Cateheză online: Misterul lui Dumnezeu

publicat la 25 mai 2020 în Ştiri

Săptămânile trecute, în trei zile de sâmbătă pentru adulți, respectiv în trei duminici pentru tineri, platforma Zoom a mediat întâlniri de cateheză de două ore pe tema "Misterul lui Dumnezeu", folosind ca material de bază programul video-catehetic cu același titlu realizat de pe atunci părintele, astăzi Episcopul Robert Barron. Dată fiind desfășurarea online a catehezei, din motive de carantină, Biroul Catehetic al Eparhiei de Cluj-Gherla a decis să deschidă participarea spre orice persoane interesate, astfel că pe lângă greco-catolici din Eparhiile de Cluj-Gherla, Oradea și București, au fost și romano-catolici din Arhidieceza de București, de Alba Iulia, respectiv din Dieceza de Iași. Au participat circa 25-30 de tineri, respectiv 25-30 de adulți.

"Pentru mine, această cateheză a fost timpul cel mai ‘de calitate’, mai ‘cu sens’, de formare spirituală, din această perioadă de pandemie", a fost reacția unuia dintre adulții participanți. "Folosind un singur cuvânt: folositor", a descris un alt participant programul, iar un altul a apreciat "anularea distanțelor" prin folosirea internetului. Alte reacții de la adulți: "Mi-a plăcut foarte mult și m-a ajutat să înțeleg mai bine cum este Dumnezeu; bineînțeles, după capacitatea mea de înțelegere." "Ne-am bucurat să îl revedem pe Episcopul Barron vorbindu-ne despre credință, suferință, Preasfânta Treime, dezvăluindu-ne, în stilul său dăruit, frumusețea și iubirea lui Dumnezeu. Discuțiile și aportul cateheților cu o multitudine de informații traduse și subliniate în discuțiile pe marginea secvențelor vizionate sunt de un real folos pentru a crește în credință, în speranță si în iubirea de Dumnezeu."

Întâlnirile online, desfășurate de la 18:00 la 20:00, au avut următoarea structură: vizionarea prelegerii video cu pr. Robert Barron (20-25 de minute), urmată de discuții; o a doua prelegere video, urmată din nou de discuții. Cele șase prelegeri video au avut următoarele teme: 1. Ateismul și ce înțelegem prin "Dumnezeu" – în care explică ce înseamnă că Dumnezeu este Ființarea însăși, arătând că ateii combat ceva în ce nici noi nu credem – un Polițist universal, un Bigfoot care se ascunde de noi sau altele; 2. Căile spre Dumnezeu – în care prezintă, dintre argumentele pentru existența lui Dumnezeu ale lui Toma de Aquino, pe acelea care vin din ideea de contingență; 3. Atributele divine – grupându-le în cele care ne arată că nu putem să îl luăm în stăpânire pe Dumnezeu și cele care ne subliniază că nici nu putem fugi de El.

În sesiunea 4, Providența și problema răului, tratează foarte frumos această delicată problemă; 5. Explorarea Preasfintei Treimi – pornește în primul rând de la revelația făcută de Isus; 6. Dumnezeu care este iubire – explică aceasta din perspectiva relațiilor din sânul Preasfintei Treimii. Pe lângă acest material video, participanții au avut acces și la un foarte bun și complex manual, care a reluat, explicat și completat din ideile prezente în partea video. Prezentatorul, îndrăgit vorbitor american, nu a evitat discuțiile filozofice despre Dumnezeu, dar cu imagini și comparații care să facă lucrurile mai ușor de înțeles.

Iată și reacții ale tinerilor: "Programul a fost fără îndoială unul dintre cele mai utile instrumente pentru creșterea spirituală de care am avut parte și, pe deasupra, mi-a oferit și o doză de umor și voie bună." "Catehezele Episcopului Robert Barron sunt deosebit de informative și de bine alcătuite. Nivelul prelegerilor este unul destul de ridicat, fiind necesare oarecare cunoștințe teologie și filozofice în prealabil. În schimb, manualul clarifică totul și transpune ideile într-un mod abordabil." "Mă bucur că am avut ocazia să descopăr diferite aspecte ale credinței, să primesc răspunsuri la unele întrebări și să îmi pun altele." "Fiecare oră de cateheză te face să înțelegi mai bine cine e Dumnezeu, dar în același timp deschide noi mistere. E un proces care dă dependență, cu siguranță." "Pot spune că am putut pătrunde mai mult în misterul Preasfintei Treimi și că mă simt mult mai sigur dacă ar fi să am o discuție cu un ateu."

"Pr. Barron mi-a deschis apetitul pentru a explora o abordare mai teologică, mai filozofică a credinței catolice. Am apreciat mai ales faptul că nu alege să simplifice mesajul Bisericii, chiar și atunci când acesta este puțin mai complicat de înțeles." Desigur, experiența online nu a fost fără minusuri, conexiunea la internet jucând uneori feste participanților. Și nivelul de interacțiune a fost limitat. Pentru unii timpul de discuții a fost prea puțin. "Având în vedere contextul actual, experiența a fost chiar bună, folosind mijloacele pe care le-am avut la dispoziție." Unii ar dori ca astfel de cateheze online să continue, permițând participarea din diferite colțuri ale țării. Alții așteaptă însă reluarea catehezei la biserică.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *