Lansarea scrisorii pastorale de Crăciun şi Adunarea preoţilor

publicat la 21 decembrie 2013 în Ştiri

Vineri, 20 decembrie 2013, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a invitat reprezentanţii mass-media la sediul Episcopiei din Cluj-Napoca, pentru momentul lansării scrisorii pastorale de Crăciun. Scrisoarea pastorală cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului din acest an are tema "Lumina Cuvântului Întrupat" şi cuprinde un itinerariu spiritual care, odată parcurs, deschide sufletele pentru ca, şi azi, Cuvântul să găsească "o poartă deschisă, un locaş unde să poată sălăşlui, unde să fie primit şi căruia să-i poată oferi nepreţuitul cadou pe care a venit să-l aducă tuturor: darul de a deveni fii ai lui Dumnezeu (cf Io 1,12), prin Fiul Său".

imagine

În mesajul său, PS Florentin propune "clerului, persoanelor consacrate şi tuturor credincioşilor creştini", trei puncte de meditaţie. Primul punct se referă la Lumina lui Dumnezeu din veşnicie, care ne precede, ne însoţeşte în fiecare clipă a vieţii noastre şi spre care, după căderea omului în păcat, ne îndreptăm: este "Lumina Cuvântului dintru început. O Lumină care cere un răspuns liber al credinţei". Punctul următor îndreaptă atenţia spre "Maria, Neprihănita Zămislire, singura persoană în care Creatorul regăseşte bunătatea şi frumuseţea dintru început. Prin ea, Lumina Cuvântului şi a Harul divin au primit răspunsul uman al fidelităţii exemplare în credinţă". Ultima parte a mesajului pastoral dezvoltă şi tema centrală a Naşterii Domnului, Întruparea lui Hristos, cu semnificaţia sa adâncă: "Cuvântul divin a îmbrăcat haina umanităţii noastre pentru a-şi aşeza prezenţa Sa răscumpărătoare şi sfinţitoare, nu doar în istoria omenirii, ci, mai mult şi mai profund, în sufletul fiecăruia dintre noi". Lumina Întrupării, "prin Lumina credinţei în Cuvântul întrupat, ne conferă o nouă origine, ne face să ne naştem «din Dumnezeu» şi ne dă puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu (cf. Io 1,12)".

imagine

Scrisoarea pastorală a Episcopului de Cluj-Gherla a fost oferită, totodată, tuturor preoţilor parohi în cadrul Adunării Generale a Preoţilor, convocată în aceeaşi zi, în Aula "Cardinal Iuliu Hossu" din Piaţa Cipariu, pentru a fi transmisă tuturor celor ce doresc să aprofundeze semnificaţia marii Sărbători a Naşterii Domnului. La acest moment au fost invitaţi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi Ioan Petran, consilier judeţean. Conform tradiţiei, scrisoarea pastorală a Păstorului fiecărei Eparhii, se prezintă de către preoţi credincioşilor, la 25 decembrie în cadrul Sfintei Liturghii Solemne din prima zi de Crăciun. Întâlnirea preoţilor Eparhiei de Cluj-Gherla a fost şi un prilej, pentru Episcopul eparhial de a oferi diploma jubiliară şi crucea "Sfântul Iosif" (realizată după modelul crucii care a fost dată primilor canonici ai Eparhiei de Gherla, în 1857), preoţilor consilieri eparhiali, preoţilor membrii ai Consiliului Preoţesc, superiorilor unor Ordine de Viaţă Consacrată de pe teritoriul Eparhiei, precum şi diplome pentru câţiva colaboratori, cu ocazia aniversării, în anul 2013, a celor 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *