Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și serbarea hramului Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Publicat pe: 10 septembrie 2020|Secțiunea: Ştiri|

O înălțătoare Sfântă Liturghie arhierească a marcat, marți 8 septembrie 2020, în sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, serbarea hramului Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Credincioșii au ales să participe în număr mare la acest timp al bucuriei, răspândiți în curtea încăpătoare și îngrijit amenajată a mănăstirii ca un parc verde împodobit cu flori. Actuala ediție a numărat cea de-a 17 sărbătoare a hramului începând de la data sfințirii acestei Mănăstiri a Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD).

Programul de hram, desfășurat în totalitate cu participarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a cuprins: Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului oficiate în capela mănăstirii în după-amiaza de 7 septembrie, Sfânta Liturghie celebrată în curte în dimineața de 8 septembrie iar, în după-amiaza aceleiași zile, surorile s-au rugat Vecernia, urmată de înălțătoarea rugăciune a Acatistului Maicii Domnului, tot în capela mănăstirii. Surorilor comunității CMD din Cluj li s-au adăugat în aceste zile surori din celelalte comunități CMD din țară. Sfânta Liturghie Arhierească s-a desfășurat în prezența pr. Marius Cerghizan, Vicar general, a mai multor părinți vicari și consilieri eparhiali, a unor preoți protopopi și a altor preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla, o parte dintre ei au concelebrat la altarul special amenajat pentru acest moment, iar alții, în grădina mănăstirii, au stat la dispoziția credincioșilor care au dorit să se spovedească. De asemenea, au fost de față reprezentați ai altor ordine și congregații călugărești, precum părinți Bazilieni și surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin a amintit, mai întâi, că această celebrare liturgică este oferită "pentru toți credincioșii și credincioasele Eparhiei noastre, în mod particular pentru comunitatea Congregației Surorilor Maicii Domnului și, de asemenea, pentru ca Bunul Dumnezeu să dea sănătate celor care sunt încercați de boală în acest timp și pentru ca să înlăture de la noi, dacă este după bunăvoința Sa, prin rugăciunile Preasfintei Fecioare Maria și ale Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei noastre, această încercare a pandemiei".

A vorbit despre bucuria Sărbătorii Nașterii Preasfintei Fecioare Maria. S-a evidențiat strânsa legătură care există între Nașterea Preasfintei Fecioare Maria și Nașterea Mântuitorului nostru Isus Hristos, pentru că "Preasfânta Fecioară Maria este Chivotul de aur în care Dumnezeu a rânduit să fie mana prețioasă, dătătoare de viață; ea este și scara pe care Dumnezeu a dorit să coboare pe Pământ pentru ca noi să putem urca la Cer; ea este înțelepciunea divină în care regăsim bucuria Cerului, consolarea Pământului și groaza diavolilor. Preasfânta Fecioară Maria, așa cum frumos cântă imnografia, aduce bucurie în Cer și pe Pământ pentru că, în trupul Preasfintei Fecioare Maria, Cerul și Pământul se unesc, divinitatea și umanitatea se împreunează. În acea Biserică preasfințită se întâlnește Cuvântul divin cu trupul Preasfintei Fecioare Maria, de aceea, simbolic, Preasfânta Fecioară Maria, în iconografie, este reprezentată cu un fus de culoare roșie în mână. Ea este cea care a țesut în sânul ei Trupul divinității, Trupul lui Dumnezeu, singura creatură care a putut să își cuprindă Creatorul.

Iată bucuria noastră astăzi, când pomenim acest eveniment cu siguranță rămas ascuns pentru lumea din vremea aceea, pentru că, la nașterea Mariei nu au venit nici păstorii, nici magii, a fost o naștere obișnuită. Doar îngerul care stătea în fața lui Dumnezeu, Arhanghelul Gabriel, la salutul său, va dezvălui acest secret: Bucură-te, Maria, cea plină de har, Domnul este cu tine, Domnul era cu tine și rămâne cu tine și va fi în continuare cu tine până la sfârșitul vieții tale".

Un cald cuvânt de recunoștință a avut Preasfinția Sa, în continuare, pentru surorile CMD în această zi, mulțumindu-le "în primul rând pentru rugăciunea lor, pentru exemplul lor de a trăi în această viață după modelul Preasfintei Fecioare Maria; este ocazie de a le mulțumi pentru slujirea lor pastorală, în diferite servicii, în Eparhia noastră și în Biserica noastră". La final, printr-o povestioară, Ierarhul a relevat valoarea infinită a rugăciunii smerite, a rugăciunii care, deși făcută în taină, are puterea de a schimba destine și a călăuzi suflete la mântuire, de a transforma păcătoși în vase purtătoare de har oferite Domnului, de a conduce suflete pe drumul consacrării.

La încheierea celebrării liturgice pr. vicar Cristian David, capelan al Mănăstirii CMD, a mulțumit tuturor: Episcopului eparhial, preoților și credincioșilor prezenți, precum și celor care au ales să se unească în rugăciune prin intermediul transmisiilor online asigurate de Radio Maria și de Maria TV, cărora, de asemenea, le-au fost aduse mulțumiri. Mulțumiri speciale au fost adresate Poliției, Jandarmeriei, Ambulanței și tuturor oficialităților care și-au adus contribuția ca acest eveniment să se poată desfășura în condiții de siguranță.

În cântul Surorilor: "Nașterea ta Preacurată, Maica Soarelui / Înveselește lumea toată, Maica Soarelui", credincioșii s-au întors la casele lor cu suflete pline de lumină și speranță, de mulțime de haruri pe care doar rugăciunea le poate sădi, mai ales acea rugăciune neîntreruptă făcută cu smerenie și în taină de surori, zi de zi, la Mănăstire. "Îi mulțumim lui Dumnezeu, încă o dată, pentru prezența comunității Surorilor Congregației Surorilor Maicii Domnului, aici, în Eparhia noastră, să le spunem: cu voi, Eparhia noastră este mai bogată!" – a adăugat PS Florentin mai înainte de a împărtăși binecuvântarea de încheiere a Sfintei Jertfe Liturgice a acestei frumoase sărbători, care a deschis șirul sărbătorilor noului an liturgic.

Foto: aici

imagine

imagine

imagine