Prima Împărtășanie pentru 42 de copii clujeni

publicat la 27 mai 2019 în Ştiri

Prima Împărtășanie pentru 42 de copii
de la școlile centrale ale municipiului Cluj-Napoca
și din parohia Andrei Mureșanu

Sărbătoare a luminii și bucuriei, duminică, 26 mai 2019, la Cluj-Napoca, în luna martirilor și a Preasfintei Fecioare Maria, în zilele premergătoare vizitei Papei Francisc în România și beatificării Episcopilor greco-catolici care au apărat, cu prețul vieții lor, credința în unirea cu Roma. Cunoscuta sintagmă "Sângele martirilor, este sămânța creștinilor" (Tertulian) și-a aflat împlinirea și în această zi de celebrare a vieții și Învierii, prin cei 42 de copii, fetițe și băieți, cu fețe senine, frumos înveșmântați, care la orele dimineții au traversat, în procesiune, centrul municipiului Cluj-Napoca. Ei au pornit de la Catedrala Schimbarea la Față și au mers până la noua Catedrală a Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Piața Cipariu, pentru a se întâlni întâia oară cu Domnul Isus Cristos prezent în Preasfânta Împărtășanie.

Pr. Titus Sas, consilier cu învățământul religios și cateheza, cel care a coordonat programul Primei Împărtășanii, împreună cu profesoarele de religie Otilia David și Adriana Tușa, cu colaborarea mai multor preoți și a familiilor acestor copilași, sunt cei ce i-au condus cu răbdare, nu doar în pelerinajul prin oraș, ci și pe drumul mult mai lung al pregătirii spirituale pentru primirea, pentru întâia oară în mod conștient, a Trupului și Sângelui lui Isus.

Copiii au fost urmați în pelerinajul lor de cei ce de fapt le-au precedat și le-au condus pașii pe drumul spiritual: Episcop, preoți, credincioși. "Îngeri păzitori" ai celor 42 de copii, pe acest traseu, au fost tinerii Cercetași ai Munților, în uniformele specifice, prezenți în număr mare pentru a proteja și ajuta la nevoie. S-au remarcat între participanți și tinerii din ASTRU, pregătiți și ei să îi primească pe cei mici și să îi facă părtași activităților lor antrenante și spirituale, prin care se implică activ în viața Bisericii. Copiii au fost înconjurați cu iubire și primiți cu mare bucurie în sânul comunității greco-catolice.

Sfânta Liturghie a fost celebrată în Capela Sf. Iosif, din incinta catedralei, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, și concelebrată de mai mulți preoți: pr. Titus Sas, consilier și vicar parohial; pr. paroh Mircea Marțian; pr. Florin Isac, ceremonier și vicar parohial; pr. Rațiu din Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost date, cu bucuria ce le e caracteristică, de copiii Corului Allegria, protagoniști ai Liturghiei copiilor din fiecare duminică și sărbătoare.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin a amintit, mai întâi, "florile lunii mai care împodobesc fruntea Bisericii", Episcopii mărturisitori ai credinței care au trecut la Domnul în această lună: Preasfințitul Vasile Aftenie, decedat în 10 mai 1950 la închisoarea Văcărești; Preasfințitul Alexandru Rusu, decedat în 9 mai 1963, la penitenciarul din Gherla); Cardinalul Iuliu Hossu, decedat în 28 mai 1970, în Spitalul Colentina din București, precum și Cardinalul Alexandru Todea, decedat în 22 mai 2002; și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop George Guțiu, decedat în 8 mai 2011.

Ierarhul a continuat: "Astăzi avem aici alte floricele care au răsărit la lumina lui Cristos, în prima bancă a celebrării sunt copilași frumos încununați cu coronițe de flori. Mulțumim lui Dumnezeu, ei sunt darul pe care îl primim din partea familiilor și din partea profesorilor, cateheților, îndrumătorilor, preoților, darul care în această zi se aduce în față pentru noi și care reprezintă ‘floarea Bisericii’."

"Evanghelia duminicii vorbește despre un izvor de apă vie: Cristos este la fântână și vine la El o femeie din Samaria, care este însetată, dorește să ia apă iar sursa ei de apă este fântâna, instrumentul este găleata. Isus însă o va conduce pe plan spiritual. Plecând de la această sete naturală, apa, care este izvor de viață, El o va conduce să recunoască sursa adevăratei ape a vieții și, mai mult, să devină și ea izvor de viață, izvor viu pentru ceilalți. Isus o conduce pe această femeie de la fântână spre adevărata sursă a apei vii, care este Dumnezeu, de la găleată, instrumentul cu care dorea să scoată apa, spre credință, instrumentul care ne ajută să descoperim apa care ne menține în viață și ne transformă în izvor de viață pentru viața veșnică".

Preasfinția Sa a schimbat apoi câteva cuvinte cu copilașii, le-a pus întrebări la care ei au răspuns cu bucurie, arătând că sunt conștienți de importanța Primei Împărtășanii în viața lor, că s-au pregătit pentru întâlnirea cu Domnul, prin cateheză și Spovadă. Predica s-a încheiat cu o povestioară despre darul iubirii oferite, "un dar care rămâne, nu se poate consuma" și este chiar darul pe care îl primesc copiii în această zi, Trupul și Sângele lui Isus, darul care devine în ei izvor de iubire și viață. "Voi, ca și femeia, trebuie să deveniți flăcări vii, lumină a iubirii și izvor de apă pentru cei care însetează. Aceasta depinde în primul rând de voi, dar depinde și de părinții și îndrumătorii voștri, ca să rămâneți atât de frumoși și curați cum sunteți în această zi. Nu uitați ce ne spune Cristos: ‘Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică’ (Io 6,54). Amin".

Copiii au făcut profesiunea de credință și la Împărtășanie l-au primit în suflete curate pe Isus Cristos; și odată cu acest moment au fost priviți și primiți în Biserică precum lumina cununii martirilor, ei fiind razele izvorâte din jertfa și lupta lor. După celebrarea liturgică, pr. consilier Titus Sas a rostit câteva cuvinte în care a pus accent pe cuvântul "mulțumire", acesta fiind și înțelesul cuvântului "Euharistie". A adus mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă și însorită, de asemenea a mulțumit preoților care au ajutat la spovedirea celor 42 de copii, a mulțumit Episcopului eparh pentru prezență și binecuvântare, și, nu în ultimul rând, și-a exprimat recunoștința față de părinți, catehete, familii, pentru "această zi extraordinară" în care a remarcat "emoția copilașilor când s-au împărtășit pentru prima oară".

Mulțumiri au fost aduse și de către PS Florentin: pr. Titus, pentru buna organizare a evenimentului; celor care au contribuit la "educația pe care acești copii au primit-o la credință"; preoților concelebranți; Cercetașilor Munților și ASTRU pentru ajutorul oferit, corului Allegria, copiilor și tuturor credincioșilor. Preasfinția Sa a mulțumit și Poliției și Jandarmeriei care au asigurat protecția și ordinea în timpul pelerinajului. La final, fiecare copil a primit câte un mic cadou și PS Florentin le-a oferit câte o diplomă de amintire de la Prima Împărtășanie.

Ierarhul clujean le-a făcut micilor sărbătoriți ai zilei și o recomandare, întărită și de pr. consilier Titus, ca acest pas să fie doar primul, și de acum să se îndrepte mereu spre sfintele locașuri, pentru noi și noi dezlegări de păcate și împărtășiri cu Domnul, Cel ce S-a făcut dar, "hrană, jertfă și garanție a vieții veșnice", pentru ca, primindu-l, să îl poată dărui mai mult, mai departe, tuturor celor dornici de mântuire. După ce au făcut și fotografii de grup, imortalizare a bucuriei, au fost cu toții invitați și la o binemeritată agapă fraternă, timp de împărtășire și sărbătorire, nu doar pentru copilași ci pentru toți participanții la acest eveniment binecuvântat din viața Bisericii.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *