Vremea colindelor și a serbărilor de Crăciun

Publicat pe: 17 decembrie 2018|Secțiunea: Ştiri|

E vremea Serbărilor de Crăciun, bucuria crește și se manifestă tot mai mult și în parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla, în Mănăstiri, în instituțiile de învățământ greco-catolice, pe măsură ce se apropie Noaptea Sfântă încărcată de taina venirii pe lume a Pruncului divin și apoi, ziua de 25 decembrie – ziua de Naștere a Domnului Isus Hristos, când întreaga lume creștină e reunită în sărbătorirea acestui eveniment care a schimbat cursul istoriei omenirii de la întuneric spre lumină.

Semnalăm doar câteva dintre numeroasele "globuri strălucitoare" – scenete și programe de Crăciun prezentate de copii și tineri pe tot cuprinsul Eparhiei, podoabe luminoase ce împodobesc în aceste zile tot mai mult bradul de Crăciun pregătit pentru a fi depus lângă Ieslea Sfântă, ca dar spiritual, mai ales al copiilor și tinerilor, dar și al îndrumătorilor și familiilor lor, a întregii Biserici care cu bucurie își intensifică pregătirile și colindul bine vestitor.

Serbarea copiilor "Centrului de zi pentru copii" – beneficiari ai Asociației Uniunea Creștină din România (UCR)

În după-amiaza de joi, 13 dec. 2018, în Aula "Iuliu Hossu" a Catedralei din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, s-a desfășurat Serbarea copiilor "Centrului de zi pentru copii" – beneficiari ai Asociației Uniunea Creștină din România (UCR).

La invitația pr. vicar Ioan Mătieș, președinte UCR, copiii au fost înconjurați și încurajați de familiile lor, de membri UCR, de prieteni și susținători ai programelor sociale din cadrul UCR. Programul a constat într-o scenetă de Crăciun intitulată "Darul meu pentru Pruncul Împărat", cu mici magi, mici păstori, Sfânta Iesle în jurul căreia copiii i-au cântat și i-au oferit daruri Pruncului Isus. Pregătirea serbării s-a făcut cu sprijinul surorilor Congregației Maicii Domnului. La final a fost rândul copiilor să primească daruri, desigur, de la Moș Crăciun și tot desigur, prin intermediul UCR.

imagine

Mai multe fotografii: aici

Serbarea de Crăciun a parohiei clujene "Andrei Mureșanu"

Sâmbătă 15 decembrie, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin, a fost invitat la serbarea de Crăciun a parohiei clujene "Andrei Mureșanu" afiliată capelei "Sf. Iosif" din Catedrala în construcție din Piața Cipariu și păstorită de pr. Mircea Marțian și pr. Titus Sas și pr. Florin Isac, vicari parohiali. Bucuria Crăciunului a fost transmisă din abundență de protagoniștii programului, ca de obicei foarte bogat, cu teatru, concerte de colinde, dansuri populare ș.a., și a luminat chipurile credincioșilor mici și mari, reuniți într-o frumoasă și numeroasă familie parohială.

Programul a inclus, între alte momente, sceneta "O poveste de Crăciun" – adaptare după Charles Dickens – moment pregătit de copii și tineri din grupa de cateheză de aprofundare. O parte importantă a serbării s-a colindat, un concert de colinde au susținut copiii Corului "Allegria" condus de Cristina Patrașcu-Nagy. Totodată, colinde tradiționale au fost interpretate în cadrul momentului pregătit de ansamblul popular "Datini" coordonat de Narcisa Boilă și Călin Vac, care au prezentat obiceiuri de Crăciun culese din toată țara, cu dedicația: "pentru România mare și unită".

La invitația pr. paroh Mircea Marțian, PS Florentin mai întâi a acompaniat la muzicuță o colindă a copiilor din Corul "Allegria", apoi s-a adresat celor prezenți, a mulțumit "pentru această frumoasă și veselă serbare de Crăciun în anticiparea marii Sărbători a Nașterii Domnului" și a încheiat cu o povestioară adresată mai ales copiilor dar nu numai lor, prin care a subliniat motivul principal al sărbătorii din aceste zile, uneori neglijat în societatea contemporană seculară: Nașterea lui Isus. A subliniat apoi ce au făcut copiii și tinerii din capela "Sf. Iosif" în frumoasa seară de sâmbătă: l-au sărbătorit pe Isus, l-au pus în centrul bucuriei lor pe Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care pentru mântuirea neamului omenesc, în urmă cu peste 2000 de ani, s-a născut într-o iesle și de atunci renaște mereu în sufletele care se roagă și i se închină cu credință, mai ales în bucuria Sărbătorilor Crăciunului. Desigur, la încheierea serbării a sosit și Moș Crăciun cu daruri pentru cei mici.

imagine

Mai multe fotografii: aici

Serbarea copiilor de la Casa de Tip Familial "Maica Domnului" a surorilor Congregației Maicii Domnului

Un program deosebit și înălțător de Crăciun a fost susținut, în după-amiaza de duminică, 16 dec. 2018, în Aula "Cardinal Iuliu Hossu" din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, de către copiii de la Casa de Tip Familial "Maica Domnului" a surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD), în prezența surorilor CMD și a Maicii Teodorina superioară generală CMD, cu participarea Episcopului eparhial de Cluj-Gherla PS Florentin, a pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții, a pr. Anton Crișan, Vicar cu persoanele consacrate și a altor preoți colaboratori ai casei, a unui numeros public format și din sponsori, prieteni, binefăcători. Cei mici și-au încântat auditoriul prin interpretarea plină de candoare, printr-o pregătire exemplară a serbării cuprinzând scenetă, colinzi, dans îngeresc și la final mult-așteptata întâlnire cu Moșul.

Coordonatoarea casei de copii, cea care, împreună cu cei ce îi sunt alături, cu multă grijă și dragoste se ocupă de copii, sora Bernardina, a adresat cu acest prilej calde mulțumiri participanților la aceste momente, reamintind: "Crăciunul este semnul prin excelență a iubirii îndurătoare a Tatălui Ceresc care îl trimite pe unicul Său Fiu, Isus Hristos, într-un prunc mic, plăpând, cu un trup asemenea nouă, expus suferințelor și lipsurilor de pe acest pământ. Cu toate acestea El este Cel care ne-a adus cel mai mare dar, mântuirea". Sr. Bernardina a mai spus că acest program artistic este pregătit de copii pentru prietenii și ocrotitorii lor, "ca semn de recunoștință și mulțumire pentru tot ceea ce faceți și sunteți pentru noi".

PS Florentin a rostit de asemenea câteva cuvinte, mulțumind la rândul său surorilor pentru grija arătată "copilașilor acum frumos îmbrăcați în rolul lui Iosif, a Mariei, a magilor, păstorașilor, a îngerilor" – pentru că, "pentru ei suntem aici și este frumos să ne adunăm împreună pe lângă acești copilași". Preasfinția Sa a menționat faptul că această casă de tip familial a surorilor "este una dintre primele inițiative care a fost pusă în practică după anii ’90 și cu mult succes reflectat de faptul că, de la deschiderea casei (1993), un număr de 202 copii au fost reintegrați în societate: și-au regăsit familiile sau au fost primiți în familii, și-au găsit, cu ajutorul surorilor, un cămin". Până la reintegrarea lor în societate, în anii petrecuți în casa "Maica Domnului", copiii au fost îndrumați și înconjurați cu grijă iubitoare, astfel încât, plecând mai departe, ei nu au doar "cei șapte ani de acasă" – norme și valori esențiale necesare pentru viitor – ci, în plus, ei primesc o formare spirituală și profund umană, mai ales primesc iubire și sunt la rândul lor capabili să ofere iubire. Din prea-plinul iubirii sufletelor lor curate, cu multă bucurie, ei pregătesc în fiecare an câte o frumoasă serbare de Crăciun pentru toți cei care le sunt aproape.

Programul serbării din acest an a constat mai întâi dintr-o scenetă a copiilor care a ilustrat Nașterea lui Isus Hristos. Acompaniamentul la pian l-a asigurat prof. Monica Cerghizan, care, la fel ca în ultimii ani, a contribuit și la pregătirea serbării. Un moment surpriză a fost darul studenților Seminarului teologic "Sf. Ioan Evanghelistul", dirijat de sora Cecilia CMD, care au încântat inimile celor prezenți cu frumoase colinde. A urmat un colind special: tânărul Alexandru Tohănean, care a crescut în casa "Sf. Maria", iar acum este fiu al familiei pr. Tohănean, a interpretat câteva colinde la vioară pentru toți cei prezenți, dar mai ales pentru colegii săi mai mici. Un alt moment din program a fost cel al colindelor interpretate la flaut de copii pregătiți de sora Lucia OSBM. Apoi, prin poezii și colinde, copiii l-au chemat pe Moș Crăciun care nu a întârziat să vină și să poarte cu ei un dialog deloc simplu datorită spontaneității copiilor și întrebărilor lor originale, imposibil de anticipat, dar la care Moșul a știut să ofere răspunsuri pe măsură, conducându-i pe cei mici în lumea poveștilor și apoi, oferindu-le mult-așteptatele daruri.

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici