Circulară privind situația de urgență creată de COVID-19

Publicat pe: 12 martie 2020|Secțiunea: Documente|

Nr. 458 / 12.03.2020
Cluj-Napoca

ONORATULUI CLER, CUVIOASELOR PERSOANE CONSACRATE ŞI IUBIŢILOR CREDINCIOŞI AI EPARHIEI DE CLUJ-GHERLA

Iubiți frați întru sfântă slujire, preacuvioase persoane consacrate și iubiți credincioși,

Domnul nostru Isus Hristos, vorbind Apostolilor despre anumite semne care vor fi în lume, amintește de „războaie, foamete, boală și cutremure” . În acest context atrage atenția asupra pericolului pierderii credinței din cauza înmulțirii fărădelegii și oferă principiul: „cel ce va răbda până la sfârșit se va mântui” (cf. Mt 24, 6-13).

Acesta este și modelul urmat de Fericiții episcopi greco-catolici români, martiri pentru credință.

În aceste zile de încercare a credinței suntem adeseori întrebați „ce să facem?”; răspundem la lumina textelor evanghelice: – în primul rând, să nu faceți acte necugetate provocate de frică sau tulburare, care vă îndepărtează de iubirea de Dumnezeu și de aproapele; – în al doilea rând, rugați-vă mai mult și faceți fapte bune, pentru că astfel vă veți întări în credință și în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele; – în al treilea rând să aveți răbdare păstrându-vă sufletul curat și având încredere în puterea lui Dumnezeu, Izvorul vieții, aducându-vă aminte de cuvântul ilustrului nostru arhiereu Fericitul Iuliu Hossu: „credința noastră este viața noastră”.

imagine

În continuare, referindu-ne concret la situația de urgență creată de pandemia cu COVID-19 (Coronavirus), considerăm necesar să dăm următoarea:

C I R C U L A R Ă

1. Recomandăm tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor de pe teritoriul Eparhiei noastre să urmărească și să respecte toate indicațiile autorităților de stat cu privire la normele de igienă, prevenție și frecventarea spațiilor aglomerate.

2. La îndemnul Sf. Părinte Papa Francisc, încurajăm preoții să rămână disponibili, cu grijă paternă, și să răspundă solicitărilor credincioșilor.

3. Persoanelor în vârstă și persoanelor bolnave le recomandăm să evite frecventarea spațiilor aglomerate pentru a nu se expune contaminării și pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți.

4. Pentru cei care au posibilitatea, îi invităm să urmărească Sfintele Liturghii și slujbe prin intermediul transmisiunilor la radio, televiziune precum și on line.

5. Preoții împreună cu consilierii parohiali vor căuta ca în zilele de Duminică și Sărbători să se asigure din timp că la oficiile liturgice va fi respectat numărul de persoane prescris de către autoritățile de stat. Acolo unde se impune și există posibilitatea, recomandăm preoților să adapteze programul liturgic astfel încât credincioșii să poată participa eșalonat la serviciile liturgice, fără a se crea aglomerație.

6. Pentru a împiedica răspândirea virusului, se impune ca în fiecare biserică să existe substanțe dezinfectante la îndemâna credincioșilor și a celebranților. Preoții își vor dezinfecta mâinile înaintea momentului Cuminecării credincioșilor.

7. Solicităm preoților să organizeze dezinfectarea frecventă a mobilierului bisericesc, a zonelor de acces precum și a tuturor obiectelor cu care credincioșii ar putea avea contact.

8. Invităm onorații preoți să adreseze credincioșilor un cuvânt de încurajare și întărire în credință, iar după încheierea Sfintei Liturghii să se rostească rugăciunea alăturată acestei Circulare (Anexa I).

Vă încredințăm de rugăciunea noastră și vă invităm ca, în acest timp al Postului Mare, să ne rugăm împreună pentru toți cei bolnavi și suferinzi, precum și pentru cadrele medicale și personalul sanitar care luptă pentru combaterea pandemiei.

Cu încredere în mila Bunului Dumnezeu, Vă împărtășesc din suflet arhiereasca binecuvântare, încredințându-vă mijlocirii rugăciunilor Preasfintei Fecioare Maria, ale Sfântului Iosif și ale Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu.

Pr. Cristian DAVID Florentin CRIHĂLMEANU

Cancelar Eparhial Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

Anexa I
Rugăciune

Doamne, Dumnezeule, Părinte Ceresc, Fiule Unule-Născut, Isuse Hristoase, și Spirite Sfinte, Izvor dătător de viață, care ai creat lumea în bună rânduială, dar noi prin păcat am distrus ordinea statorită de Tine, iar acum alergăm la Tine pentru a-Ţi cere iertare și milostivire.

Tu ești bun și iubitor de oameni și nu vrei moartea păcătosului, ci să se convertească și să trăiască, Te rugăm ai milă de noi, îndepărtează orice rău și învinge cu puterea Ta epidemia aducătoare de suferință și moarte.

Doamne Isuse Hristoase, Doctorul sufletelor și al trupurilor, care pedepsești și iarăși vindeci, Te rugăm ai mila de toți bolnavii și de familiile lor. Întinde-Ți brațul tămăduitor, vindecă-i, ridică-i din patul suferinței și dă-le harul încrederii în Tine spre vindecare. Ajută medicii și personalul sanitar în lupta cu boala și suferința.

Doamne Dumnezeule Preasfânt, te rugăm arată-ne Chipul milostivirii și al iubirii Tale de oameni, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sf. Iosif, ale Fericitului Episcop Iuliu și ale tuturor Sfinților.

Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Spiritul Sfânt. Treime Sfântă, mărire Ție!

Preasfântă Fecioară Maria, ocrotește România!

3 Comments

  1. Teudan Vasile-Pavel 12 martie 2020 at 17:24 - Reply

    Vă salut cu respect. Bună seara. Excelent.

  2. Tius Cezarea Cecilia 13 martie 2020 at 8:09 - Reply

    Ma bucur din suflet pentru aceasta frumoasa rugaciune pe care o voi citi in fiecare zi. Dumnezeu si Maicuta Sfinta sa ne ajute sa trecem peste aceasta grea incercare.

  3. Nilos J. 21 martie 2020 at 19:48 - Reply

    Rugaciunea in intimitatea inimii noastre Domnul o asculta si isi va revarsa Mila Sa. Cu siguranta ii este mila de poporul si copiii Sai. Doamne, noi suntem poporul Tau si Tu esti Tatal nostru drag. Uita-te si vezi si cerceteaza via aceasta pe care a sadit-o dreapta Ta. Te iubim Tata, asteptam cu rabdare mila Ta! Amin!