Întrebarea fundamentală
a parcursului sinodalCum mergem împreună?
O Biserică sinodală, vestind Evanghelia, „merge împreună”: cum se realizează astăzi acest „a merge împreună” în Biserica voastră particulară? Ce pași ne invită Spiritul să facem pentru a crește în acest „a merge împreună” al nostru?
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică vă invită vineri, 20 mai 2022, ora 19, la întâlnirea on line cu tema: Comuniune și Sinodalitate. Această întâlnire face parte din parcursul sinodal, iar invitatul este Peasfinția Sa Paolo Martinelli, episcop auxiliar de Milano, responsabil cu persoanele consacrate și învățământul religios, recent numit de către Sfântul Părintre Papa Francisc Vicar Apostolic în Arabia Meridională. În deschidere, PS Claudiu va rosti un cuvânt de salut și va oferi binecuvântarea arhierească.
Întâlnirea va fi urmată de un moment de dialog pornind de la întrebările fundamentale ale parcursului sinodal:
Cum se realizează astăzi „comuniunea” în Biserică?
Ce pași ne invită Spiritul să facem pentru a crește în acest sens?
Lăudat să fie Isus Cristos!
Biserica este o comunitate vie, în care fiecare dintre noi este un dar pentru ceilalți: bărbați și femei, tineri și vârstnici, preoți, laici și persoane consacrate. O comunitate în care toți sunt responsabili pentru viața și vestirea Evangheliei, împreună trimiși spre a împlini visul lui Isus: „ca toți să fie una” (In 17,21)[1].
Trăim un moment istoric, un moment unic, în care, pentru prima dată, un Pontif Roman cheamă întreg poporul lui Dumnezeu la un drum sinodal. La lumina Spiritului Sfânt, în comuniune de rugăciune, fiecare este chemat să-și împărtășească în mod fratern gândurile, speranțele, experiențele și viziunea legate de Biserică și de felul în care putem merge împreună pe același drum, după Cristos (cf. Mt 16,24).
Tema acestui Sinod este: „Pentru o Biserică sinodală, comuniune, participare și misiune”. Fiecare dintre noi – episcopi, preoți, călugări, călugărițe și laici – suntem așadar chemați să descoperim planul lui Dumnezeu și să ne descoperim vocația în sânul Bisericii. Cuvintele-cheie ale Sinodului sunt următoarele trei: comuniune, participare și misiune. Comuniunea exprimă însăși natura Bisericii, prin care cei botezați sunt chemați să participe într-un mod activ la misiunea „de a vesti și instaura în toate neamurile împărăția lui Cristos și a lui Dumnezeu, Biserica fiind germenul și începutul acestei împărății pe pământ”[2].
Așadar, scopul Sinodului și al acestei consultări este: „să facă să răsară vise, să trezească profeții și viziuni, să facă să înflorească speranțe, să stimuleze încredere, să panseze răni, să împletească relații, să învie zori de speranță, să învețe unul de la celălalt și să creeze un imaginar pozitiv care să lumineze mințile, să încălzească inimile, să redea forță mâinilor”[3].
Fie ca Maica Domnului și Maica Bisericii, Sfântul Iosif, ocrotitorul eparhiei noastre, și Fericitul Episcop Iuliu Hossu să mijlocească pentru noi, pentru a merge împreună pe calea pe care Dumnezeu ne-o pune înainte.
Comuniune de rugăciune,
Pr. Dumitru Marius Cerghizan
Vicar general
[1] Cf. Meditația Mons. Lazzarus You Heung-sik, prefect al Congregației pentru cler
[2] LG,5
[3] Papa Francisc, Discurs la începutul Sinoduli dedicat tinerilor
Rugăciune pentru Sinod:
Adsumus Sancte Spiritus
Stăm înaintea Ta, Spirite Sfinte,
acum când ne adunăm în numele tău.
Avându-te pe tine drept singură călăuză,
Tu să-ți faci lăcașul în inimile noastre;
învață-ne calea pe care să mergem
și cum s-o urmăm.
Suntem slabi și păcătoși;
nu îngădui să cultivăm dezordinea.
Nu lăsa ignoranța să ne conducă pe o cale greșită
și nici părtinirea să ne influențeze faptele.
În tine să ne găsim unitatea
ca să putem înainta împreună spre viața veșnică,
fără să ne abatem de la calea adevărului
și de la ceea ce este drept.
Toate acestea le cerem de la tine,
Tu care lucrezi în orice timp și în orice loc,
în unire cu Tatăl și cu Fiul,
în vecii vecilor.
Amin.