fost oferite, ca semne de apreciere și mulțumire, de către PS Florentin, preoților pr. Marius Ungureșan, pr. Florin Pop și pr. Nicolae Oltean, Corului "Glasuri curate", Consiliului Parohial Florești I și acelor susținători ai Bisericii cărora și pr. Ungureșan le-a adresat calde mulțumiri. De asemenea, PS Florentin a oferit preotului ortodox Marcel Andreica semne de comuniune, câteva volume recent apărute între care și o biografie a Cardinalului Iuliu Hossu. Programul nu s-a încheiat fără tradiționalul concert de colinde – pe de o parte Corul "Glasuri curate" a încântat și a amintit tuturor că "Vin Sărbătorile", pe de altă parte, copiii din Grupul vocal "Șoimii Carpaților" în frumos strai popular, au susținut un miniconcert de colinde tradiționale. A urmat, la invitația pr. protopop Marius, o agapă fraternă pregătită cu generozitate pentru toți, pentru ca bucuria acestei zile să fie deplină.
Mai multe fotografii: aici