Îndemn la stabilitate în credință de Sărbătoarea Floriilor, în Catedrala din Cluj-Napoca
Credința a fost tema predicii de la Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, în cea de-a 6-a duminică a Postului Mare, 21 aprilie 2019 – Duminica Floriilor sau a Intrării Domnului în Ierusalim. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a pornit în predică de la lectura zilei din Sf. Evanghelie de la Ioan (Ioan 12,1-18), spunând: "Tema de astăzi este credința și stabilitatea credinței, rădăcinile credinței. Este duminica a 6-a, ultima a timpului Postului cel Mare și Sfânt. De mâine îl vom însoți pe Domnul pe drumul Patimilor Sale. Începem și noi, spiritual, să fim alături de El pe acest drum și retrăim în fiecare an Patimile Domnului, pentru ca ele să se înrădăcineze și în sufletele noastre, să știm că în acele suferințe sunt păcatele noastre. Isus a suferit pentru că a intrat mai întâi în comuniune cu răul din noi, pentru a-l putea transforma în bine, pe Cruce. Este risipa Crucii, risipa iubirii lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi."
"După această duminică, vom crește în intensitatea rugăciunii și a apropierii de Dumnezeu", a subliniat Preasfinția Sa, privind spre zilele Săptămânii Mari care urmează. "Duminica Floriilor sau Duminica lui Lazăr este o tradiție veche în Biserică, sărbătorită încă din sec. al IV-lea la Ierusalim. Episcopul încăleca pe un măgăruș și intra în Ierusalim, repetând și reluând momentul intrării lui Isus în Ierusalim. Credincioșii îl primeau cu ramuri de finic, de palmier și de măslin. Când ajungeau la biserică, ramurile erau binecuvântate și se purtau la casele oamenilor, ca semn al învierii naturii primăvara, prevestire a învierii lor. Ritualul binecuvântării ramurilor care se face, de Florii, la încheierea Sfintei Liturghii, este un gest simbolic de aducere aminte a momentului de glorie efemeră a lui Isus. Aclamațiile mulțimii au fost pentru că vindecase, făcuse miracole, dăduse de mâncare. Ei ar fi vrut să-l aleagă rege, pentru a fi independenți de romani."
"Dar nu aceasta era intenția lui Isus la intrarea în Ierusalim, ci momentul întâmpinării Sale de către mulțimile care-l ovaționau a fost doar o prefigurare a ceea ce se va întâmpla peste câteva zile. În reacția mulțimilor se poate vedea lipsa rădăcinilor în credință. Aceia care la intrarea lui Isus în Ierusalim îl privesc cu admirație și vin cu ramuri de măslin și de palmier în calea Sa, în semn de omagiu, de apreciere, de disponibilitate de a-i sluji, sunt, în mare parte, aceiași cu cei de peste câteva zile care la întrebarea lui Pilat: ‘Să-L răstignesc pe Împăratul vostru?’ vor răspunde: ‘Nu avem împărat decât pe Cezarul’, ca urmare ‘Ia-L! Ia-L! Răstignește-L!’ Se vor transforma acele ramuri de palmier în bâte și măciuci, se vor transforma acele haine aruncate în fața Lui, în semn de omagiu, în brutalitatea cu care hainele Lui vor fi smulse de pe trupul rănit. Se vor transforma strigătele de ‘Hoshi’ana!’ – ‘Salvează-ne acum’, în strigăte de ‘Răstignește-L!’"
"De ce această schimbare? – ne punem problema, privind și spre Pilat care ar fi avut puterea să-l elibereze, dar l-a dat spre răstignire. Motivul a fost presiunea mulțimilor, faptul că ele s-au transformat între timp, nu mai văd în acest om decât pe ‘acela care ne cere mai mult decât putem să dăm, ne cere acea iubire pe care El o are față de Dumnezeu și astfel să ne schimbăm modul de a trăi, de a gândi’. Pentru a nu reacționa la fel, este bine în primul rând să avem o credință puternică în Cel care și-a dat viața pentru noi și să știm că, dincolo de aparențe, curente de gândire, vorbe ale lumii, rămâne un singur fapt sigur pentru viața noastră: iubirea Sa față de noi. Din iubire față de noi, El a acceptat să poarte Crucea și apoi să fie răstignit pe crucea păcatelor noastre. Este singurul lucru pe care putem conta în credință".
Duminica Floriilor este în Biserica Catolică și Ziua Mondială a Tineretului, motiv pentru care în partea a doua a cuvântului, Preasfinția Sa a reluat cuvinte ale Sfântului Părinte adresate tinerilor la Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Panama, la 23 ianuarie. În plus, s-a amintit că în timp ce credincioșii de rit bizantin celebrează Sărbătoarea Floriilor, în ritul latin, credincioșii catolici din lumea întreagă serbează, la 21 aprilie 2019, Învierea Domnului. La încheierea Sfintei Liturghii s-a făcut ritualul binecuvântării ramurilor, pe care, la ieșirea din biserică, doi studenți teologi le-au împărțit sutelor de participanți la Liturghie pentru a duce, și prin aceste ramuri, binecuvântarea la casele lor.
Mai multe fotografii: aici