PS Florentin la Nicula: Preasfânta Fecioară Maria este o prezență vie!

Publicat pe: 22 august 2020|Secțiunea: Ştiri|

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost celebrată și în acest an, în rit greco-catolic, la Nicula, sâmbătă, 15 august 2020. Mănăstirea Nicula a constituit, la nivel european, un important centru de pelerinaj al Bisericii Catolice mai înainte de instaurarea regimului comunist în România, vreme de peste 250 de ani. Sanctuarul a fost acreditat, în 1767 și în 1928, de către doi Suverani Pontifi care au emis decrete prin care pelerinii care merg la Nicula pot primi indulgența plecară. După 1948, odată cu scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii, Mănăstirea Nicula, confiscată abuziv de către Statul Român, a fost dată în folosința Bisericii Ortodoxe care de atunci o administrează.

Cu siguranță, întreaga zonă ce împrejmuiește localitatea se află și azi sub binecuvântarea razelor mângâietoare ale privirii Preasfintei Fecioare Maria, cea care, în urmă cu peste 300 de ani, a lăcrimat la Nicula printr-o icoană numită apoi "făcătoare de minuni" și păstrată la mare cinste. În jurul acestei Icoane s-a dezvoltat aici o puternică tradiție a pelerinajelor care și-a atins apogeul după ctitorirea bisericii de zid a Mănăstirii, între anii 1875-1879, de către Episcopii români uniți Ioan Vancea și Mihail Pavel.

În timp, Mănăstirea Nicula a devenit "inima" Eparhiei de Gherla, din 1930 de Cluj-Gherla, important centru spiritual unde zeci de mii de pelerini veneau an de an să se roage Maicii Domnului, să se împărtășească cu Sfintele Taine și să primească în suflet cuvântul "Vlădicului". Între 1920-1948, cum consemnează presa vremii, inspira o puternică întărire în credință, cuvântul Arhiereului Iuliu Hossu, acum Fericit al Bisericii Catolice. Mănăstirea Nicula a fost și locul binecuvântat unde Ierarhii români uniți obișnuiau să petreacă mult timp în rugăciune, unde s-a dezvoltat și o valoroasă Școală de iconografie.

Pentru a continua tradiția înaintașilor, după anul 1993, conducerea Eparhiei de Cluj-Gherla a organizat un pelerinaj anual, în zilele de 14-15 august, la biserica parohiei greco-catolice din sat. În acest an aflat sub semnul pandemiei, deși procesiunea pe jos între Gherla și Nicula nu a fost posibilă, în cele două zile stabilite, ca în fiecare an, s-au ținut celebrările cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie s-a celebrat sâmbătă, 15 august 2020, în curtea bisericii din sat, de către Episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, cu participarea a numeroși preoți, între care: pr. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Ermil Jurja, superior al Ordinului Sf. Vasile cel Mare, preoți vicari și consilieri eparhiali, parohi din Gherla și împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de studenții teologi ai Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj. Au fost de față credincioși din Nicula și din alte parohii, surori ale Ordinului Sf. Vasile cel Mare din Gherla, cu toții respectând normele prescrise în timpul pandemiei.

În predică, PS Florentin a vorbit despre "misterul pe care Biserica îl sărbătorește și anume: Sărbătoarea cinstitei mutări a Preamăritei Fecioare Maria, Doamna noastră de Dumnezeu Născătoare și Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare a anului liturgic dedicată Preasfintei Fecioare Maria, o sărbătoare celebrată atât în Orient, cât și în Occident". Ierarhul a continuat: "Tradiția bizantină se oprește asupra a două aspecte esențiale ale acestei sărbători și e sensibil diferită față de tradiția latină. Se vorbește despre adormirea Maicii Domnului și nu despre moartea Maicii Domnului, pentru că, dacă Preasfânta Fecioară Maria a fost zămislită fără de pata păcatului strămoșesc, atunci, evident, nu putea să fie vinovată de un păcat pe care nu-l avea. (…) Maria, «Chivotul Legii», cea care a purtat Pâinea Vieții, nu putea să rămână supusă descompunerii. (…)". Prin urmare, "aceasta este bucuria noastră, astăzi: Preasfânta Fecioară Maria trece de hotarul morții, dar nu precum noi, oamenii, rămânând în mormânt, ci trece doar un prag, este o adormire, o trecere printr-un somn, pentru a se trezi apoi în Gloria cerească unde a fost purtată de îngeri."

Revenind în actualitate, Preasfinția Sa a invitat ca fiecare să își pună întrebarea: "Cine este Maria pentru mine? Are loc Maria între cei apropiați sufletului meu, sau este doar o icoană la care venim, la care ne rugăm și apoi ne întoarcem acasă; mai spunem un Rozariu, mai cântăm o cântare, dar, să ne punem această întrebare sincer, astăzi, aici, în fața Icoanei Preasfintei Fecioare Maria". Pentru a oferi un răspuns, Ierarhul a prezentat-o pe Preasfânta Fecioară Maria ca Regină și Mijlocitoare. Regină, "în primul rând pentru că este mama Regelui Hristos, cea mai apropiată de Isus, pentru că a luat trup din trupul ei și sânge din sângele ei. Și pe noi, Preasfânta Fecioară Maria ne poate favoriza cu rugăciunile, cererile pe care le avem, și aici, titlul de Mamă Regină se leagă cu cel de Mamă mijlocitoare, adică, aceea care intervine pentru noi." Și, pornind de la o altă întrebare pe care o ridică unii: "De ce să ne rugăm la Maria?", Ierarhul a adus exemplul rugăciunii Rozariului, arătând că misterele din viața Mariei conduc la Isus: "În rugăciunea Rozariului nu este niciun mister care să fie numai pentru Maria; viața Mariei conduce la Isus. Este emblematic cuvântul Mariei de la Cana Galileii: «Faceți tot ceea ce vă va spune El» (Io 2,5). Sintetizează foarte frumos rolul pe care Preasfânta Fecioară Maria îl are în istoria Mântuirii. Ea este cea care ni-l arată pe Isus așa cum l-a arătat păstorilor și ne conduce la El, ne spune și astăzi: «faceți tot ceea ce vă va spune El!»" Așadar, "lăudând-o pe Maria îl lăudăm pe Dumnezeu, rugându-ne Mariei, ne rugăm de fapt lui Dumnezeu, căutând mijlocirea Mariei nu facem altceva decât să sprijinim rugăciunea noastră cu a aceleia care este cel mai aproape de Isus, de Tronul Gloriei cerești".

Revenind la cea dintâi întrebare: "Cine este Maria pentru mine?", PS Florentin a continuat: "Iubiți credincioși, sărbătoarea de astăzi ne invită să o luăm pe Maria «între ale noastre», în familia noastră, să o purtăm în sufletul nostru, să știm că Preasfânta Fecioară Maria a fost alături de Isus, și, cu siguranță, I-a oferit multe sfaturi lui Isus ca și copil, i-a oferit mângâiere în suferințe. Maria a fost alături de El mereu. Maria este acum alături de noi prin acel cuvânt pe care Isus l-a spus de la înălțimea Crucii: «Iată mama ta!» (Io 19,27). De aceea, nu doar fictiv, ci real, să o primim pe Maria ca mamă, să o acceptăm ca mamă a noastră!"

Apoi a reamintit: "Isus, în testamentul Său, ne oferă ce avea mai scump, pe mama Sa, ne oferă darul cel mai mare, pe Preasfânta Fecioară Maria. Când pătrundem în misterele Mariei începem să Îl cunoaștem mai bine pe Isus, vom începe să-l înțelegem mai bine". Mai mult, "privind-o pe Maria, vom descoperi, poate cu surpriză, că Maria este cea care ne așteaptă să venim la ea, Maria este cea care ne primește cu brațele deschise și ne-a primit mai înainte ca noi să o putem primi pe ea. Vom descoperi, că Maria se ruga pentru noi mai înainte ca noi să cunoaștem rugăciunile rânduite către Preasfânta Fecioară Maria! Iar în momentul în care avem curajul să ne apropiem de Preasfânta Fecioară Maria, ea ne cuprinde în brațele ei de mamă. Maria nu este doar o icoană, nu este doar un cântec, o rugăciune, Maria este o prezență vie, așa cum frumos scria pr. canonic Nicolae Pura (1913-1981): «Dătătoare de viață Celui ce-i viața lumii, nu putea ca să rămână pradă viermilor și humii; și, trecând la fel ca Fiul prin cristelnița durerii, se cădea să aibă parte și de slava Învierii. Dar, deși glorificată în viața de apoi, ea cu inima rămâne mai departe printre noi»" a încheiat PS Florentin și a cerut, prin scurte invocații, puternica mijlocire a Preasfintei Fecioare Maria, cu încredere în prezența sa vie și mângâietoare de Regină și Mamă mijlocitoare.

După Sfânta Liturghie s-au făcut rugăciunile prevăzute și Ierarhul a dat binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare. Tot în aceste momente, PS Florentin i-a oferit Pr. Patriciu Aurelian Sălăjan, parohul greco-catolic de la Nicula o diplomă aniversară la împlinirea a 25 de ani de preoție, mulțumindu-i pentru întreaga activitate pastorală desfășurată, pentru ctitorirea bisericii parohiale și pentru găzduirea pelerinajului greco-catolic din fiecare an. Preasfinția Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru frumoasa celebrare și a reamintit istoria Mănăstirii Nicula. Apoi, având în vedere primirea pe căi neoficiale a unor informații despre o posibilă mutare a bisericii, Episcopul de Cluj-Gherla a adresat Bisericii Ortodoxe apelul public de a lua în considerare rădăcinile greco-catolice pe care s-a construit tradiția pelerinajelor la Nicula și de a nu demola, demonta și muta vechea biserică de zid, "păstrătoarea memoriei tradiției Bisericii noastre".

În memoria credincioșilor greco-catolici se păstrează încă premisa care a existat în 2001, când era programată și anunțată demolarea bisericii de zid de la Nicula – v. aici, dar, la solicitarea IPS George Guțiu, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, edificiul a fost totuși păstrat în proiectul noului Centru de cercetări patristice si ecumenice, dar s-a întârziat apoi mult restaurarea sa, au fost făcute doar mici reparații, încât biserica a ajuns în prezent într-o stare avansată de degradare. Mulțumind lui Dumnezeu pentru marea sărbătoare, chiar și pentru picăturile răcoritoare de ploaie din timpul rugăciunii, PS Florentin a invitat credincioșii să se întoarcă acasă "cu inimile pline de bucuria harului că avem un Tată în Cer, dar avem și o Mamă mijlocitoare în Cer, care este prezentă și în mijlocul nostru".

Preasfinția Sa a încheiat, împărtășind atât credincioșilor prezenți, cât și celor de acasă, binecuvântare și încurajare, cu încredințarea în rugăciune: "Ne rugăm Preasfintei Fecioare Maria ca, prin mijlocirea rugăciunilor sale, să putem împlini cu toții voința lui Dumnezeu. Am adus, aici, la Nicula rugăciunile noastre și rugăciunile tuturor acelora care, din diferite motive, nu au putut să fie prezenți alături de noi. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, pe cei bolnavi să îi vindece, pe cei întristați să-i bucure, celor care sunt în dificultăți să le deschidă calea optimă de rezolvare. Preasfântă Fecioară Maria, ocrotește România!"

În urma apelului Episcopului de Cluj-Gherla, prin comunicatul din 17 august 2020, semnat de pr. dr. Bogdan Ivanov, Consilier cultural și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, a fost transmisă public din partea Bisericii Ortodoxe asigurarea că nu există pericolul demolării, dimpotrivă, "Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului tratează cu tot respectul vechea biserică de zid din incinta Mănăstirii Nicula, pentru bogata sa istorie, și de aceea, având în vedere starea avansată de degradare, a fost supusă unei puternice consolidări, pentru a-i oferi șansa de a dăinui și în viitor" – v. aici. S-a reluat astfel un vechi dialog cu privire la salvarea și restaurarea bisericii de zid a Mănăstirii Nicula, cu speranța ca aici, în Sanctuarul marian ce s-a dorit de la început unul ecumenic, mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria să conducă la bună înțelegere, cât și la repararea și vindecarea unor răni ale trecutului ce își fac încă simțită prezența.

Album foto: aici
Cuvântul PS Florentin: aici

imagine

imagine

imagine