O nouă expoziţie de icoane pe lemn şi pictură pe pânză

publicat la 19 iunie 2006 în Ştiri

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla şi Asociaţia Artiştilor Plastici, Jud. Cluj, organizează la "Polul Cultural Cluj", Expoziţia de icoane pe lemn şi pictură pe pânză a pictorului Octavian Popescu. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 20 iunie a.c., ora 16.00, în incinta Librăriei Universităţii ("Polul cultural", Cluj).

Răspunzând invitaţiei organizatorilor, Prof. Univ. Dr. Negoiţă Lăptoiu, Critic de artă şi Scriitorul Florin Ţene, vor face o prezentare a lucrărilor, analizând compoziţia artistică şi mesajul transmis publicului de către pictorul clujean. De asemenea, Pr. Drd. Mircea Marţian va rosti un cuvânt din perspectiva preotului, descoperind prezenţa lui Dumnezeu revelată de artă, în special de iconografia bizantină.

Între invitaţii speciali la vernisarea expoziţiei se află PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, dar şi alte personalităţi din municipiul Cluj-Napoca, profesori, preoţi, scriitori, studenţi iubitori ai artei.

În încheierea vernisării expoziţiei, Corul "Angeli" al Bisericii greco-catolice "Bob", dirijat de Prof. Angela David, vor susţine un scurt recital de cântece bisericeşti.

Expoziţia conţine icoanele bizantine necesare unui Iconostas ce va fi amplasat în Biserica greco-catolică din loc. Pintic, com. Ocna-Dej, dar şi alte icoane pentru această biserică. Astfel, creaţia artistică a pictorului Octavian Popescu va fi cu adevărat o punte între Dumnezeu şi om, deoarece va contribui la amenajarea spaţiului sacru de rugăciune. Biserica este locul unde se celebrază zilnic Sfânta Liturgie, în cadrul căreia Dumnezeul infinit coboară în mod real în Speciile Euharistice, pâinea şi vinul ce devin Trupul şi Sângele Său şi sunt oferite nouă ca hrană spre mântuire.

Expoziţia de icoane pe lemn şi pictură pe pânză amenajată la "Polul Cultural Cluj", va putea fi vizitată în perioada 20 iunie-10 iulie a.c., fiind deschisă zilnic între orele 12.00-18.30.

Viorica Sabo, redactor

Departamentul Mass-Media

Pentru informaţii sunaţi la: 0745-265935 – Pr. Mircea Marţian

Anexa: – scurtă prezentare a Pictorului Octavian Popescu 

OCTAVIAN POPESCU – DATE BIOGRAFICE

  S-a născut la 7 februarie 1944, în oraşul Vatra Dornei, localitate din zbuciumata Bucovină, care eliberată de sub tutela habsburgică în 1918, avea să cadă după puţini ani sub cizma bolşevico-stalinistă.

  Copilăria sa a fost grea, rămânând orfan de tată în urma războiului. Aceasta a fost probabil cauza pentru care realizările în viaţă au venit mai târziu, după ani de muncă. A fost nevoit să muncească încă de la vârsta de 14 ani pentru a-şi sprijini familia, iar mai târziu, pentru a urma o şcoală.

  Îmbrăţişând cariera militară, viaţa sa devine mai uşoară material şi în acelaşi timp îşi descoperă înclinaţia spre artă. În această perioadă, pictează portretele marilor personalităţi istorice şi ale armatei, debutându-şi formaţia artistică.

  Frumuseţile naturii din locurile natale, puritatea obiceiurilor şi satelor bucovinene, şi-au pus amprenta definitiv pe creaţia sa artistică, peisajul fiind motivul principal al picturii sale.

  Studiază artele cu Liviu Florian, Dumitru Ivan şi Nicu Pop, profesori care sprijină şi înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Plastici în anul 1976 (anul absolvirii sale), al cărei membru fondator este şi pe care o conduce din anul 2003.

În anii 1979 şi 1985 obţine titlul de laureat al expoziţiilor republicane.

Expoziţii personale: 

1979 – Casa Armatei Cluj
1993 – Galeria Bastion a AAP
1993 – Augsburg, Germania
1994 – Casa Armatei Cluj
1996 – Cercul Militar Cluj

"Mă consider un împătimit al naturalului şi cred că pictorul, de orice factură, curent sau gen al exprimării ar fi, are nevoie ca periodic să se întoarcă la natură pentru a se încărca cu energiile benefice ale acesteia.

Natura îşi are locul în originea creaţiei, omul fiind cuprins în ea în mod apoteotic cu rostul de a învăţa să o stăpânească, ori învăţarea presupune o permanentă întoarcere la ea.

La naştere am primit unii un talant, alţii doi, iar alţii mai mulţi, pe care avem misia să îi valorificăm cât mai bine. Ei ne permit să surprindem frumuseţile creaţiei din vistieria nemărginită a lui Dumnezeu, iar mai apoi să le exprimăm spre bucuria semenilor noştri." (Octavian Popescu)