Buna Vestire – „Sărbătoare a dăruirii” la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Publicat pe: 27 martie 2021|Secțiunea: Ştiri|

Biserica a celebrat, la 25 martie 2021, sărbătoarea Bunei Vestiri, sărbătoare a începutului vieții, a primăverii, reîntâlnire cu surâsul senin al Preasfintei Fecioare Maria când vestirea Îngerului o întâmpina neașteptat, schimbând cursul vieții ei și pe cel al vieții omenirii.

Evenimentul Bunei Vestiri, cu răspunsul dat Îngerului de tânăra fecioară – acel «da», «fie mie» -, este de atunci aclamat în cântări de preamărire: „O, Marie, Cartea lumii, Evanghelia cea vie, / Pe-ale tale pagini albe, astăzi Duhul Sfânt Îl scrie / Pe Cuvântul ce din tine ne-ncetat va străluci / Ca să-L poată omenirea-n toate vremile citi! / Deșteptați-vă Soboare de-nălțimi de culmi cerești, / Străluciri de sori și stele, vestitori ai Bunei-Vești / Și intrați în corul nostru, să slăvim cu toții-n cânt / Taina Zorilor de aur ce se varsă pe pământ!” – cum frumos „cânta”, în poemul „Simfonia Mariei” (pr. canonic Nicolae Pura, 1913-1981).

Bucuria Bunei Vestiri a luminat în această zi de sărbătoare și sfântul locaș mănăstiresc dedicat Maicii Sfinte – Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca – numită, în acest an, prin bunăvoința Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Sanctuar Arhiepiscopal Major, în Anul Centenar al Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD). A fost cel dintâi praznic în care s-a coborât Indulgența plenară, darul și harul conferit prin ridicarea Mănăstirii la acest rang de cinste, ca încununare a celor 100 de ani de rodnică istorie a CMD – bogat tezaur spiritual de credință și jertfire. Au primit Indulgența plenară (ștergerea totală a consecințelor păcatelor mărturisite) acei credincioși care au participat la Sfânta Liturghie, fiind în stare de har s-au împărtășit și au făcut, la intențiile Sfântului Părinte, rugăciunile: Simbolul credinței (Crezul), Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu și Mărire Tatălui

Sfânta Liturghie a Sărbătorii Bunei Vestiri a avut loc în capela Mănăstirii CMD, cu participarea Surorilor CMD și a unor credincioși laici, preot celebrant fiind Mons. Marius Cerghizan, Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, alături de care s-a aflat pr. Cristian David, capelanul mănăstirii. În cuvântul de învățătură, pr. Marius Cerghizan a numit sărbătoarea Bunei Vestiri, „o sărbătoare a darului”, pentru că „în această zi cu toții suntem invitați să redescoperim darul pe care l-am primit și pe care trebuie să îl dăruim”. A meditat textul Evangheliei de la Luca (1,24-38), în care „Preasfânta Fecioară Maria, care a spus același «da!», la fel ca noi, persoanele consacrate… ne invită să dăruim mai departe «da!»-ul nostru, să nu îl ținem pentru noi. Ea ni L-a arătat pe Cristos și ne-a dat un sfat simplu: «faceți orice vă va spune El» (Io 2,5)”. Iar, în această sărbătoare a dăruirii, „Preasfânta Fecioară Maria rămâne pentru noi modelul prin excelență, model credincios și fidel cuvântului lui Dumnezeu. Ea păstra toate cuvintele pe care le asculta, și le punea în inima ei. Este primul pas pe care îl facem și noi: ascultăm cuvântul Domnului, îl păstrăm și îl punem în inima noastră, o inimă care devine iubitoare și dătătoare în mod gratuit a darului primit.”

Părintele a îndemnat, astfel, la urmarea Mariei în libertate, în trăirea dragostei și a slujirii față de celălalt. A atras atenția că Preasfânta Fecioară Maria „meditând Cuvântul lui Dumnezeu, a reușit să predice prin exemplul trăirii: o viață modestă, dar plină de speranță; o viață smerită, dar plină de credință; o viață supusă, dar plină de iubire”. A urmat o analogie între atitudinea Mariei la Buna Vestire: „Iată servitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38) și, mai târziu, gestul lui Isus în Joia Mare, când la Cina cea de Taină spunea: „Acesta este Trupul Meu, acesta este Sângele Meu” – suprema dăruire. „Iată”, a spus pr. Marius, „că invitația este valabilă pentru noi, toți, indiferent că suntem persoane consacrate sau laici: prin Botez suntem chemați să ne punem trupul și sângele în slujba Domnului. Dumnezeu i-a cerut Preasfintei Fecioare Maria trupul și sângele, pentru a fi la dispoziția Spiritului Sfânt, care vrea ca din trupul și sângele Mariei să nască acel Trup și Sânge care, în Joia Mare, va fi dat pentru mântuirea noastră, iar în Vinerea Mare va fi frânt și vărsat pentru iertarea păcatelor noastre”.

Oferind și exemplul unor sfinți din filele Scripturii (Samuel, Sf. Pavel…) care, prin dăruire de sine au devenit vase alese, Părintele a subliniat: „Nici un sfânt nu a răspuns cu atâta dăruire, credință și iubire ca Preasfânta Fecioară Maria. Ea este aceea care a fost aleasă să fie vas de aur în care și-a făcut locaș Cuvântul lui Dumnezeu, Fiul Celui Preaînalt, Mântuitorul lumii”. De aceea, invitația la a o imita în primul rând pe Preasfânta Fecioară Maria: asemenea ei, „să fim receptivi pentru a fi vrednici, să fim disponibili șoaptelor Spiritului Sfânt pentru a fi noi înșine și, în felul acesta să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu așa cum suntem, cu neputințele, durerile și cu slăbiciunile noastre, să ne acceptăm așa cum suntem, să fim slujitori ai Cuvântului, și în felul acesta suntem iubiți de Dumnezeu”. Părintele a invitat ca această Sărbătoare a Bunei Vestiri să fie „sărbătoarea dăruirii fiecăruia dintre noi astăzi, dăruire pe care să o transformăm în trăire, pentru a nu ne orienta în viață după voința proprie”. A subliniat: „Libertatea noastră, ca fii ai lui Dumnezeu, nu este de a face ce dorim, oriunde și oricând, ci adevărata viață în Dumnezeu este arta de a căuta voința lui Dumnezeu și a o împlini, aici și acum”.

„Aici și acum, să împlinim cuvântul Domnului!”, a fost îndemnul Sărbătorii Bunei Vestiri, din anul 2021, la Mănăstirea CMD din Cluj, sanctuar marian binecuvântat prin prezența persoanelor consacrate care și-au ales, ca model și ideal al trăirii creștine, imitarea, prin viața lor, a vieții Preasfintei Fecioare Maria, astfel ca, urmând exemplul Maicii lui Dumnezeu să devină tot mai mult asemenea ei, pentru a-l primi și dărui pe Isus, pentru ca, prin credință vie, dăruire și har, „să apropie neamul nostru tot mai mult de Domnul”. Sunt cuvinte pe care, la 2 febr. 1921, Părintele fondator, marele Mitropolit Vasile Suciu (1873-1935), le nota în actul de constituire al noii familii călugărești născută în sânul Bisericii Române Unite; este și misiunea pe care, de atunci, Surorile o împlinesc neîncetat prin urmarea și sub tainica îndrumare a celei „pline de dar”, Mama lui Dumnezeu și Mama fiecărui om, Preasfânta Fecioară Maria. Un ecou al acestei istorii de 100 de ani îl poartă și Imnul Anului Centenar al CMD pe care Surorile l-au intonat ca pe o înălțătoare rugăciune de mulțumire, la încheierea celebrării liturgice din ziua de mare și luminoasă sărbătoare.

Foto: aici
Celebrarea video: aici

imagine

imagine

imagine