Lectio: Maria. Biblia și Mama lui Dumnezeu

De ce este Maria atât de importantă pentru catolici și de ce atât de mulți oameni au avut o atât de mare devoțiune față de ea de-a lungul secolelor? Ce ne învață Sfânta Scriptură despre Maria, de exemplu despre fecioria ei perpetuă sau despre neprihănita ei zămislire? Aflați răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele în această serie Lectio despre Fecioara Maria. De-a lungul celor 7 sesiuni pe care vi le propunem, dr. Brant Pitre examinează îndeaproape legăturile dintre Vechiul și Noul Testament și prezintă explicații clare și ușor de înțeles cu privire la ceea ce ne revelează Biblia și Părinții Bisericii despre viața și identitatea Mariei. Acest dinamic program video, cu manualul care îl însoțește, ne oferă un profund studiu biblic cu întrebări pătrunzătoare, răspunsuri la cele mai larg întâlnite păreri greșite despre Preasfânta Fecioară și reflecții personale care să îi conducă pe participanți la o iubire mai profundă pentru Maica lui Dumnezeu și a noastră și la o înțelegere mai clară a rolului ei în istoria mântuirii și în viața noastră, a fiecăruia dintre copiii ei.

Sesiunea 1: Noua Evă
Cartea Genezei începe cu istoria lui Adam și Eva, al căror păcat de neascultare distruge relația lor cu Dumnezeu. Dumnezeu nu îi abandonează pe oameni, ci treptat îi pregătește pentru venirea Fiului Său, Isus Cristos. Isus, „sămânța” promisă în Geneză 3,15, este „Noul Adam”, iar Mama Lui, „femeia” promisă, este „Noua Evă”. (Durata materialului video 37:12)

Sesiunea 2: Noul Chivot
În Cartea Exodului, prezența lui Dumnezeu era legată de chivotul legământului, aflat în Sfânta Sfintelor, lăcașul Lui în mijlocul poporului Său ales. În Noul Exod, Dumnezeu este din nou prezent în mijlocul poporului Său în Persoana Fiului Său, Isus Cristos. Când Isus este zămislit în pântecele ei, Maria devine Noul Chivot al Noului Legământ, purtând prezența lui Dumnezeu. (Durata materialului video 35:42)

Sesiunea 3: Mama lui Mesia
În Vechiul Testament, profetul Isaia a prevestit despre venirea lui Mesia și despre mama lui Mesia. Deoarece Isus – Unsul lui Dumnezeu, care mântuiește poporul Său de păcatele sale – este cu adevărat Mesia cel prevestit, atunci Mama Sa, Maria, este cu adevărat Mama lui Mesia. (Durata materialului video 35:08)

Sesiunea 4: Regina-Mamă
În Vechiul Testament, de-a lungul liniei de regi davidici, regina nu era soția regelui ci mama regelui. Ca urmare, regele Solomon a așezat un tron la dreapta lui pentru regina-mamă a lui și s-a închinat cu respect înaintea ei. Isus, ca împlinire a liniei davidice, domnește ca Rege al cerului și al pământului împreună cu Mama Sa, Maria, ca Regină-Mamă. (Durata materialului video 34:31)

Sesiunea 5: Pururea Fecioară
Deși a fost căsătorită, Maria a rămas fecioară întreaga ei viață. Atunci când Noul Testament vorbește despre frații Domnului, o privire mai îndeaproape la limba originară a lui Isus, precum și la alte versete biblice, aruncă lumină asupra adevărului despre fecioria perpetuă a Mariei. (Durata materialului video 38:33)

Sesiunea 6: Maica durerilor
Credința creștină în nașterea miraculoasă a lui Isus afirmă că Maria nu a experimentat travaliul sau durerile fizice ale nașterii. Cu toate acestea, stând la picioarele Crucii, ea experimentează durerea prevestită de Simeon – „o sabie va străpunge sufletul tău!” – atunci când devine Mama Bisericii. (Durata materialului video 35:38)

Sesiunea 7: Noua Rahela
Istoria lui Iosif din Vechiul Testament prefigurează viața lui Isus și rolul lui salvific din Noul Testament. De asemenea, viața lui Beniamin, fratele mai mic al lui Iosif, are paralele cu viața lui Ioan, discipolul iubit. Rahela, mama lui Iosif și a lui Beniamin, o prefigurează pe Maria, Mama lui Isus și Mama spirituală a lui Ioan, și, astfel, ea poate fi văzută ca Noua Rahela. (Durata materialului video 39:19)

Sesiunea 8: Întrebări și răspunsuri
La finalul studiului, dr. Pitre dedică timp la a răspunde la întrebări care au apărut în decursul sesiunilor video. Ni se amintește că o înțelegere mai profundă a învățăturilor mariane iluminează mai deplin frumusețea și iubirea Domnului nostru! (Durata materialului video 32:17)

Mod de desfășurare:

 • Acces la materialul video din timp, pentru vizionare și studiu individual cu calm.
 • Întâlnire pe Zoom lunea (doar preoți; sau în celelalte zile disponibile, împreună cu laicii) de la 20:00, o întâlnire de împărtășire și aprofundare.
 • Nu există doar vizionare fără participare la întâlniri.
 • Se oferă seriozitate, se cere seriozitate.

Preoți înscriși pe moment

 1. Avram Gheorghe
 2. Brudașca Ioan Sabin
 3. Căliman Paul
 4. Ceuca Login
 5. Chira Nicolae
 6. Chirtoș Petru
 7. Ciupe Grigore
 8. Felecan Ciprian
 9. Găvră Mihai
 10. Hodiș Silviu
 11. Iacobhazi Gheorghe
 12. Maier Adrian
 13. Maier Ionel
 14. Moraru Emil
 15. Mureșan Daniel
 16. Mureșan Marius
 17. Puie Ioan
 18. Sălăjan Patriciu
 19. Ureche Ioan