Sfânta Liturghie arhierească duminicală în ajunul decretării stării de urgență

Publicat pe: 15 martie 2020|Secțiunea: Ştiri|

Sfânta Liturghie arhierească de duminică, 15 martie 2020, din Catedrala Schimbarea la Față (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca), a fost celebrată de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, cu porțile Catedralei închise, după ce în prealabil sfântul locaș a fost dezinfectat, fiind respectate toate recomandările făcute preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor în situația de urgență creată de pandemia cu COVID-19. Au concelebrat pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții, și pr. Lucian Ivan, preot în Catedrală, ajutați de diaconi și, în strană, de studenți ai Seminarului Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". S-a permis prezența a cel mult 50 de persoane în biserică, restul credincioșilor fiind invitați să participe spiritual, de acasă.

La finalul celebrării, PS Florentin a rostit o scurtă meditație la Evanghelia duminicii, despre vindecarea slăbănogului din Capernaum (Marcu 2,1-12), evidențiind "în primul rând credința acestui om paralitic" și "caritatea fraternă a celor patru care îl conduc să ajungă în fața lui Isus". A atras atenția: "’Ridică-te, ia-ți patul și mergi la casa ta!’ – Isus ne adresează aceeași invitație și nouă astăzi: ‘Învie!’ și ‘dezleagă orice legătură și mergi la casa ta!’ Adeseori, omul este în afara locuinței sale, după cum afirma un mare biblist: ‘locuim într-o parte, dar inima noastră este cu totul în altă parte’… Ne amintim că Dumnezeu îl întreabă pe Adam: ‘Adame, unde ești?’ Pentru că nu era la locul său…"

"Iubiți credincioși, această invitație ne-o adresează nouă, astăzi. Să ne întrebăm și noi care este locuința noastră, unde este centrul vieții noastre, care sunt adevăratele valori ale vieții noastre? Timpul pe care îl parcurgem ne obligă să ne punem astfel de întrebări, să oprim vârtejul din jurul nostru și curgerea vieții noastre și să ne întrebăm: ce contează cu adevărat în viața mea?" Preasfinția Sa a subliniat: "Să înțelegem că această invitație ‘Mergi la casa ta!’, presupune mai întâi învierea, ridicarea din legătura păcatului, să avem curajul să reîncepem… Iată cum Dumnezeu poate opri într-o clipă vârtejul lumii. Deodată, începem să avem foarte mult timp și nu știm ce să facem cu el."

"Iubiți credincioși, veți auzi în zilele următoare invitația de a merge la casele voastre, a rămâne în casele voastre. Și ne punem întrebarea: ‘Ce să facem? Nu suntem obișnuiți să stăm acasă…’ Gândiți-vă cât de prețios e timpul: în primul rând să facem ordine în sufletele noastre, să redescoperim acea ființă minunată care suntem, fiecare dintre noi. Să facem ordine în mintea noastră, să lăsăm la o parte lucrurile fără importanță, e prea prețios timpul!" A îndemnat să oferim timp familiei: părinți, frați, surori, copii… să ne regăsim prietenii: "ce frumoasă este prietenia atunci când ești la nevoie și te simți ajutat. În aceste momente fiecare persoană are nevoie de un cuvânt de încurajare, de consolare…"

În contextul decretării stării de urgență, Episcopul a invitat credincioșii și la a se ruga mai mult în familii, "pentru că, așa cum Cristos a fost prezent în acea casă, la fel El ne spune: ‘Unde doi sau trei se unesc în rugăciune în numele Meu, acolo voi fi prezent și Eu!’ Rugați-vă împreună în familie, redescoperiți valoarea rugăciunii în familie, Cristos va veni cu siguranță acolo, vă va fi aproape!"

"Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale și să nu uităm valoarea timpului, atunci când ne vom întoarce la casele noastre, rugându-l pe Dumnezeu să îndepărteze de la noi toată nevoia, tot necazul și toată suferința, așa cum știe El și când știe El. Iar nouă să ne dea harul ca, împreună, să ne reîntâlnim în Casa Sa, în casa în care avem fiecare câte un loc pregătit, în casa fericirii veșnice a Tatălui, a Fiului și a Spiritului Sfânt" – a încheiat Ierarhul acest cuvânt de îndemn și încurajare, rostind apoi rugăciunea pentru timpul de încercare pe care îl traversează omenirea. Episcopul de Cluj-Gherla a invitat, de asemenea, la respectarea indicațiilor care se dau prin intermediul mass-media de către autorități pentru a învinge, și în acest mod, în lupta cu boala și a limita răspândirea noului virus.

Foto: aici

imagine

imagine

imagine