PS Florentin despre experiența de la Trento și Loppiano

publicat la 12 februarie 2020 în Ştiri

De la centrul focolar din Trento la cel din Loppiano
Episcopi din România și Republica Moldova la centenarul nașterii Chiarei Lubich

S-a încheiat în Italia evenimentul aniversar "O carismă în serviciul Bisericii și al umanității", cu ocazia centenarului nașterii Chiarei Lubich, care în perioada 8-12 februarie 2020 a reunit 7 Cardinali, peste 130 de Episcopi, reprezentând 50 de țări, precum și numeroși credincioși. Programul s-a desfășurat, în zilele de 8 – 9 februarie, la Trento (Centrul Mariapoli din Cadine) și în 10 – 12 februarie în centrul focolar din Loppiano. Figură carismatică a sec. al XX-lea, Chiara Lubich este fondatoarea Mișcării Focolare răspândită azi în întreaga lume, peste tot generând și insuflând o cultură a întâlnirii, a recuperării valorilor autentice ale umanității caracteristice atât creștinismului, cât și celorlalte religii, precum fraternitate, unitate, caritate, totul sub semnul credinței în Dumnezeu.

Pentru Ierarhii Bisericii Catolice prieteni ai Mișcării Focolare participanți au fost zile de comuniune și reflecție asupra soluțiilor pe care le pot găsi, meditând mesajul Chiarei Lubich, pentru provocările Bisericii Catolice din vremea actuală. Din România și Republica Moldova au participat Episcopii romano-catolici: IPS Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București, PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău, PS József-Csaba Pál, Episcop de Timișoara și Episcopul greco-catolic PS Florentin Crihălmeanu, de Cluj-Gherla. Pentru a împărtăși din spiritualitatea și lumina acestor zile Preasfinția Sa Florentin a transmis impresii, însoțite de imagini și informații, despre momentele de rugăciune, conferințe, mese rotunde și dialog, programe artistice, împărtășirea de experiențe ale unor comunități locale din diferite țări.

După o primă corespondență din Trento, Preasfinția Sa relatează în continuare: "În dimineața de luni, 10 februarie, plecăm de la Cadine-Trento spre Loppiano-Toscana. Un drum de 4 ore, cu autocare, cu o pauză de o jumătate de oră lângă Bologna. Ajungem, luăm prânzul și ne îndreptăm spre hotel, pentru ca la ora 16.00 să ne întâlnim în Aula de conferințe pentru introducere." Ierarhul clujean s-a oprit la una dintre conferințele audiate, cea a prof. univ. Andrea Riccardi de la Comunitatea Sant’Egidio, cu tema Carisma unității în contextul istoric-cultural al secolului XX, despre care menționează: "O conferință magistrală a fost cea a prof. dr. Andrea Ricardi care de la început pune întrebarea: «Cine a fost Chiara Lubich în sec. al XX-lea?», la care răspunde în 4 puncte: «1. O fiică a războiului; 2. La grande Roma; 3. Drama separării Chiarei de carisma unității și 4. A face unitate»." Concluzia este actualitatea carismei Chiarei, "de care sec. XXI are nevoie".

PS Florentin continuă: "După conferință s-a celebrat Vecernia și Sfânta Liturghie în marea biserică Theotokos. A urmat cina și apoi un frumos spectacol în marea sala Auditorium, ocazie cu care ni se prezintă citadela Loppiano cu istoria ei și diferitele grupuri. Spectacolul a cuprins un mic număr de dans din Thailanda, câteva mărturii vii și două melodii antrenante interpretate de Gen Rosso, cunoscuta formație de tineri. Atmosfera generală a fost de frățietate, comuniune și bucurie, indiferent de rasă, limbă. Și această zi dedicată Chiarei Lubich a fost un pas spre unitate!"

Din programul de marți, 11 februarie, Preasfinția Sa a evidențiat masa rotundă, cu împărtășiri și discuții pe cercuri lingvistice: "A fost un pact de fraternitate între Episcopi, pentru unitate. Am ascultat câteva mărturii extraordinare din Burundi, Madagascar și Brazilia. Ni s-a prezentat un scurt video din Brazilia, Proiectul Amazonia – de evanghelizare cu ajutorul unor creștini voluntari. Este vorba și despre un apostolat original, plecat de la un cuvânt al Papei Francisc, la Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2013, când a spus franciscanilor care descriau cât de dificilă este pastorația în jungla amazoniană: «Biserica spital de campanie poate deveni Biserica spital pe apă», iar franciscanii au primit cuvântul ad litteram și după câțiva ani au făcut rost de cele necesare pentru a construi un vapor-biserică pe care l-au intitulat Papa Francesco. Acest vapor are la bord un echipaj de 10 persoane, câțiva călugări franciscani, 20 de medici și paramedici. Este o navă-spital care se deplasează pe fluviu și funcționează în regim de ambulanță, dar și cu servicii sacramental-liturgice acolo unde este nevoie."

În urma experienței deosebite a zilelor în care, în cele două centre focolare din Italia, Serva lui Dumnezeu Chiara Lubich (a cărei cauză de beatificare este în curs), a pus împreună un număr atât de mare de prelați ai Bisericii – Cardinali, Episcopi, preoți – și persoane religioase din diferite țări și culturi, Preasfinția Sa Florentin a concluzionat: "În aceste zile de comuniune fraternă, rugându-ne împreună, reflectând împreună, mâncând împreună, călătorind împreună am ajuns să ne cunoaștem și să înțelegem mai bine că avem un drum împreună; nu suntem singuri pe acest drum și suntem legați prin invizibila legătură de iubire față de Domnul prin credință și față de aproapele prin misiune. Prin urmare suntem frați, formăm o mare fraternitate și «cât este de bine și de frumos când frații sunt împreună…», zice psalmistul, și cu el și noi, în aceste zile de comuniune fraternă."

"Mulțumim organizatorilor întâlnirii dedicate aniversării centenarului nașterii Chiarei Lubich, mulțumim pentru ocazia rară de a putea fi împreună cu peste 130 de Episcopi și 7 Cardinali (unii au sosit doar la Loppiano), mulțumim pentru aceste zile de vacanța în Domnul sub privirea lui Isus, a Mamei Sale Maria și ale tuturor sfinților și fericiților ce cântă lauda lui Dumnezeu! Ne întoarcem acasă întăriți în credință, alimentați cu speranță și plini de frățească iubire, hotărâți să reluăm cu mult curaj misiunea episcopală, «căci acolo unde este unire a poruncit Domnul binecuvântarea și viața în vecii vecilor!» (Ps. 132,3). Pentru tot și pentru toate Domnul fie lăudat de acum și până-n veac!"

Album foto: aici

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *