Cateheze online despre Sacramente, cu Episcopul Robert Barron

publicat la 4 decembrie 2020 în Ştiri

Ieri, 3 decembrie 2020, s-a încheiat și ultima întâlnire din seria de cateheze online despre cele 7 Sacramente ale Bisericii Catolice, serie susținută pe baza unui program video-catehetic intitulat tocmai "Sacramentele", cu Episcopul american Robert Barron, auxiliar de Los Angeles. Evenimentul a fost facilitat de Biroul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, bucurându-se de participarea a circa 80 de persoane, împărțite în 4 grupe, aproximativ egale: una de tineri, două de adulți și una de preoți.

Seria de cateheze online, desfășurată pe platforma Zoom, a început la sfârșitul lunii octombrie, pentru fiecare grupă fiind vorba de șase întâlniri săptămânale. Sesiunile au fost structurate astfel: 1. Introducere și Botezul; 2. Mirul; 3. Euharistia; 4. Spovada; 5. Ungerea bolnavilor; 6. Căsătoria și Preoția. Episcopul Robert Barron a oferit reflecții în special pastorale asupra acestor Sacramente, în circa 25-30 de minute în fiecare sesiune. "Ceea ce era vizibil în Mântuitorul a trecut în Tainele Sale, și prin aceste mari Taine, aceste Sacramente, continuăm să îi simțim prezența și puterea", spune Episcopul, citându-l pe Sf. Papă Leon cel Mare. Programul "Sacramentele" a fost lansat în luna mai a acestui an, de către Word on Fire, fiind tradus în română, video și manual, de Biroul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Partea de vizionare a fost urmată în fiecare sesiune de o parte de discuții. Participarea, dată fiind forma online de desfășurare, nu a fost limitată la Eparhia de Cluj-Gherla. Practic au fost 70% greco-catolici și 30% romano-catolici, din Ardeal dar și din Moldova și din sudul și vestul țării. Aceasta a făcut ca discuțiile să evidențieze și particularitățile existente în cele două rituri la anumite Sacramente, precum Mirul, Preoția sau Căsătoria. Pentru mulți dintre participanți, programul a constituit nu doar o recapitulare utilă, ci chiar o redescoperire a Sacramentelor, mai ales a celor primite o dată în viață, cu mulți ani în urmă. Episcopul Barron a reușit să aducă lumini noi, să ofere imagini memorabile, să sporească conștiința faptului că Sacramentele sunt întâlniri – de dorit! – cu Isus Cristos.

Anul acesta, în contextul de pandemie, au mai fost organizate programe video-catehetice cu Episcopul Barron ("Misterul lui Dumnezeu", respectiv "Liturghia"). În cazul programului "Sacramentele", o noutate a fost existența unei grupe de preoți, majoritatea din Eparhia de Cluj-Gherla, dar și doi din diaspora greco-catolică, respectiv un romano-catolic. Preoții au împărtășit experiențele lor cu administrarea Sacramentelor și s-au simțit impulsionați să le vorbească mai mult credincioșilor despre aceste canale privilegiate ale harului. La ultimele două întâlniri, grupei de preoți li s-a alăturat și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care i-a felicitat pentru inițiativa formării unui grup pentru parcurgerea programului.

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *